Regeringen vil forgylde ejere af husstandsvindmøller

Ejere af husstandsvindmøller har udsigt til at blive forgyldt med et historisk højt tilskud, som giver møller i en størrelse på op til 25 kW 2,50 kroner for hver kilowatttime, ejeren ikke selv bruger.

Det høje tilskud er en konsekvens af et nyt lovforslag om fremme af vedvarende energi, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har fremsat i Folketinget, og som forventes vedtaget i slutningen af maj.

En så massiv støtte er en rigtig dårlig idé, lyder kritikken fra producenterne.

»Den nye støttemodel er da helt klart en fremstrakt hånd fra politikerne. Problemet er bare, at de gør branchen en bjørnetjeneste,« siger formand for Brancheforeningen for Husstandsvindmøller Morten V. Petersen.

Han frygter, at møller vil blive udsat for spekulation. Loven vil nemlig gøre husstandsmøller til en cash cow:

»Den høje støtte kommer til at favorisere de helt store møller, der kommer til at fungere som seddelpresse for investoren. Det her kommer til at skævvride markedet, fordi det bliver en langt bedre forretning at investere i en stor mølle,« siger Morten V. Petersen og henviser til, at en 25 kW-mølle typisk producerer langt mere strøm, end en privat ejendom selv kan bruge – og derfor vil ejerne få et stort samlet tilskud.

Ingeniøren har fået foretaget en beregning hos revisionsfirmaet Revision Limfjord, som viser, at en investering på 825.000 kroner i en 25 kW-husstandsvindmølle kan indbringe en fortjeneste på lidt over 1,5 millioner kroner før skat og renter efter 20 år.

Det svarer til en forrentning af de investerede penge på godt syv procent – eller en flerdobling af, hvad man kan få ved opsparing i en bank.

»Det er en rigtig god investering. Det er ikke så mange steder, du får så høj en rente. Hvis du går ned i din lokale bank, får du måske to procent i rente, hvis du er heldig,« siger revisor Jørgen Møller, Revision Limfjord.

Beregningen forudsætter, at møllen har en årsproduktion på 50.000 kWh. Den estimerede produktion er dog ikke endeligt efterprøvet.

Som noget nyt bliver støtten den samme for små møller på op til 6 kW og større møller, der går helt op til 25 kW, således at møller uanset størrelsen får 2,50 kroner for en times ubrugt produceret strøm. Det sker, fordi en tidligere lovændring fjernede nogle skattemæssige fordele, som har gjort det sværere at finansiere en mølle, lyder argumentet bag den nye støtte.

Det lille marked for husstandsvindmøller har bidraget med 600-700 møller på landsplan, men har ligget brak, siden støtteordningen til møllerne blev forringet ved nytår.

Det er derfor, politikerne i Folketingets energipolitiske forligskreds er blevet enige om at forhøje støtten.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard forklarer i en mail til Ingeniøren den høje støtte med, at husstandsvindmøller ikke i samme omfang som solceller har oplevet teknologiudvikling, og at tilskuddet skal sikre en fortsat udbygning med husstandsmøller.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man fjernede med et pennestrøg tilskuddet til private solceller, og de måtte kun jo kun være på 6 KW, tilbagekøbsprisen lå på 60-70 øre Nu man vil nærmest forære ejere af små vindmøller stort set den pris vi andre betaler pr Kwh med skatter og afgifter og slæb.

Hvad med at skære igennem og så lade elselskaberne give en fast tilbagekøbspris, hvadenten strømmen kommer fra solceller, vindmøller eller en dynamo påmonteret motionscyklen ?

I det videre forløb kommer så et Bråvallaslag hvor kommunerne vel hhv. vil forbyde eller tillade vindmøller i givne områder.

 • 13
 • 2

Med den betaling ville jeg ikke bruge noget af strømmen selv, det ville jo være underskud. Jeg kunne ovenikøbet fristes til at sende min egen strøm gennem vindmøllen. Argumentet for støtten er helt hen i vejret, da vindmøller er en kendt teknologi, og denne støtte gør at de aldrig blir billigere.

 • 11
 • 1

Jeg mener ikke det er rimeligt at beregne en fortjeneste uden skat og renteudgifter over en periode på 20 år for den slags politiske tiltag.

Alle burde vide at (også) denne ordning bliver rent "smash & grab" for hurtige sælgere, der er ikke tid til "teknologiudvikling", støtten er så lukrativ at ordningen næppe holder et år ind i næste valgperiode.

En tilbagebetalingstid på 5 år er mere rimeligt.

 • 3
 • 1

han må jo mene møller er pænere i landskabet end solceller på tagene

 • 1
 • 1

Ja, uhyggeligt som politikere kan skævvride et marked og en del af samfundet. Magen til skade skal man kikke langt efter. Jeg troede at politik skulle forbedre samfundet, ikke gøre det mere skævt end det allerede er!! Uha da!

 • 1
 • 0

Indenfor kontrol teori arbejder man med begrebet 'bang-bang regulering'. Dvs. man opdager en uheldig tendens (ingen vil opsætte små vindmøller) så man laver en drastisk og voldsom ændring (hæver støtten urealistisk meget). Snart vil ministeren se, at folk begynder at spekulere i små vindmøller og bestille mange flere end planlagt, og så vil støtten få et ordentligt hak nedad.

Det samme skete for solceller, hvor folk var begyndt at spekulere i at opsætte meget mere end der var brug for, blot for at få den høje støtte.

Ministeren burde nok tage en lidt mere konservativ regulering i brug, og kun hæve støtten lidt, se om dét giver udslag på markedet, og så ændre den en smule mere. Men selvf. ikke med tilbagevirkende kraft, ellers bliver markedet bare nervøs.

 • 0
 • 0

til at blæse på møllen : ) Martin Lidegaard imponerer mindre og mindre. Først siger de at en netto ordning for solceller (altså ca intet tilskud) er uholdbart og istedet fremsætter han lovforslag om enorm støtte til vindmøller? Har vindmøllebranchen billeder af ham i kvindetøj eller hvad sker der? Eller er det oliebranchen der ved at solceller har ekplosivt potentiale.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten