Regeringen vil lade virksomheder udbetale 100 pct. af lønnen som medarbejderaktier

30. august 2017 kl. 14:167
IDAs formand mener, at det er fint at give mindre teknologivirksomheder bedre muligheder, men kalder andre dele af forslaget »helt ude i hampen«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen har i dag fremlagt to forskellige forslag, der skal give mere frihed til at betale en større andel af sine medarbejderes løn gennem medarbejderaktier.

Det fremgår af regeringens nye erhvervs- og iværksætterudspil Sammen om fremtidens virksomheder.

Regeringen ønsker, at mindre virksomheder får frihed til at udbetale helt op til 100 pct. af lønnen som medarbejderaktier. 'Mindre virksomheder' skal her forstås som »virksomheder, der beskæftiger under 50 personer og har en årlig omsætning eller årlig balance under 10 mio. EUR.«, forklarer udspillets tilhørende faktaark.

Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA, kan godt se muligheder i forslaget, så længe det bliver inde for rimelighedernes grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er fint, at man giver lidt større muligheder i de små iværksættervirksomheder,« siger han.

»For de små teknologiiværksættervirksomheder, der kan have svært ved at skaffe kapital, synes jeg, det er okay, at man kan gå højere end 20 pct. Det er jo en gensidig aftale, som medarbejderen skal sige ja til,« siger han.

100 pct. er alt for meget

Han understreger, at det er svært at fastsætte en bestemt grænse, da folk har forskellig løn, udgifter og risikovillighed, men synes dog, at ideen om at få hele lønnen udbetalt som aktier er for meget.

»Det er helt ude i hampen. Vi ville aldrig opfordre vores medlemmer til at få udbetalt al deres løn som matadorpenge.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget vil give arbejdspladserne frihed til at tilbyde deres ansatte en højere del af lønnen som medarbejderaktier, men det vil være en forhandling, hvor begge sider vil skulle mødes.

Thomas Damkjær Petersen påpeger, at ingeniører er eftertragtede, så hvis man ikke kan blive enig om en aftale, vil de ofte kunne finde sig et andet arbejde.

20 pct. i alle virksomheder

Ud over ændringen til de 'små' virksomheder, så har regeringen også et forslag til at ændre reglerne for alle virksomheder generelt.

I dag kan man få udbetalt 10 pct. af sin løn som alternativ aflønning – dvs. som medarbejderaktier, optioner eller warrants – hvilket udbetales skattefrit til den ansatte.

Regeringen foreslår nu, at virksomheder skal kunne udbetale det dobbelte skattefrit – nemlig 20 pct. af lønnen i aktier.

Ingeniørforeningens formand forklarer, at 12 pct. af IDAs medlemmer allerede får udbetalt en del af deres løn som medarbejderaktier. Men det er ikke let at komme med et endegyldigt svar på, om det er fordelagtigt for en medarbejder at få lavere løn til gengæld for flere medarbejderaktier.

»Det er en risiko, man skal være villig til at løbe, der kan gå begge veje. Det kan være rent tab, hvis virksomheden går konkurs,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Han mener dog, at det ikke kun er arbejdsgiveren, der får noget ud forslaget. Hvis det går godt for firmaet, vil medarbejderaktierne hurtigt blive meget værd.

Kan blive dyrt for statskassen

Medarbejderaktierne udbetales skattefrit, og muligheden for at tildele helt op til 100 pct. af lønnen på denne måde, forventes at koste statskassen 45 mio. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorvidt det tal er præcist er dog svært at vurdere, da man ikke ved, hvor omfattende tilbuddet vil blive brugt. Virksomheder kan hurtigt blive meget værdifulde, hvilket vil kunne koste statskassen et større tab, men det præcise tal er svært at vide på forhånd.

»Det kan man kun gætte på, men det er ikke sikkert, man rammer rigtigt,« siger Thomas Damkjær Petersen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
31. august 2017 kl. 14:34

.......frem for at smide venstre-inspirerede betonklodser her på siderne, der ikke har skattemæssigt relevans.

Af løn skal der betales skat og det skal også af de medarbejderaktier man modtager som løn.......et forbudt adjektiv havde jeg lyst til at fremkomme med her, men nøjes med Jøsses :)

5
31. august 2017 kl. 12:08

"Når der kommer et massivt kald efter den lille mands penge, er det på tide for den lille mand at holde fingrene væk." Det så vi for 40 - 50 år siden med trusserederier, kommanditselskaber, og læren var, at "den lille mand" betalte dyrt for "festen" mens trusserederne slap fri, og nu kaldes der så igen på den lille mands penge.

Er der rykket trusseredere ind på Christiansborg?

4
31. august 2017 kl. 09:11

Det her er noget af det mest åbenlyst korrupte de endnu har lavet.

Så hvis du har en "mindre" virksomhed og tilfældigvis selv er ansat i samme virksomhed (for eksempel som direktør) kan du undgå indkomst-skat ved at udbetale hele din løn som aktier.

Det handler udelukkende om skatteunddragelse for de særligt udvalgte men pakkes ind under ordet "iværksætter" og "vækst-virksomhed", som vist er de danske ækvivalenter til det amerikanske "job creators".

Grundlæggende handler det om at regeringen vil oprette smuthuller i lovgivningen så de og deres venner kan slippe for at betale skat. Ikke en skid andet.

3
31. august 2017 kl. 08:51

Med den finans politik Venstre og regeringen fremlægger ..Fremskynder de deres egen død ..Det bliver da mere og mere klart, at Venstre og de andre partier i regeringen ..Er bedøvende ligeglade med den Danske velfærd ,, Det drejer sig kun om at berige dem,som der har meget og pyt med dem der har lidt .. Jeg forstår ikke hvem der stemmer på venstre udover landmændene og direktører .. Godt vi har Dansk folkeparti til at styre dem.. Ellers havde det set sort ud for os almindelige Danskere

2
31. august 2017 kl. 08:41

Hvor megen klynk når matador pengene forsvinder? Da det kun gælder danske aktier giver det grund til panderynker. Danske aktier er tæt på toppen, og alt for risikable, hvis man ønsker en "fed" gevinst.

1
30. august 2017 kl. 14:42

»Det er helt ude i hampen. Vi ville aldrig opfordre vores medlemmer til at få udbetalt al deres løn som matadorpenge.«

Jeg tror ikke at lönmodtagere, selv medlemmer af IDA, helt er den tiltänkte "målgruppe". De 100% er nok snarere for folk som allerede lever af kapitalindkomst.

Småsparerne får Aktiesparekontoen, "de större" bygger et firma under 50 ansatte til det samme formål.

Jeg er ikke enig i det hele, men, jeg synes det er meget forfriskende at se en borgerlig regering forsöge sig med noget borgerlig politik for een gangs skyld.

Desvärre bliver der nok ikke mere end en yderligere komplicering af reglerne for nöddeafgiften, eet eller andet for landbruget og imod naturen, samt noget med muslimer, der slipper igennem hängedyndet på christiansborg - men, det er et friskt forsög faktisk at mene noget :).