Regeringen overvejer time-elmålere

Oppositionen har krævet, at regeringen gør sit energiudspil billigere for forbrugerne og regeringen overvejer nu at gøre elektricitet billigere i nattetimerne, hvor der er få brugere i forhold til udbuddet.

Det skal ske ved hjælp af timemålere, der overvåger både tidspunkt og elforbrug, når forbrugeren tænder for kontakten.

Klima- og energiminister, Martin Lidegaard overvejer at inddrage anbefalinger fra konkurrencestyrelsens rapport, 'Detailmarkedet for elektricitet'.

»De anbefalinger kunne godt være en mulighed. Vi vil i hvert fald vende hver en sten - også den konkurrencestyrelsen har nævnt. Jeg forstår, at oppositionen gerne vil indkaldes til forhandlinger igen, hvis vi kan finde flere besparelser, og det vil vi selvfølgelig se, om vi kan. For jeg vil gerne have et bredt forlig,« siger Martin Lidegaard til Berlingske.

Ministeren understreger samtidig over for avisen, at han ikke vil slække på ambitionerne i regeringens udspil. Regeringen har allerede barberet en mia. i afgifter af sit oprindelige udspil på området, men oppositionen kræver flere besparelser for at deltage i et forlig.

Regeringens nuværende udspil indeholder 4,6 mia. kr. i energiafgifter, et tal, som Venstre vil have ned på 3 mia. før de vil deltage i forhandlingerne. Konkurrencestyrelsens anbefaling vil ifølge ministeren kunne bidrage med endnu 440 mio. kroner i besparelser.

I dag har op mod halvdelen af danskerne de såkaldte timemålere, som er nødvendige, hvis elprisen skal svinge over døgnets timer. Men ifølge Energinet.dk, skal der mere end timemålere til for at få en rigtigt stor besparelse.

»For at det kan lade sig gøre virkelig at få en besparelse, skal der sættes smart grid-elektronik op i dit hjem, så du f.eks. via din smartphone kan tænde og slukke for elforbruget. Det eksperimenteres der med rundt omkring. Men der er et stykke vej endnu,« siger Kim Behnke, chef for afdeling for forskning og miljø hos Energinet.dk til Berlingske.

Læs hele historien i dagens Berlingske side 12.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

og udskiftning skal betales af el-selskaberne. Man betaler jo i dag for el-måleren, så kunden skal ikke betale 2 gange.

Derudover får man sat lidt gang i el-installatørene + brugerne vil opleve at deres el-regning formindskes (lidt, men godt).

 • 0
 • 0

Det vil klæde Energistyrelsen at regne på nettobesparelsen. Dels koster det det vilde at omstille alle forbrugere til smart grid. Omkostningen afholdes af distributionsselskabet men da et distributionsselskab ikke må generere overskud, ender regningen alligevel hos forbrugeren gennem højere distributionsomkostninger.

Dels er det øgede forbrug af telesystemer også en omkostning, der skal medregnes.

Spørgsmålet er desuden hvor meget forbrug, der reeelt flyttes. Fladskærme kører, når der er behov. Vaskemaskiner kører kun om natten, hvis husholdningerne synes der er tid om morgenen til at hænge tøj op osv. osv.

Den del af elforbruget, der reelt kan flyttes (eks frysere som omtalt af Christian) er ikke overvældende. Køleskabe kører typisk på grænsen og elforbruget heraf kan kun flyttes helt marginalt.

 • 0
 • 0

En differentiering af el-prisen kunne jo måske gøre at strømmen var dyrere i peak perioder så vaskemaskiner/tørretumblere og andet ikke kørte der. Det ville da udjævne lidt. Kan man ikke sætte en almindelig timer på dybfryseren så den heller ikke kører i peak perioderne? Derhjemme sætter jeg altid opvaskemaskinen til at køre om natten samt opladning af alt muligt. Det er jo småting i det store billede, men hvis alle gjorde det ville det måske rykke noget. Hvis elprisen kom langt nok ned om natten så var det måske smart med elpatroner i varmtvandsbeholderen i stedet for gas/olie

 • 0
 • 0

Det lader til at regeringen først vil indføre timemåler, og så måske tvinge en prisdifferentiering igennem, så der er noget at bruge målerne til.

Hvorfor ikke starte den anden vej, og indføre variabel pris. Hvis ellers der bliver andet end pebernødder at spare skal efterspørgslen på målerne nok komme.

Hvorfor skal energimarkedet være så hovedløst udsat for planøkonomi. Hvis der sættes fornuftige rammer op så kan folk godt selv finde ud af det.

 • 0
 • 0

Ideen er fin, men ikke tilstrækkelig. For at styre forbruget hen til perioder med billig strøm og overskud, så skal el-selskaberne kunne styre f .eks. vaskemaskiner o.a. el-forbrugende genstande i samarbejde med forbrugeren, der så sikres billigere strøm. Herved kunne man måpske undgå overløb?

 • 0
 • 0

Det strømforbrug der kan flyttes til natten, vil også spare valuta, spotpriserne på strøm er væsentligt højere i dagtimerne, og påvirkningen er jo ens uanset om vi importerer eller eksporteret.

Den største effekt ved lav nattakst er nok, at det kan få nogle til at omstille til el-biler, den daglige energi udgift er en stor del af beslutningsgrundlaget, så forventninger om at bilen kan lades til rimelige priser om natten, får stor betydning for købelysten, almindelige forbrugere ikke råd til at strømafgiften er så meget højere end olie og benzin afgifterne.

En lav afgift 8 timer nattakst, gerne så lav som nattaksten i UK (typisk godt 5p svarer til 50øre/kWh), vil stadig give flere penge i el-afgifter, forbruget vil flytte sig fra olie og benzin som trods alt har en lav afgift i forhold til valutabelastningen, i den forbindelse er det ligegyldigt at vi selv har olie/gas, vi er en del af et større marked. http://www2.savetodaysavetomorrow.com/docu...

 • 0
 • 0

Ideen er fin, men ikke tilstrækkelig. For at styre forbruget hen til perioder med billig strøm og overskud, så skal el-selskaberne kunne styre f .eks. vaskemaskiner o.a. el-forbrugende genstande i samarbejde med forbrugeren, der så sikres billigere strøm. Herved kunne man måpske undgå overløb?

Det er da det mindste problem, og det har intet med måleren at gøre, det eneste måleren skal er ren dataopsamling, hvor meget bruges der og hvornår, længere er den altså ikke.

Hvis elselskaberne vil styre forbruget så må de sælge et management modul, som enten styrer i forbindelse med sikringstavlen, eller mod de enkelte forbrugs enheder, der kan forbrugeren så sætte op hvad der må pauses, afbrydes, eller køre ekstra, det er kun et spørgsmål om elektroniske dimser og økonomisk kompensation.

 • 0
 • 0

Timemålere men ! Det kræver nok en lovgivning på området for at komme langt nok i denne debat

det der skal til er automatiske elmålere hvori x antal el udbydere kan indkodes Måleren finder så selv ud af at købe strømmen hvor den er billigst Kort og godt

 • 0
 • 0

det der skal til er automatiske elmålere hvori x antal el udbydere kan indkodes Måleren finder så selv ud af at købe strømmen hvor den er billigst Kort og godt

Så kan vi måske komme dertil at man køber et "strømtidskort" på rabat i Bilka, og så sætter det i måleren.

Elværket/leverandøren skal ikke styre noget hjemme hos mig, jeg ønsker selv at bestemme hvad og hvornår. Muligvis vil elværkerne tage imod det med åbne arme, for så kan de ligesom forsikringsselskaberne og mobilselskaberne positionere sig med et væld af uoverskuelige ordninger.

 • 0
 • 0

I forhold til al den energi der lægges i intelligent net, så er det småting det giver. Set i forhold til investeringer i timemålere, indbygget elektronik i diverse apparater, styring og ikke mindst tiltro til at forbrugerne gider sætte sig ind i det for at spare højt sat 2 kr hver gang de vasker, så er der langt mere fornuft i at bruge pengene f.eks. i bedre transmissionkabler.

Jeg er stor tilhænger af en fremtid baseret hovedsagligt på VE, men vi skal være målrationelle, så midlerne til at nå dertil bør udvælges med omhu, så vi får løsninger der virker i stedet for at investere i alt, som bare smager lidt godt af VE. Intelligent forbrugsstyring hos private forbrugere, Nettomålerordningen og satsning på ALLE tekniske former for udnyttelse af biomateriale er alle suboptimal udnyttelse af midlerne, selv om det er politisk "feel good”. I stedet kunne man få samme resultat for færre penge eller bedre resultat for samme penge ved at være en smule fokuseret.

 • 0
 • 0

Du har ret svend Elværket/leverandøren skal heller ikke styre noget hjemme hos mig Derfor skal det være muligt selv at kode sine leverandører ind i systemet så det er muligt at få lidt konkurrance ind i billedet og ikke som i dag hvor vi forbrugere er at sammenligne med en ventil som elselskaberne kan skrue på når de mangler penge

 • 0
 • 0

Hvis elmåleren ved at elprisen (uden afgifter) er lavere end olie og gasprisen (igen uden afgifter) bør det være strafbart varme op med fossilt. De sparede penge kan så rigeligt bruges af kommunernes børne og ungdomsafdelinger.

 • 0
 • 0

Det ser ud til at flere af indlæggene tager udgangspunkt i spotpriser, så vi får billig el når udlandsforbindelserne er for svage, men jeg forstår artiklen som at man vil yde en pæn nedsættelse af afgifterne i et fast tidsrum hver nat, det er også meget lettere at planlægge efter.

Afgift lettelser i et trinsystem der lettede efter hvor meget vindmøllerne presser prisen ned kunne nemt sætte el-nettet under pres, hvis f.eks der ikke har været billig el i et stykke tid er der jo risiko for at rigtig mange har udskudt forbruget og alle derfor slår til med de største strømslugere, også lige på timeslaget, den risiko er der ikke ved et fast tilbagevendende 8-10 timer langt tidsvindue.

 • 0
 • 0

så er der langt mere fornuft i at bruge pengene f.eks. i bedre transmissionkabler.

Hvorhen?, Tyskerne har større døgnvariation i priserne end vi har.

 • 0
 • 0

Det hjælper stort set intet at flytte det private elforbrug nogle få timer. Hvis det i en større sammenhæng ved implementeringen af mere VE skal have nogen betydning så skal forbruget fra industrien flyttes og både dette forbrug og det private forbrug skal helst flyttes flere dage.

Altså er investeringen i time-baserede elmålere stort set uden værdi andet måske i mindre omfang for privatøkonomien.

 • 0
 • 0

[quote]så er der langt mere fornuft i at bruge pengene f.eks. i bedre transmissionkabler.

Hvorhen?, Tyskerne har større døgnvariation i priserne end vi har.[/quote]

Norge har nærmest ingen døgnvariation.

 • 0
 • 0

»For at det kan lade sig gøre virkelig at få en besparelse, skal der sættes smart grid-elektronik op i dit hjem, så du f.eks. via din smartphone kan tænde og slukke for elforbruget.«

Det bliver spændende at se hvad der sker når Anonymous eller Beijing får lyst til at lave lidt sjov med dét system.

Lights out!

 • 0
 • 0

[quote][quote]så er der langt mere fornuft i at bruge pengene f.eks. i bedre transmissionkabler.

Hvorhen?, Tyskerne har større døgnvariation i priserne end vi har.[/quote]

Norge har nærmest ingen døgnvariation.[/quote] Nej ikke så længe de har flydende vand, men hvis vandet bliver hårdt eller magasiner tomme, så svinger de lystigt med, det er grunden til at vi på trods af de lange dyre søkabler er i gang med at udvide, den nye bliver endda med black start, men jeg tror vi får mest for pengene når vi satser bredt og kombinerer løsningerne.

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]så er der langt mere fornuft i at bruge pengene f.eks. i bedre transmissionkabler.

Hvorhen?, Tyskerne har større døgnvariation i priserne end vi har.[/quote]

Norge har nærmest ingen døgnvariation.[/quote] Nej ikke så længe de har flydende vand, men hvis vandet bliver hårdt eller magasiner tomme, så svinger de lystigt med[/quote]

Jeg kan læse dit svar bogstaveligt og give dig ret, men til gengæld er det en situation, som aldrig opstår, så det er irrelevant.

Eller jeg kan læse det som du hentyder til tidspunkter hvor de norske reservoirs er lave, men ikke udtømte. Her vil prisen være forhøjet, men dagsvariationen være minimale.

Så pointen gælder stadig.

det er grunden til at vi på trods af de lange dyre søkabler er i gang med at udvide, den nye bliver endda med black start, men jeg tror vi får mest for pengene når vi satser bredt og kombinerer løsningerne.

Kun hvis den marginale nytte af at inddrage endnu en løsning (f.eks. intelligent elnet) i stedet for at udvide de eksisterende (f.eks. transmissionskapaciteten) giver det god mening. Ikke bare er det peanuts der reelt kan flyttes via styring af husholdningernes forbrug*, men den mulige “lagringstid” er langt mindre (dage) end ved udveksling (reelt måneder), så det intelligente elnet kan slet ikke udfylde de muligheder der er ved udveksling.

*Styring af opladning af elbiler giver lidt bedre mening, men mest fordi at en samtidig opladning af alle potientielle 1 mioelbiler klokken 18:00 eller 24:00 i sig selv introducere problemer for nettet.

 • 0
 • 0

Nattakst er primært nyttigt når man har nogle værker som man ikke kan skrue ned for, dvs. såkaldt "grundlast". Hvis man med grundlast skal dække et realistisk forbrug, så står man med en masse ubrugelig strøm om natten, og så er det selvfølgelig praktisk med nattakst.

I Danmark kan langt de fleste kraftværker skrues ned om natten og skulle der være noget til overs kan vi sende det til Norge. Hvis det skal give mening så skal der ikke være nattakst men derimod "meget-vind-takst" og det er godt nok svært at holde styr på for de fleste.

Ikke at nattakst er dyrt at indføre, Modstrøm har f.eks. små trådløse kameraer til at montere på elmåleren. De virker ikke så godt når man bor i lejlighed og måleren er i kælderen, men ellers er de sikkert gode.

 • 0
 • 0

@Benny,

Hvis elselskaberne vil styre forbruget så må de sælge et management modul, som enten styrer i forbindelse med sikringstavlen, eller mod de enkelte forbrugs enheder, der kan forbrugeren så sætte op hvad der må pauses, afbrydes, eller køre ekstra, det er kun et spørgsmål om elektroniske dimser og økonomisk kompensation

Du har ret i, at problemet er ikke teknikken, men desværre har el-selskaberne ingen interesse i den indlysende rigtige løsning - at styre en del af forbruget til perioder, hvor der er overskud af strøm. Udjævning af forbruget nedsætter indkøbet af strøm, når den er dyrest.

Elselskaberne ser desværre kun på egne muligheder for indtjening og ikke på forbrugerens interesser, de kommer i 2. række. Derfor sker der intet, hvis der ikke lovgives på feltet. Der er god forretning i det tyske Pumped Storage-anlæg, der pumper vand op i et reservoir når strømmer er billig, og producerer strøm - med de uundgåelige tab - når den er dyrest. Cental styring af elforbruget virker som et Pumped Storageanlæg - blot uden tab.

 • 0
 • 0

Dit sidste indlæg kan vi kun være meget enige i.

Derfor sker der intet, hvis der ikke lovgives på feltet.

Og det er jo det artiklen handler om at der lægges op til.

Det kan ikke være svært for elselskaberne at tilpasse sig en lovgivning om nattakst, mere end halvdelen af landets målere er allerede skiftet til timemålere, ikke på grund af lovgivning, men fordi elselskaberne mener at pengene af andre grunde hurtigt tjenes ind igen, et argument om at det påfører omkostninger, eller ekstra administration holder altså ikke, men hvis selskaberne handler samme mængder men ved den lavere nattakst, vil de naturligvis miste omsætning.

I praksis tror jeg en lav nattakst vil få flere til at overveje el-bilen, jeg har lige tjekket sidste års forbrug som var 1689 kWh så det er ikke frit efter hukommelsen, en el-bil ville for en som mig give mindst en fordobling af forbruget hvoraf de 99% ville ligge i nattakst perioden, men det vil kræve at vi kommer ned på UK priser som i f.eks London der med moms ligger på godt 50 øre, så kan historierne om den fulde tank for under en 10 krone også gælde i Danmark.

Se tariffer her: http://www2.savetodaysavetomorrow.com/docu...

 • 0
 • 0

Giver overhovedet ingen mening. Er elforbruget mellem 3 til 4 kilo pr år rykker det ingenting for private husholdninger. Skal man vaske i etageejendomme om natten? Dybt godnat at forstyrre nattesøvnen med larm fra overbo / underbo og det der er værre evt. vandskade.

 • 0
 • 0

@Kim,

Giver overhovedet ingen mening. Er elforbruget mellem 3 til 4 kilo pr år rykker det ingenting for private husholdninger. Skal man vaske i etageejendomme om natten? Dybt godnat at forstyrre nattesøvnen med larm fra overbo / underbo og det der er værre evt. vandskade

 • det svarer da til det meste af mit årsforbrug! En moderne vaskemaskine larmer ikke så meget, at det høres af naboerne - og hvad med de, der har nattearbejde, de bliver vel støjforulempet hele dagen?

@Benny - ikke uenig, nattakster er en god ide, det er et skridt på vejen. Med lovgivning tænkte jeg mere på el-sektorens modstand mod at kunne styre tilmeldte el-apparater, så de går i gang når elproduktionen er for stor. Der sker intet på denne front, hvis ikke politikerne presser på - og gerne sikrer, at elsektoren ikke løber med hele gevinsten.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten