Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup

11. september 2015 kl. 11:3435
Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup
Illustration: Magnus Manske.
Trods hård modstand fra oppositionen fastholder fødevareminister Eva Kjer Hansen, at Danmark vil stemme for at give Monsanto lov til at sælge endnu en majstype, der er genmodificeret til at kunne modstå sprøjtemidlet glyphosat.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark stemmer for at give den amerikanske kemi- og landbrugsgigant Monsanto lov til at sælge en ny type majs, MON 87427, der er genmodificeret til at kunne modstå Roundup.

I forvejen har EU godkendt omkring 30 forskellige genmodificeret majstyper til fødevarer og foder. En stor del af dem kan også modstå glyphosat, som er verdens mest solgte sprøjtemiddel og den aktive ingrediens i Roundup. Det meste af den soja, som bliver benyttet til foder til danske svin, er også genmodificeret til at tåle glyphosat.

Læs også: Danmark siger god for genmodificerede sojaprodukter i EU

Alligevel havde oppositionen kaldt fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd fredag morgen (bemærk: Linket virker kun fredag morgen) om den nye majstype. Det skyldes blandt andet, at Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet også denne gang har advaret mod godkendelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelser, som universitetet har gennemført, viser nemlig, at glyphosat risikerer at skade særligt svin, fordi ukrudtsmidlet kan ændre bl.a. deres tarmflora.

Læs også: Aarhus-forskere i unik advarsel: Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge

Ministeren stod dog fast på, at også den nye majstype er sikker for både grise og mennesker. Hun henviste til, at det europæiske fødevareagentur, Efsa, har sagt god for majsen, og det samme gælder regeringens primære rådgivere, DTU Fødevareinstituttet og National Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

»Regeringen konstaterer således, at der ikke er et fagligt eller et juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse. Regeringen indstiller derfor, at forslaget kan støttes,« læste ministeren op fra sit talepapir på samrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?

Hun tilføjede straks, at hun er opmærksom på 'den mulige negative indvirkning på dyr som følge af restindhold af glyphosat i foder'. Men det har ikke noget med gensplejsningen at gøre, argumenterede hun.

»Restindholdet af glyphosat i genmodificeret majs skal overholde de samme grænseværdier, som gælder for ikke-genmodificerede afgrøder. Der kan også være glyphosatrester i andre afgrøder, f.eks. dansk byg, som i høj grad anvendes til foder,« sagde hun.

»Bekymringerne for effekterne af glyphosat skal håndteres via grænseværdierne for sprøjtemidlet glyphosat.«

Eva Kjer Hansen henviste til, at Efsa netop nu revurderer godkendelsen af glyphosat, og at undersøgelserne fra Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug indgår i det arbejde.

Læs også: Genmodificeret foder kan snart stoppes - og så bliver grisen dyrere

Det beroligede dog på ingen måde oppositionen. Særligt SF’s Holger K. Nielsen, som havde indkaldt samrådet, fremhævede flere gange, at det er i strid med forsigtighedsprincippet at ignorere de skeptiske forskere. Men ministeren lod sig ikke rokke.

Også Greenpeace har forsøgt at påvirke regeringen ved at henvise til tyske undersøgelser, som hævder, at Efsas vurdering af majsen er mangelfuld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Omstridt professor genudgiver studie om Roundup og GMO, der giver kræft

Et nyt svar fra Eva Kjer Hansen til socialdemokraten Bjarne Laustsen viser i øvrigt, at danske landmænd stort set ikke fodrer deres dyr med genmodificeret majs, men benytter konventionelle arter. Det er i stor kontrast til soja, som for hovedpartens vedkommende er genmodificeret.

Læs også: WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

35 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
18. september 2015 kl. 22:50

Jeg synes, det er indlysende at det ikke er hensigtsmæssigt at manipulere med naturen for derefter at sende det manipulerede materiale i frit omløb. Via bestøvningen vil denne immunitet med tiden sprede sig til andre afgrøder.

32
16. september 2015 kl. 22:10

Det eneste der kan ændre på det her, er at borgerne lader være med at købe GMO fødevarer. Det er længe siden at politikerne er holdt op med at lytte til befolkningen. Når først de har fået magten er alt hvad de har lovet glemt. Emil Biers metode vil formentlig virke i det her tilfælde. Det lykkes for ham at få stoppet brug at plastslanger som indeholdte ftalater i malkeanlæg til køer. Ganske enkelt ved at oplyse de lande der importerer danske fødevarer. Så kunne regeringen pludselig godt finde ud af at gøre noget ved problemet. Så vidt jeg ved har Polen forbudt dyrkning af GMO. Fødevarer fra Polen er oven i købet billige, så det kunne måske være et godt valg. Gad vide om de bruger antibiotika i svineproduktion i Polen. Dansk Svinekød sælger ikke længere i Sverige blandt andet. Ikke så mærkeligt, når det i Sverige er forbudt at bruge antibiotika i svineproduktion.

31
15. september 2015 kl. 21:37

Kina har byttet høj materiel velstand for forgiftet luft og vand og fødevarer. Men det går strygende, BNP vokser og forurening er ikke en økonomisk parameter.

27
12. september 2015 kl. 22:08

Alle skadevoldere har hidtil udviklet resistens over for kemisk bekæmpelse.

Poul-Henning Kamp: Jeg forstår til fulde dit mismod i en anden tråd, denne afspejler til fulde problematikken.

Denne tråd lægger op til en diskussion af genmodificering, men ender i det rene troll.

Mit synspunkt er, at midler som Roundup er gammeldags bekæmpelse, og Roundup skal ikke slides op på en hurtig fortjeneste, men gemmes til alvorlige problemer med kommende invasive planter.

Min baggrund: Lic Agro i plantepatologi, først et job med statslig afprøvning af bekæmpelsesmidler, senere forskning i biologisk bekæmpelse af svampesygdomme i havebrug.

26
12. september 2015 kl. 21:59

Rigtig mange der kommenter på noget de ikke har forstand for. Er selv for konventionel landbrug. Så bare forsæt med det alle de dumme kommentar der ikke har nogen betydning.

23
12. september 2015 kl. 18:34

Der er et Chamberlain,sk mismod over Eva Kjer og kompagni's tro på at det der har bragt landbruget ud hvor det er i dag, skal vi bare have mere af, så bliver alting nok godt igen!

22
12. september 2015 kl. 17:30

For det første er RoundUp ikke vækstfremmende, tværtimod.

Det var derfor jeg skrev "vækstfremmer" i anførselstegn.

Anvendelsen af RoundUp resistent majs og sojabønneplanter for at tjene flere penge er evolutionært præcist lige så dumt som anvendelsen af antibiotika som vækstfremmer for at fjene flere penge har vist sig at være.

21
12. september 2015 kl. 17:25

Et er at majsen kan tåle RoundUp. Men det skader plantens vækst. Meget få små ukrudtsplanter kan overleve i en majsmark på grund af planternes størrelse, så kan det virkeligt svare sig, økonomisk?

20
12. september 2015 kl. 16:23

For det første er RoundUp ikke vækstfremmende, tværtimod.

Men det, du er bange for er stadig ikke en problemstilling, der er unik for RoundUp. Selv de økologiske landmænd har problemer med resistens (også med RoundUp, de bruger det i stor stil, iaf 15% af de danske økologiske landmænd bruger midler, der der forbudte i økologien).

Jeg formoder at, det du drømmer om, er et landbrug uden input. Det findes ikke.

18
12. september 2015 kl. 15:57

Ah, så du er imod roundupresistente planter fordi de er roundupresistente og ikke fordi at ukrudt kan udvikle roundupresistens? Du ved godt at der findes andre måder at slå planter ned på end roundup, ikke?

16
12. september 2015 kl. 15:02

Og hvad så? Det er ikke en problemstilling, der er unik for Glyfosat.

"RoundUp er et glimrende og effektivt middel, men det bør kun anvendes sparsomt og ansvarligt, efter recept - præcis som antibiotika." Det er vi enige om.

"Det sidste vi har brug for i Danmark er RoundUp resistent ukrudt." Ukrudt kan heldigvis bekæmpes på mange andre måder.

Det sidste vi har brug for i Danmark er mere økologi.

15
12. september 2015 kl. 14:08

Anti-gmo bevægelsen i to ord: konspirationsteorier og myter.

Det er der bestemt meget af, ikke mindst i USA.

Når jeg personligt mener at RoundUp resistente planter bør forbydes er det dog ud fra et videnskabeligt og velfunderet biologisk princip:

En sådan tæppebombende anvendelse vil 100% sikkert medføre resistens, på præcis samme måde som f.eks landbrugs anvendelse af antibiotika som overskudsforøgende "vækstfremmere" har gjort det.

Dette er ikke en hypotetisk situation, det er allerede i fuldt gang i USA.

Her er f.eks en artikel fra en af landbrugets egne publikationer om hvorledes problemet er på fremmarch: https://farmindustrynews.com/ag-technology-solution-center/glyphosate-resistant-weed-problem-extends-more-species-more-farms

"Nearly half of all U.S. farmers interviewed reported that glyphosate-resistant weeds were present on their farm in 2012"

RoundUp er et glimrende og effektivt middel, men det bør kun anvendes sparsomt og ansvarligt, efter recept - præcis som antibiotika.

Det sidste vi har brug for i Danmark er RoundUp resistent ukrudt.

14
12. september 2015 kl. 13:49

Anti-gmo bevægelsen i to ord: konspirationsteorier og myter.

13
12. september 2015 kl. 13:14

Al respekt til vor fødevareminister der tilsyneladende er så vidende at hun kender langtidsvirkningerne.

11
12. september 2015 kl. 11:41

Interessant artikel og påstand. Men....

Kineserne er udsat for den værste luftforurening i Verden, landets kemiproduktion er den største i Verden og producerer stoffer, der er forbudte i Vesten. Modermælken i Beijing er mere forurenet med bromerede flammehæmmere end nogen anden by i Verden. Deres industriproduktion generelt er vel også størst i Verden og uden tilstrækkelig lovgivning for at beskytte omgivelserne. Deres mange E-waste fabrikker forurener enormt, og forureningen kan måles i jorden 50 km væk. Der har været masser af episoder med udledning af giftigt spildevand, der har været masseforgiftninger fra fødevarer inklusive mælk. OSV. OSV.

Derfor er det nok at overdrive voldsomt at påstå at Roundup har skylden for al dårligdommen i Kina, - men sikkert en lille flig af det i kombination med alle de andre kendte og ukendte faktorer.

10
11. september 2015 kl. 23:14

I kina har man gennem en del år brugt GMO Roundup- Ready soja til fødevarer, navnligt Olie, som kinesere bruger store mængder af. det er tankevækkende at samtidigt med at Glyphosat rest indholdet i kinesiske fødevarer stiger eksplusivt, grundet navnligt Soja, ser man en stigning i antallet af "moderne" sygdomme i Kina, læs den højt respekterede Chen I-Wan´s blog:

What have greedy companies and evil officers deceived the Chinese people to eat that worsens the fascist biochemical disaster of liver and kidney disease!?https://blog.sina.com.cn/s/blog_4bb17e9d0102vurr.htmlChen I-wan, Former Advisor, Committee of Disaster History of China Disaster Prevention Association Posted on: Sep. 10, 2015

Every university and high school student, parents of every middle school, primary school student, infants and young children, every medical professional, every media worker, officials, especially leaders and official experts of the China's Ministry of Agriculture, Ministry of Health, China CDC, State Food & Drug Regulatory Administration Bureau, global Chinese and friends of China, all must carefully read this solid evidence painful report, and independent think: What have greedy companies and evil officers deceived the Chinese people to eat that worsens the fascist biochemical disaster of liver and kidney disease!?
The series of facts revealed by WHO, China's Ministry of Health, China's CDC, State Food & Drug Regulatory Administration Bureau, medical experts confirm: The Chinese nation is suffering unprecedented severe fascist biochemical disaster of liver and kidney disease deteriorating year by year! Among digestive tract malignant tumor mortality in China, the sequence position of liver cancer has advanced to No.1; During recent years, the ages of China's new liver cancer patients have continuous advanced, the high incidence age duration has advanced from 45 - 55 years old to 35 - 55 years old, advanced ten years! China has over hundred millions people suffer from liver injury, 300 million people threatened by liver health. In recent years in China, incidence of children cancer shows increase trend, Among reasons causing deaths to children younger than 14 years old, malignant tumor already ranks No.2. In recent years, children acute kidney damage is also quite common. In 1980, the prevalence of diabetes was 1% in China. In 2007, it increased to 9.7%, with 92.40 million diabetes patients. In 2010, it further increased to 11.6%, with diabetes patients reaching 114 million. China's teenager diabetes patients have reached 2.5 million, its prevalence shows clear increasing trend. In Shanghai, fastest growing incidence age group is girls age group between 0 to 4 years, and boys age group between 5 - 9 years, with annual increase rate 20.8% and 19.7% respectively! The prevalence of China's teenage diabetes is 1.9%, equal to 4 times the prevailence of same age group teenage diabetes patients of USA (0.5%), which is also obviously higher than neighbor nations in Asia! Young uremia patients are increasing with a growth rate of 3% each year. In China, kidney cancer accounts for 2% - 3% of adult malignant tumors, prevalence of male kidney cancer is 2 - 3 times of females, the incidence of kidney cancer is increasing at a growth of 6% each year, accumulative prevalence has doubled over 20 years. Beginning from 2009, kidney cancer is already among the 10 kinds of highest incidence male cancers,  increasing at a rate about 2.5% - 3% each year, age of newly diagnosed kidney patients is appearing younger, cases of middle age and younger patients is increasing. Kidney nephroblastoma in infants and young children: In every 1 million children in China, Kidney nephroblastoma would be found in 7 - 8 children, most in 2 - 4 years age group. The incidence of kidney nephroblastoma tumor is increasing.
9
11. september 2015 kl. 21:49

Det behøver du ikke, det sker helt af sig selv.

8
11. september 2015 kl. 17:51

Ja for det har da slet ikke noget med de latterligt lave fødevarepriser at gøre.

Ja, prisen for konventionel mælk er lav pt. og det er et internationalt problem. De franske bønder blokerer motorvejene af samme grund.

Men det prisproblem løser mere GMO og Roundup ikke. Hvis dansk landbrug ikke ændrer metoder, men fortsat producerer de samme produkter, der er rigeligt af på markedet, og som andre lande med mindre omkostninger producerer, så er dansk landbrug dødsdømt. Det er en masse virksomheder i andre brancher, der har måttet lukke pga. udenlandsk konkurrence. Dansk landbrug er ikke mere forud for konkurrenterne, og produkterne har ikke mere bedre kvalitet, bortset fra de økologiske, så enden er nær - ligesom kræften. Tidligere generationer af landmænd har skummet fløden ved EF/U medlemskabet, de nuværende generationer betaler prisen!

6
11. september 2015 kl. 16:20

Skal vi ikke bare have indsat de samme gener i diverse levedygtigt ukrudt og derefter 'pode' bøndernes marker eller bare grøftekanterne dermed.

Det kan blive dejlige ture rundt i Kongeriget med frø i lommerne.

Det holder jo alligevel ikke langsigtet med det totale kemilandbrug.

Lars :)

PS! Hvis de få tusinde aktive og erhvervs-betydende bønder tror, at de gavner sig selv, ved at vade på det store flertals ønske om en bæredygtig og bare nogenlunde grøn økonomi, så tror de med sikkerhed fejl - helt og aldeles fejl.

Hvis bønder bare i mindst måde henter deres holdning til overgødning og do sprøjtning udfra deres nuværende bankgæld - så er de endnu mere ude på den helt gale vej.

5
11. september 2015 kl. 15:50

Hvordan kan en ansvarlig regering tillade at miljø, mennesker og husdyr udsættes mere og mere for et stof, som Verdenssundhedsorganisationens Kræftforskningsenhed netop har betegnet som sandsynlig kræftfremkaldende i dyr og mennesker. Ministeren må have dårlige rådgivere, når hun udtaler, at sundhedsfaren kan klares med grænseværdien. Den nuværende grænseværdi tager ikke hensyn til kræftrisikoen, og for kræftfremkaldende stoffer er kun grænseværdien NUL sikker. Så med den nye viden burde ministeren sørge for, at danskerne blev mindre udsatte for Roundup og ikke det modsatte. Den nye godkendte afgrøde er ikke livsvigtig for landbruget, og den øgede anvendelse af Roundup vil med stor sandsynlighed øge kræftrisikoen bl.a. blandt udsatte landmænd, så for deres egen skyld burde de boykotte denne nye GMO majs.

4
11. september 2015 kl. 15:09

Hvorfor bliver diabetes mere og mere almindeligt. Tarmfloraen er årsagen. Majs til mennesker og dyr et ikke et godt næringsmiddel. Men det er billigt!

3
11. september 2015 kl. 13:46

Heller ikke her, utroligt at Monsanto vedbliver med at få lov til den slags, de er bestemt ikke blandt guds bedste børn. Men i er selv skyld i det, når i tillader venstrefolk at træffe de afgørelser.

2
11. september 2015 kl. 13:44

hvis man modtager en pose penge

Jeg vil gerne være enig med dig, men hvor er beviset?

Ud fra det vidensgrundlag, som hun har til rådighed (jvf artiklen), så kan hun ikke træffe andre valg og det behøver ikke have noget med penge at gøre.

Vi, borgerne, kan brokke os nok så meget, men det hjælper ikke noget, når vi har denne form for demokrati. Størstedelen af vælgerne har talt og hun taler på vegne af dem. Hvis vi er utilfredse med afgørelsen, kan vi stemme anderledes om nogle år. Indtil da er dette vedtaget.

1
11. september 2015 kl. 13:23

Det er vel også nemt at sige god for noget, hvis man modtager en pose penge for godkendelsen. Dette overrasker mig ikke, især fra en Venstre person.