Regeringen vil lukke Videncenter for energibesparelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen vil lukke Videncenter for energibesparelser

Undervisningsmateriale, anvisninger i byggereglementet og rådgivning til at bygge energirigtigt leveres i dag af Videncenter for energibesparelser, som drives af et konsortium der blandt andet består af Teknologisk Institut og Statens Byggeforskningsintitut. Men hvis regeringen får sit forslag til næste års finanslov gennem Folketinget, er der intet center efter årsskiftet.

»Hos både virksomheder og organisationer, der repræsenterer byggeriet bredt, vil der være dyb ærgrelse, hvis regeringen og forligskredsen vælger at nedlægge Videncentret og dermed fejer flere års seriøst arbejde af banen,« skriver direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen i en artikel på renoveringpaadagsordenen.dk.

Centret leverer blandt andet nemt forståelig vejledning via sin hjemmeside og har i år holdt mellem 60 og 70 foredrag. Det oplyser centrets leder, Vagn Holk Lauridsen.

Et brev til ministeren

Bl.a. Dansk Byggeri, Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI) og Håndværksrådet har sæde i et udvalg, der rådgiver centret. De har sendt et brev til energiminister Lars Christian Lilleholt (V), hvori de opfordrer ham til at bevare centret, der koster fem millioner årligt.

»Det er et kæmpe behov for grønne løsninger, som er hensigtsmæssige i forhold til økonomi og indeklima. Der er ingen tvivl om, at folk, der vil energirenovere, gør det smartere på grund af centret« siger direktøren for FRI, Henrik Garver.

Hvis centret lukker, kan tømrere og rådgivere ikke få en gratis og uvildig rådgivning. Alternativet er at hyre rådgivere, men ifølge Henrik Garver er der ikke kultur for at ringe til en energirådgiver, inden man bygger om:

»Hvis man vil renovere, ringer man til en murer eller tømrer, og så går man i gang, selvom man burde starte med en, der har kompetencer inden for energi og bolig.«

Flere energirenoveringer men ikke grønne kompetencer

Samtidig med at håndværkere og rådgivere står til at miste deres fælles platform for viden om energirenovring, vil regeringen have flere investeringer i grønne renoveringer. I de næste to år er der årligt afsat 50 millioner kroner til energirenoveringer og klimatilpasninger som en del af den kommende boligjob-ordning.

»Vi får mere og mere grøn omstilling i vores bygninger, så deres opvarmningssystemer drives af elektricitet fra vedvarende energiformer. Derfor skal bygninger blive bedre til at lagre og styre energiforbruget, men hvis ikke kompetencerne er på plads, så lykkedes vi slet ikke med vores investeringer,« siger Vagn Holk Lauridsen.

Centret hjælper med alt fra forståelige og standardiserede anvisninger til økonomiske udregninger af, hvilke energiløsninger der er mulige og ikke risikerer at skabe fugt i en konkret bygning. Men Henrik Graver fra FRI peger også på en anden pointe:

»Hvis centeret lukker, få vi et tab af viden på længere sigt. Centeret screener løbende viden om energirenoveringer. Man vil stå med spørgsmålet, om den viden vi har, nu også er den mest opdaterede.«

Emner : Kompetencer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg hader virkelig stupiditet. Der er ikke noget der kan hidse mig mere op.

De her fuldstændige hovedløse besparelser på miljø, miljø teknologi udvikling, sundhedsvæsenet, uddannelse - det offentlige i det hele taget - er netop hovedløse.

Hovedløse gerninger udført af højtuddannede mennesker, bare for at "spare op" til en "nej hvor går det godt" skattelettelse næste år er simpelthen, ja, stupidt.

SÅ meget bliver ødelagt, generationer frem.

  • 12
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten