Regeringen vil slukke FM-signalet i 2021
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen vil slukke FM-signalet i 2021

Illustration: fbhenrg / Bigstock

Digital radio via DAB+ og netradio skal stå for danskernes samlede radioforbrug senest fra 2021, bebuder regeringen i sit udspil til et medieforlig. Dermed skal FM-båndet slukkes.

»For at fremskynde overgangen til digital radio samt skabe større radioudbud og øget mangfoldighed lukkes FM-båndet senest i 2021,« lyder den kortfattede begrundelse i regeringens pressemeddelelse, der er udsendt torsdag eftermiddag.

Læs også: DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+

Af det samlede udspil fremgår det, at FM-nettet skal slukkes senest to år efter, at 50 pct af lytningen foregår digitalt. Det svarer til den nuværende aftale.

I dag er aftalen dog strikket således sammen, at Folketinget kan vælge at lukke nettet to år efter de 50 pct er nået. Nu ønsker regeringen sig derudover en deadline i 2021.

Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen

»Sluk af FM-radio to år efter, at det er konstateret, at 50 pct. af lytningen er digital. Lukningen finder dog sted senest i 2021,« hedder det således i regeringens udspil.

Tanken om et FM-sluk har hidtil primært skabt modstand fra ejere af bilradioer, der ikke nødvendigvis modtager digital radio. Hertil kommer, at mange af de bilradioer, der understøtter digital radio, kun understøttede den gamle DAB-standard og ikke den nyere DAB+-standard, der blev indført den 1. oktober 2017.

Det er dog ikke givet, at forligspartierne vil gå med til de ændringer. Dansk Folkeparti har eksempelvis allerede luftet partiets uenighed i planerne.

Lad i stedet alle de nye kanaler som ingen lytter til køre via internettet, som alligevel er den løsning de fleste bruger både hjemme og på farten.

Så kan man beholde det udmærket fungerende FM bånd, som jeg også kan høre på min 50 år gamle B&O radio i sommerhuset og i den integrerede radio med ratkontrol i min bil fra 2016, som selvfølgelig ikke har DAB eller på min DAB køkken radio som ikke har DAB+ og derfor kun kan bruges til FM lytning. Heldigvis har jeg da også en touchPC i køkkenet, så man kan køre det man vil der.

  • 70
  • 1

Jeg synes stadig ikke det giver mening:

Hjemme hos mig kan jeg i hvert hjørne af huset inclusive kælder få en hvilken som helst FM radio til at virke. Hvis jeg prøver med DAB vil den allernådigst sige noget, hvis jeg på 1. sal holder den helt hen til vinduet.

Det fungerer simpelthen ikke i en nødsituation, hvor man er overladt til at holde sig indendøre og evt. gemme sig i kælderen uden strøm etc.

En anden ting er, at garvede radiofolk stadig kan finde ud af at strikke en nødradio sammen af komponenter fra skrotkassen.- Det er dælme besværligt op i mod internet, DAB, DVB etc, som alle er digitale.

Envidere er problemet ved alle digitale tjenester, at de enten virker (signal nok) eller slet ikke. En analog FM radio, vil langsomt degraderes, men man kan få noget ud af det langt op i støjniveau, og man er klar over, hvad der sker.

Sidst har FM formatet overlevet i mange år, og derfor kan alle radioer fra de sidste 60+ år modtage dagens FM, og der er således meget stor sandsynlighed for, at folk har en kompatibel radio.

De digitale formater bliver ændret med 2-3'års mellemrum, hvorfor gamle apparater sandsynligvis ikke kan anvendes i en nødsituation.

Hvis vi skrotter FM, vil vi også se et massivt ressourcespild i form af kasserede radioer.

Hvorfor beholder vi ikke bare FM til det vi har i dag og så supplerer med Internettet for at sikre diversiteten. Hvorfor skal vi bøvle med DAB+(+...) og kun få et begrænset udvalg, når de to andre teknologier fungerer fint og kan give det hele. Det er muligt at der skal fokuseres lidt mere på multicasting i Internettet, men ellers er det vel lige til.

Bevar FM og suppler med de andre tjenester efter behov.

  • 85
  • 0

Det bliver så et farvel til luftbåren radio generelt herfra... det bliver for dyrt og besværligt, og jeg gider ikke se på en fast DAB->fm-sender i cigaret-tænderen - det bliver for grimt at have siddende. 99% af tiden kører radioen alligevel over bluetooth til mobilen, som kører musik og andet on-demand over til radioen via nettet.

  • 25
  • 0