Regeringen vil fjerne krav om at handicapsikre enfamilieshuse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen vil fjerne krav om at handicapsikre enfamilieshuse

Illustration: SBi

Husbyggeres selvbestemmelse overtrumfer hensyn til handicappede og gangbesværede i regeringens nye forslag til at revidere bygningsreglementet. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil nemlig fjerne kravet om, at der skal være niveaufri adgang til nybyggede enfamilieshuse.

Læs også: Danske handicapkrav til nybyggeri skraber bunden i EU

»Reglerne i bygningsreglementet skal være fornuftige og rimelige. Som reglerne er i dag, er det et krav, at alle nye enfamilieshuse opføres med niveaufri adgang. Med ændringen får den enkelte boligejer frihed til selv at vurdere, hvordan adgangen til boligen skal udformes, herunder om der skal være niveaufri adgang,« begrunder han i en pressemeddelelse.

Enden for tilgængelighed for alle

Idag står der i Bygningsreglementet, at reglerne ‘skal sikre tilgængelighed for alle’. Mere specifikt er det et krav, at der uden for yderdøre skal være et vandret, fast og plant areal på 1,5 m x 1,5 m målt fra dørens hængselside. Arealet uden for yderdøre skal være i samme niveau som det indvendige gulv. Man kan anvende ramper til formålet.

Læs også: Byggeregler svigter handicappede: Ulovligt byggeri får lov at stå

Men følge ministeren giver det nuværende krav ikke mening, fordi ‘der ikke er krav om niveaufri adgang på grunden og frem til huset, men kun ved selve indgangsdørene’.

Adgang til toiletter stryges også

Desuden har der både i enfamilieshuse, rækkehuse og andre typer boliger været problemer med uigennemtænkte løsninger, der betød, at regnvand stuvede op foran dørene og løb ind i husene. Alligevel var der ved høringen af den seneste version af bygningsreglementet kun én organisation, der mente, at kravet decideret burde fjernes: nemlig Seges – et fagligt videns- og innovationshus under organisationen Landbrug & Fødevarer.

Læs også: Fare for oversvømmelse: Niveaufri parcelhuse bygges forkert

Ud over at fjerne kravet tilgængelighedskravet til yderdøre vil regeringen også fjerne kravet om, at der skal være et toilet i stueetagen med niveaufri adgang.

Vil ramme handicappede og ældre

Forslaget fra regeringen møder kritik fra Danske Handicaporganisationer

»Det rammer mennesker med handicaps sociale liv: Børn i kørestol får sværere ved at besøge kammerater. Tante Oda kan ikke komme ind til nevøens konfirmation. I mange år har vi bygget alt nyt tilgængeligt. Det er meget alvorligt at stoppe den udvikling, når reglerne fungerer fint i dag,« siger formand Thorkild Olsen i en pressemeddelelse.

Han opfordrer politikerne til at tænke på, at tilgængelighed bliver stadigt mere vigtigt, efterhånden som der kommer stadigt flere ældre.

»Det bliver dyrt og besværligt i fremtiden, hvis man stopper med at bygge tilgængeligt. Får man eksempelvis et barn med handicap, skal man til at bygge huset om. Vi har også en aldrende befolkning, der har brug for tilgængelige huse i fremtiden.«

Slut med at sjofle tilgængelighedskrav

Tidligere undersøgelser har desuden vist, at bygningsreglementets tilgængelighedskrav ofte bliver ignoreret af både bygherrer og myndigheder. Det vil ministeren gøre noget ved – men kun i større bygninger.

Læs også: Minister vil sætte ind mod nybyggeri der ignorerer handicapkrav

»Det er afgørende, at vi fortsat bygger for alle, når vi opfører nybyggeri, hvor alle færdes. Det gælder f.eks. offentlige bygninger, større boligbyggerier, hoteller, svømmehaller, konference- og andre publikumssteder. Derfor sætter jeg nu fokus på at fremme tilgængelighed i større bygninger..«

Læs også: Byggeregler svigter handicappede: Ulovligt byggeri får lov at stå

Han har derfor bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at udarbejde et oplæg til en styrket vejledningsindsats overfor rådgivere og bygherrer og til øget fokus på tilgængelighed i kommunernes tilsyn med byggerier. Desuden skal styrelsen undersøge, som der i bygningsreglementet bør stilles krav om en tilgængelighedsstrategi for større bygninger, f.eks. hoteller, bygninger med offentlige badefaciliteter, publikumssteder og konferencesteder.

Forslaget er i høring indtil 10. maj 2017.

Der er selvfølgelig et vist behov, men at pålægge hele samfundet den laveste fællesnævner er meget dyrt og ikke rimeligt.
Samtidig har det ført til tåbeligt byggeri. I gamle dage skulle man placere gulvet mindst 15 cm over terræn.
Nu placeres gulv i terræn niveau samtidig med, at der lægges endnu mere fast belægning , der fører til endnu flere oversvømmelser.
I København er der en del af den slags eksempler helt fra 2006 og senest på Irlandvej helt nybygget og med bagfald - det er slet og ret tåbeligt.
Man kan godt bygge tættere på terræn, hvis man dog regulere terrænet opad generelt og derved sikrer sig mod oversvømmelser.

  • 15
  • 5

I forvejen er det skammeligt at den slags overhovedet tages op - men med den siddende regering kan man jo ikke forvente andet. Respekten for de ansvarlige politikere falder da hver dag.

  • 3
  • 13

...hvem jeg engang skulle ønske at kunne have som mulige købere, hvis jeg engang skulle ønske at sælge et hus jeg har bygget til mig selv.

  • 7
  • 3