Regeringen udskyder beslutning om kampfly

Forhandlingerne til forsvarsforliget starter i morgen, men politikerne kommer ikke til at tage stilling til milliardinvesteringen i nye kampfly.

»Der er intet behov for at få beslutningen med i forliget, fordi der ikke er økonomi forbundet med en beslutning nu,« siger formand for Forsvarsudvalget, Hans Christian Thoning (V).

Tanken om at fjerne kampflyene fra forsvarsforliget blev allerede luftet af forsvarsminister Søren Gade (V), der i forbindelse med en konference den 19. marts sagde, at »det kan være svært at få et forlig på plads. Det kan altså blive to forskellige aftaler.«

Med udmeldingen fraviger regeringen den oprindelige køreplan, hvor politikerne skulle træffe beslutning om typevalg og et eventuelt antal fly i forbindelse med forhandlingerne om forsvarsforliget.

Efterfølgende var planen, at der skulle forhandles kontrakt med den valgte leverandør i 2012 altså inden for rammerne af det kommende forsvarsforlig, der løber fra 2010 til 2014. I stedet lægger regeringen op til en særskilt aftale om i løbet af efteråret, fortæller Hans Christian Thoning:

»Så må vi se, hvor mange partier der skal være med i aftalen.«

Ekspert: Nu peger pilen mod JSF

Forsvarsekspert og lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Viggo Jakobsen, mener, at en udskydelse af beslutningen gør det lettere for Gade at få sit brede forsvarsforlig i land.

»Det er politisk smart. Vi har ikke travlt, og en udskydelse af beslutningen kan øge chancerne for at få købet af F-35 (Joint Strike Fighter, red.) igennem ved at fjerne nogle af usikkerhederne ved projektet.«

S: Utænkeligt med forlig om typevalg

Hos oppositionen er man overraskede over udmeldingen.

»Det er regeringen, der hidtil presset på for et hurtigt typevalg, men hvis de nu vil udsætte beslutningen, er det fint med os. Det er ikke os, der presser på,« lyder det fra de Radikales forsvarsordfører Morten Helveg Petersen.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, afviser, at der skulle komme et selvstændigt forlig om typevalget.

»Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at regeringen laver en selvstændig aftale uden os,« siger han.

SF's Holger K. Nielsen peger på, at indkøb af materiel til forsvaret altid ligger i forbindelse med forsvarsforligene. Sådan er og bør det også være med kampflyene, mener han.

Forsvarsminister Søren Gade (V) har siden fredag middag ikke svaret på Ingeniørens henvendelser.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad med først og fremmest bare at skære antallet af kampfly ned til et absolut minimum som en socialdemokrat også foreslog det fornylig - han mente at 24 ville være nok. Hvem siger at det overhovedet er nødvendigt med nye fly, istedet for bare at beholde F-16 på ubestemt tid?

 • 0
 • 0

Jeg tror, du vil få meget ud af at læse de øvrige tråde, der linkes til nederst i denne artikel, da dit spørgsmål er debatteret op til flere gange i disse.

 • 0
 • 0

Køb nye F-16 Block 52+ og Block 52 i stedet for F-35 Lightning II (JFS). Man kan købe 3 F-16 for en F-35. F-16 er billigere i drift og gør det de skal som våbenplatform og evtl. hjælpe jordtropperne og nødvendigt.Block 52+ har Conformal tanks og kan derfor flyve længere ud og tilbage, og evtl. spare en lufttankning.

 • 0
 • 0

Hvad med først og fremmest bare at skære antallet af kampfly ned til et absolut minimum som en socialdemokrat også foreslog det fornylig - han mente at 24 ville være nok. Hvem siger at det overhovedet er nødvendigt med nye fly, istedet for bare at beholde F-16 på ubestemt tid?

Det er allerede på absolut minumum.

24.. han skulle nok ikke have udtalt sig om noget har ikke har en pind forstand om.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten