Regeringen vil lokke iværksættere med fradrag og skattefrihed

»Hvis det forslag går igennem, er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at kaste sig ud som iværksætter,« siger Christian Walther Øyrabø, der er formand for Dansk Iværksætter Forening.

Forslaget, som er en del af regeringens 2025-plan, betyder blandt andet, at nye iværksætterselskaber i de tre første leveår får skattefrihed for overskud på op til 7 millioner kroner. Det betyder helt konkret, at der vil være flere penge til at investere i virksomheden, fordi der skal betales mindre i skat til staten.

Læs også: Venstre barberer igen populære energi- og miljøforskningsprogrammer

Samtidig skal ejeren (som i starten ofte er eneste ansatte), have et udkomme. Derfor foreslås det, at beskatningen af det udbytte, som ejeren kan trække ud af virksomheden sættes ned fra 42 procent til 35 procent mellem 51.700 og 150.000 kroner. Det dobbelte gælder for ægtepar.

»Det er dejligt at se, at regeringen tør løbe en risiko i forventningen om, at skatteindtægterne nok skal komme ind senere, fordi virksomhederne får tid til at vokse sig store,« siger Christian Walther Øyrabø.

Læs også: Trafikforsker: Regeringen brænder chancen for en trafikal masterplan

Også forslagene om mindre udbytteskat til iværksætterne og et investorfradrag for personlige investorer i små, unoterede selskaber vækker begejstring hos Dansk Iværksætter Forening. Det sidste forslag er opstået med stærk inspiration fra Sverige og Storbritannien, hvor antallet af iværksættere er langt større end i Danmark.

DI vil hellere have flad skat på investorbidrag

Hos DI er man også helt overvejende positive over for regeringens forslag. Det siger vicedirektør Kent Damsgaard:

»Vi er først og fremmest meget glade for den tyngde, iværksætteri og værkstvirksomheder har fået i planen. Men vi har nogle ideer til, hvordan indsatsen kan gøres mere målrettet,« siger han.

Det er først og fremmest forslaget om skattefrihed, som DI har øje på. Problemet er nemlig, at de fleste iværksættere, som satser på teknologiudvikling, næsten aldrig har overskud de første tre år:

»Derfor vil de ofte slet ikke få gavn af den del af forslaget,« siger Kent Damsgaard.

Læs også: OVERBLIK: Her er regeringens transportudspil frem til 2025

I stedet foreslår Kent Damsgaard, at regeringen kigger mere på at udvide ideen om at gøre det nemmere at tiltrække investorer, hvor der i dag er utrolig mange regler for, hvad der skal betales i skat af investeringer:

»Lad os hellere få en flad skat på aktieinvesteringer, så alle ved, hvad de skal forholde sig til. Men nu vil vi kigge på foreslagene med et åbent sind og bidrage der, hvor vi kan,« siger Kent Damsgaard.

Christian Walther Øyrabø har været med i 22 forskellige startups, enten direkte eller som investor, og hvis de nye tiltag går igennem, ser han frem til at komme i gang med 22 til.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fradrag, skattefrihed, tilskud, masser af trin på skatte-trappen...

og SKAT A/S er bukket under for lovgivningspresset....

er også ret sikker på at det ikke er det som iværksætterne efterspurgte....

og det er fremsat af "danmarks liberale parti" - så er jeg bange for at spørge hvad et ikke-liberalt parti vil kunne finde på at kompleksitet....

 • 5
 • 1

Ja, det stinker af at der bliver åbnet for endnu en LADEPORT ! En simpel og nem måde at fixe sig noget lovlig skatteunddragelse !

Et par stykker skyder penge i en opstart, får fradrag i 3 år Der laves overskud i de tre første år, med lav beskatning. Går konkurs i det fjerde..... NÆSTE....

 • 9
 • 0

Istedet for kunne man give større fradrag for R&D, hvor der rent faktisk investeres i udvikling. Det foreliggende forslag giver jo mest mening, hvis man har en overskudsgivende aktivitet som man kan lægge i et selvstændigt firma. Nok mest relevant for servicevirksomheder og salgsvirksomheder.

 • 0
 • 0

Nej sådan ville det ikke gå. Pengene skal rent faktisk allokeres (iværksættere og deres investorer og/eller eksisterende virksomheder skal tage nogle risici) og der skal rent faktisk derefter tjenes penge ind for at kunne få penge ud af investeringen (virksomheden skal drives med overskud). Lige nu roder vi rundt nede i bunden af OECD når det gælder R&D investeringer og uden at vide det særligt eksakt er vi heller ikke gode til som samfund at skabe vækstvirksomheder, da næsten alle venture investorer hellere vil sælge en virksomhed med potentiale end udvikle en virksomhed, der skal drives med overskud.

Konsekvensen er at man her i Danmark producerer den ene succes efter den anden, men ikke store blivende virksomheder, der over mange år betaler skat og skaber arbejdspladser.

 • 1
 • 0

som Frankrig gratis husleje op til 6 år .skattefrihed 10 år,gratis ekspert hjælp til opstart rentefri lån lav skat resten af tiden. enhver med respekt for sig selv med en super ide tager til udlandet , som en bonde der udtalte sig sidste år. han havde 2 store gårde en i Tyskland en i Danmark samme størrelse. den danske gård tjente 0,kroner den tyske 20,millioner enkelt har du en god ide kontakt andre landes ambassader og hør hvad de tilbyder,resultat du ville ALDRIG vælge DANMARK..

 • 0
 • 0

som Frankrig gratis husleje op til 6 år .skattefrihed 10 år,gratis ekspert hjælp til opstart rentefri lån

Det er fint, at regeringen vil gøre noget for opstartsvirksomheder. For opstartsvirksomheder med meget R&D, er der store udgifter i starten uden nogen indtægter - så den franske model, med eksperthjælp og rentefri lån (selvom renten jo er lav), styrker måske bedre innovationen.

Vi har tidligere haft mulighed for, at arbejdsløse kunne opstarte som iværksættere, og beholde understøttelsen. Dette kunne måske også være en model, for at støtte iværksættere.

Jeg tror, at eksperthjælp - uanset om det er advokathjælp vedrørende besværlig lovgivning, eller ingeniørhjælp til en iværksætter der er uden ingeniørviden, er noget som alle iværksættervirksomheder har brug for. Men, ikke alle ved det. Hvis der kunne tilbydes gratis hjælp vedr. skattelovgivning og anden lovgivning, og måske gives støtte til konsulent bistand på højt niveau, så tror jeg det vil hjælpe mange virksomheder igennem startfasen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten