Regeringen rundbarberer støtten til miljøteknologi

Miljøprojektet Billund Biorefinery kaldes ofte et af de mest avancerede rensningsanlæg i verden. Det kombinerer avanceret spildevandsrensning med en optimeret energiproduktion.

Læs også: I Billund er spildevand en ressource

Billund Biorefinery er et såkaldt fyrtårnsprojekt under Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), men med de annoncerede nedskæringer i programmets bevillinger vurderer bestyrelsesmedlem i MUDP Jørn Jespersen, at det fremover er slut med støtte til så store projekter.

»Regeringen har foreslået at reducere MUDP’s bevilling fra 169 mio. kroner i år til bare 59 mio. kroner i 2016. Med så få penge må vi sige farvel til fyrtårnsprojekter som Billund Biorefinery,« siger Jørn Jespersen, der også er direktør i brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, der organiserer miljøteknologiske virksomheder.

Læs også: Fremtidens rensningsanlæg skal bygges i Billund

MUDP-programmet stod også i finanslovsforslaget for 2015 til at blive voldsomt beskåret, men blev reddet på målstregen. I det nye finanslovforslag er der imidlertid ikke lagt op til at give programmet ekstra penge via den såkaldte reservationspulje.

Læs også: Regeringen rundbarberer grønt udviklingsprogram

Minister roser sektor for jobskabelse

Forslaget om at skære 65 procent af MUDP-bevillingen kommer, kun kort tid efter at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) priste den danske vandsektor i høje toner:

»Vi er blandt verdens bedste til at producere teknologi som pumper, membraner og ventiler, og eksporten har de seneste år skabt mere end 1.000 arbejdspladser i Danmark«, sagde Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse den 1. september.

Ved samme lejlighed henviste hun til, at eksport af vandteknologi siden 2009 er steget med godt 3,6 mia. kroner til samlet set 15,9 mia. kroner i 2014 - en stigning på godt 30 procent.

Læs også: Verden skal drikke ‘dansk vand’ fra spildevand og urin

Da det forleden lykkedes at få verdens største vandkongres, World Water Congress, til København i 2020, roste ministeren ligeledes danske vandløsninger for at være i verdensklasse. Hun kaldte kongressen 'et godt udstillingsvindue for den danske vandteknologi'.

Teknologiudvikling tager tid og koster

Bestyrelsen for Dansk Miljøteknologi har skrevet til politikere og de to ansvarlige ministre og opfordret dem til at sikre udviklingsprogrammet stabile økonomiske rammer i 2016 og årene fremover. Blandt andet fordi MUDP’s midler har haft stor virkning for beskæftigelse og eksport, og fordi virksomhederne selv finansierer beløb på mindst samme størrelse som støtten til projekterne.

Et af bestyrelsesmedlemmerne er Vibeke Svendsen, der er adm. direktør i den lille miljøvirksomhed Envotherm, som udvikler og sælger avancerede rensningsanlæg til industrispildevand.

Læs også: Miljøvenlig bilvask indstillet til Produktprisen

Hun forklarer, at hendes virksomhed ikke ville have været så langt uden støtte fra programmet. Envotherm beskæftiger 12 personer og har netop solgt sit fjerde anlæg. Anlæggene sælges til Tyskland og Bangladesh, og hvert anlæg koster mellem 2 mio. og 4,5 mio. kroner.

»Teknologiudvikling i vores forretning koster mange penge og tager lang tid, og vi kan ikke låne penge til dette nogen steder. Derfor har støtten fra MUDP og andre kasser – selvom de blot udgør en brøkdel af udgiften - gjort en kæmpe forskel for os,« siger hun.

Masser af gode projekter

Vibeke Svendsen, som også sidder i bestyrelsen for MUDP, mener, at der er rigtig mange gode hoveder og dygtige ingeniører med projekter i skuffen, som har svært ved at komme skridtet videre:

»Her kan MUDP hjælpe med at få testet, om et produkt kan det, man forventer,« siger Vibeke Svendsen og tilføjer, at der allerede i dag er rigtig mange gode projekter, som ansøger, men som der ikke er midler til i dag.

Læs også: Iværksætter efterlyser ærlige penge til ærlige ingeniører

Ifølge en opgørelse fra 2014 modtog Miljøstyrelsen 130 projektansøgninger, der lød på et samlet støttebeløb på 235 mio. kr. Heraf støttede programmet 72 projekter med ca. 97 mio. kr.

Da ansøgerne selv har finansieret et beløb i samme størrelsesorden, blev der altså gennemført projekter for ca. 203 mio. kr.

Ud over rampen sammen

Direktør i vandrådgivervirksomheden EnviDan Morten Fjerbæk peger på, at MUDP især har sin styrke i de lidt større projekter, hvor man samler flere virksomheder om at udvikle løsninger sammen:

»Mange vandteknologi-virksomheder har svært ved at komme ud over rampen med deres løsninger alene. De større MUDP-projekter har indbygget, at man skal samarbejde på tværs af branchen, hvor man så sammen kan flytte noget,« siger han.

Læs også: Nye veje skal klare både ekstremregn og dækrumlen

Morten Fjerbæk tilføjer, at han har forståelse for, at staten skal spare, men han advarer mod, at man hele tiden ændrer rammer og beløb og dermed gør programmet til noget, som virksomhederne ikke kan regne eller planlægge med:

»Man risikerer, at virksomhederne dropper programmet og dermed nogle af de innovative projekter, som skal være med til at sikre eksporten og salg af danske produkter i fremtiden,« siger han.

MUDP-programmet fik i februar – efter at have eksisteret siden 2006 i Miljøministeriets regi – endelig sin egen lov og sin egen bestyrelse, som nu er i gang med at udforme en strategi for programmet.

Læs også: Nu får dansk miljøteknologi sit helt eget støtteprogram

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

desværre ikke noget nyt at venstre mangler visioner, og tror at man bare kan siger i skal lave det sammen for det halve også bare give skylden videre når det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre .. da den slags ofte jo kræver penge til at invitre extra penge over en periode med et klart mål og styring for at opnå og ikke tage pengene fra dem og sig de skal gøre det alligevel

  • 16
  • 5

Det er ikke så enkelt, at store tilskud er godt, og små tilskud er skidt! Hver gang politikerne støtter et innovationsprojekt, fravælger de alternative projekter. Derfor er nettogevinsten ved at støtte udvalgte projekter på andre projekters bekostning betinget af, at politikerne er bedre til at drive innovation end virksomhedernes eksperter.

  • Og sådanne politiske kvaliteter har vi endnu til gode at opleve. Det er jo ikke nødvendigvis nyttigt at fremme et projekt, hvis man samtidig hæmmer flere andre.
  • 6
  • 5

Lige meget hvad den regering har rørt ved er det blevet dårligere, hvad bliver det næste?

Vi har nogle gamle druk kammerater i regeringen, der ved flere lejligheder har vist at deres moral er helt i bund, så det er naturligvis svært at forvente andet.

Flere diesel biler i gaderne i stedet for elbiler, flere der ikke kan forsørge deres børn, dårligere energi politik, dårligere miljø, vi sjofler lige skatteopkrævningen ...

Godmorgen

Der må jo være nogle der har stemt på dem :-(

  • 20
  • 7

Vent og se: Det er vel prisen på at få 5 mia. frigivet til en lettelse af topskatten.

  • 24
  • 2

Vent og se: Det er vel prisen på at få 5 mia. frigivet til en lettelse af topskatten.

Ja, det er i det lys man bliver nødt til at se de aktuelle besparelser.

Regeringen siger at det er et kasseeftersyn, som resulterer i alle de her besparelser. Men hvis de ventede skattelettelser kommer til foråret, så er det en helt almindelig prioritering af skattelettelser over grøn udvikling.

Man burde lave en løbende opsamling, som viser den reelle pris for lettelserne.

  • 20
  • 1

Jeg kan simpelthen ikke forstå den her regering og alle de elendige beslutninger de tager. Det ligner mest af alt, at de godt ved de er her på lånt tid, så der skal gennemføres så meget skrammel så muligt for at hytte eget skind. Jeg kan kun finde trøst i at jeg ikke selv var med til at stemme dem ind.

/Martin

  • 9
  • 2

EUDP og MUDP har sammen med bl.a. ForskVE og ForskEL, med vidende bestyrelser og indsigtsfulde embedsfolk, sat økonomisk skub og "nudging" af i en privat og erhvervs innovations-udvikling, der gør at Danmark i dag er blandt de globalt teknologiførende inden for anvendelige og funktionsdygtige løsninger på klima og energi-problemer. Med nogle uundgåelige fejlskud i bøssen, hvilket der absolut skal være plads til, hvis man vil være førende i en svær og nyskabende branche, har programmerne gennem test og dokumentation af teknologiernes robusthed, skabt grundlaget for de eksport og beskæftigelses tal branchen oplever. (Ikke mindst fordelt ud over alle regioner i landet!) Alle løsninger er der naturligvis ikke endnu og teknologiudviklingen er ikke fuldbragt, mens iværksættere, og ihærdige etablerede firmaer står på spring med gode ideer, viden og private penge, og potentialerne herfor samtidig står i kø for at blive udforsket og innoveret. Alt sammen fordi branchen forstår klima og energi problemerne intenst og er et helt hestehoved foran mange af konkurrenterne. I samme åndedrag har bl.a. USA og Kina med flere nationer, lidt fodslæbende erkendt at klima og energi problemerne er aktuelle og meget reelle, uden at de selv har løsningerne på hvordan det skal løses. Det er et voksende globalt marked og beskæftigelsesgrundlag som regeringen tilsyneladende ikke ønsker Danmark skal være en del af. Trist, trist, trist...med et samfund, der kommer til at sidde og betragte, de tidligere så smukke rene men nu overbebyggede kyster, mens skibene sejler forbi med de nye gode projekter fra konkurrenterne.

  • 6
  • 1

Jeg hader virkelig stupiditet. Der er ikke noget der kan hidse mig mere op.

De her fuldstændige hovedløse besparelser på miljø, miljø teknologi udvikling, sundhedsvæsenet, uddannelse - det offentlige i det hele taget - er netop hovedløse.

Hovedløse gerninger udført af højtuddannede mennesker, bare for at "spare op" til en "nej hvor går det godt" skattelettelse næste år er simpelthen, ja, stupidt.

SÅ meget bliver ødelagt, generationer frem.

  • 4
  • 0

Thomas Ehler:

udført af højtuddannede mennesker

Lige bortset fra ovenstående quote er jeg helt enig med dig. Men jeg synes netop den siddende regering bærer præg af manglende uddannelse - højest uddannede person i regeringen er vel vores forskningsminister, der har en PhD i teologi ???

Jeg kan ikke huske, vi nogensinde har haft en så stor samling inkompetente levebrødspolitikere til at håndtere områder, de helt indlysende ikke fatter en meter af :o(

mvh Flemming

  • 5
  • 2

Flemming Rasmussen: "Jeg kan ikke huske, vi nogensinde har haft en så stor samling inkompetente levebrødspolitikere til at håndtere områder, de helt indlysende ikke fatter en meter af."

Så er den gal med hukommelsen!

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten