Regeringen har i dag fremlagt to forskellige forslag, der skal give mere frihed til at betale en større andel af sine medarbejderes løn gennem medarbejderaktier.
Det fremgår af regeringens nye erhvervs- og iværksætterudspil Sammen om fremtidens virksomheder.
Regeringen ønsker, at mindre virksomheder får frihed til at udbetale helt op til 100 pct. af lønnen som medarbejderaktier. 'Mindre virksomheder' skal her forstås som »virksomheder, der beskæftiger under 50 personer og har en årlig omsætning eller årlig balance under 10 mio. EUR.«, forklarer udspillets tilhørende faktaark.
Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA, kan godt se muligheder i forslaget, så længe det bliver inde for rimelighedernes grænser.
»Det er fint, at man giver lidt større muligheder i de små iværksættervirksomheder,« siger han.
»For de små teknologiiværksættervirksomheder, der kan have svært ved at skaffe kapital, synes jeg, det er okay, at man kan gå højere end 20 pct. Det er jo en gensidig aftale, som medarbejderen skal sige ja til,« siger han.
100 pct. er alt for meget
Han understreger, at det er svært at fastsætte en bestemt grænse, da folk har forskellig løn, udgifter og risikovillighed, men synes dog, at ideen om at få hele lønnen udbetalt som aktier er for meget.
»Det er helt ude i hampen. Vi ville aldrig opfordre vores medlemmer til at få udbetalt al deres løn som matadorpenge.«
Forslaget vil give arbejdspladserne frihed til at tilbyde deres ansatte en højere del af lønnen som medarbejderaktier, men det vil være en forhandling, hvor begge sider vil skulle mødes.
Thomas Damkjær Petersen påpeger, at ingeniører er eftertragtede, så hvis man ikke kan blive enig om en aftale, vil de ofte kunne finde sig et andet arbejde.
20 pct. i alle virksomheder
Ud over ændringen til de 'små' virksomheder, så har regeringen også et forslag til at ændre reglerne for alle virksomheder generelt.
I dag kan man få udbetalt 10 pct. af sin løn som alternativ aflønning – dvs. som medarbejderaktier, optioner eller warrants – hvilket udbetales skattefrit til den ansatte.
Regeringen foreslår nu, at virksomheder skal kunne udbetale det dobbelte skattefrit – nemlig 20 pct. af lønnen i aktier.
Ingeniørforeningens formand forklarer, at 12 pct. af IDAs medlemmer allerede får udbetalt en del af deres løn som medarbejderaktier. Men det er ikke let at komme med et endegyldigt svar på, om det er fordelagtigt for en medarbejder at få lavere løn til gengæld for flere medarbejderaktier.
»Det er en risiko, man skal være villig til at løbe, der kan gå begge veje. Det kan være rent tab, hvis virksomheden går konkurs,« siger Thomas Damkjær Petersen.
Han mener dog, at det ikke kun er arbejdsgiveren, der får noget ud forslaget. Hvis det går godt for firmaet, vil medarbejderaktierne hurtigt blive meget værd.
Kan blive dyrt for statskassen
Medarbejderaktierne udbetales skattefrit, og muligheden for at tildele helt op til 100 pct. af lønnen på denne måde, forventes at koste statskassen 45 mio. kr.
Hvorvidt det tal er præcist er dog svært at vurdere, da man ikke ved, hvor omfattende tilbuddet vil blive brugt. Virksomheder kan hurtigt blive meget værdifulde, hvilket vil kunne koste statskassen et større tab, men det præcise tal er svært at vide på forhånd.
»Det kan man kun gætte på, men det er ikke sikkert, man rammer rigtigt,« siger Thomas Damkjær Petersen.
