Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup

Danmark stemmer for at give den amerikanske kemi- og landbrugsgigant Monsanto lov til at sælge en ny type majs, MON 87427, der er genmodificeret til at kunne modstå Roundup.

I forvejen har EU godkendt omkring 30 forskellige genmodificeret majstyper til fødevarer og foder. En stor del af dem kan også modstå glyphosat, som er verdens mest solgte sprøjtemiddel og den aktive ingrediens i Roundup. Det meste af den soja, som bliver benyttet til foder til danske svin, er også genmodificeret til at tåle glyphosat.

Læs også: Danmark siger god for genmodificerede sojaprodukter i EU

Alligevel havde oppositionen kaldt fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd fredag morgen (bemærk: Linket virker kun fredag morgen) om den nye majstype. Det skyldes blandt andet, at Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet også denne gang har advaret mod godkendelsen.

Undersøgelser, som universitetet har gennemført, viser nemlig, at glyphosat risikerer at skade særligt svin, fordi ukrudtsmidlet kan ændre bl.a. deres tarmflora.

Læs også: Aarhus-forskere i unik advarsel: Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge

Ministeren stod dog fast på, at også den nye majstype er sikker for både grise og mennesker. Hun henviste til, at det europæiske fødevareagentur, Efsa, har sagt god for majsen, og det samme gælder regeringens primære rådgivere, DTU Fødevareinstituttet og National Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

»Regeringen konstaterer således, at der ikke er et fagligt eller et juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse. Regeringen indstiller derfor, at forslaget kan støttes,« læste ministeren op fra sit talepapir på samrådet.

Læs også: Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?

Hun tilføjede straks, at hun er opmærksom på 'den mulige negative indvirkning på dyr som følge af restindhold af glyphosat i foder'. Men det har ikke noget med gensplejsningen at gøre, argumenterede hun.

»Restindholdet af glyphosat i genmodificeret majs skal overholde de samme grænseværdier, som gælder for ikke-genmodificerede afgrøder. Der kan også være glyphosatrester i andre afgrøder, f.eks. dansk byg, som i høj grad anvendes til foder,« sagde hun.

»Bekymringerne for effekterne af glyphosat skal håndteres via grænseværdierne for sprøjtemidlet glyphosat.«

Eva Kjer Hansen henviste til, at Efsa netop nu revurderer godkendelsen af glyphosat, og at undersøgelserne fra Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug indgår i det arbejde.

Læs også: Genmodificeret foder kan snart stoppes - og så bliver grisen dyrere

Det beroligede dog på ingen måde oppositionen. Særligt SF’s Holger K. Nielsen, som havde indkaldt samrådet, fremhævede flere gange, at det er i strid med forsigtighedsprincippet at ignorere de skeptiske forskere. Men ministeren lod sig ikke rokke.

Også Greenpeace har forsøgt at påvirke regeringen ved at henvise til tyske undersøgelser, som hævder, at Efsas vurdering af majsen er mangelfuld.

Læs også: Omstridt professor genudgiver studie om Roundup og GMO, der giver kræft

Et nyt svar fra Eva Kjer Hansen til socialdemokraten Bjarne Laustsen viser i øvrigt, at danske landmænd stort set ikke fodrer deres dyr med genmodificeret majs, men benytter konventionelle arter. Det er i stor kontrast til soja, som for hovedpartens vedkommende er genmodificeret.

Læs også: WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

Det er vel også nemt at sige god for noget, hvis man modtager en pose penge for godkendelsen. Dette overrasker mig ikke, især fra en Venstre person.

  • 20
  • 14

hvis man modtager en pose penge

Jeg vil gerne være enig med dig, men hvor er beviset?

Ud fra det vidensgrundlag, som hun har til rådighed (jvf artiklen), så kan hun ikke træffe andre valg og det behøver ikke have noget med penge at gøre.

Vi, borgerne, kan brokke os nok så meget, men det hjælper ikke noget, når vi har denne form for demokrati. Størstedelen af vælgerne har talt og hun taler på vegne af dem.
Hvis vi er utilfredse med afgørelsen, kan vi stemme anderledes om nogle år. Indtil da er dette vedtaget.

  • 18
  • 7

Heller ikke her, utroligt at Monsanto vedbliver med at få lov til den slags, de er bestemt ikke blandt guds bedste børn. Men i er selv skyld i det, når i tillader venstrefolk at træffe de afgørelser.

  • 18
  • 16