Regeringen overvejer Dong som statsligt vindselskab
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen overvejer Dong som statsligt vindselskab

Regeringspartierne er umiddelbart åbne over for at lade et statsejet selskab byde på opførelsen af nye vindmølleparker. En fremgangsmåde som kan spare samfundet for milliarder af kroner, som Ingeniøren skrev i sidste uge.

Både fra Socialdemokraterne og SF er meldingen, at man ved de kommende energiforhandlinger vil kigge på, om man i stedet for at oprette et helt nyt selskab kan lade Dong fungere som et statsejet nonprofit-selskab, der kan byde på opførelsen af de nye parker.

»Jeg synes, vi skal kigge på, om Dong kan tage den rolle. Man kan i teorien oprette et nyt selskab på tre minutter, men at få hele infrastrukturen på plads i et nyt Dong vil trække processen i langdrag,« lyder det fra Socialdemokraternes energipolitiske ordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

Også regeringspartneren SF er positivt indstillet over for tanken:

»Jeg synes da bestemt, man skal kigge på de muligheder, der ligger i sådan et selskab. Om det skal være et, man starter fra bunden, eller Dong, kan jeg ikke tage stilling til nu,« siger SF's energipolitiske ordfører, Steen Gade.

Det Radikale Venstres nye energipolitiske ordfører, Rasmus Helveg Petersen, siger til Ingeniøren, at forslaget umiddelbart lyder interessant. Han vil dog ikke sige mere, før han har haft tid til at sætte sig mere grundigt ind i emnet.

Bedre regler vil give bedre konkurrence

Udregninger foretaget for Ingeniøren af Ea Energianalyse viser, at et statsejet nonprofit-selskab, i stil med det man kender fra Sund og Bælt, kan sænke prisen på opførelsen af vindmølleparker til en fjerdedel og spare staten for op til to milliarder kroner i 2020.

Læs også: Sådan sparer Danmark to milliarder på vindmølleudbygning

Flere af oppositionspartierne mener dog ikke, at et Dong skal have den rolle.

»Vi mener som udgangspunkt, at de frie markedskræfter sikrer den billigste pris. Hvis der tidligere er blevet taget overpris for opførelsen af vindmøller, så tror jeg, det bunder i, at der ikke har været nok konkurrence. Det er, fordi reglerne ikke har været gode nok til at sikre den konkurrence,« siger Mikkel Dencker, energipolitisk ordfører for Dansk Folkeparti.

De Konservatives energipolitiske ordfører, Mike Legarth, vil ikke kommentere direkte på forslaget omkring Dong. Han har dog en generel betragtning om statsejede firmaer.

»Vi er ikke interesseret i at opbygge nye statslige virksomheder. Hvis vi havde ment, det var den rigtige model, så havde vi gennemført det, mens vi var i regering,« siger han.

Statsejet selskab kommer til turboforhandlinger

Enhedslistens energipolitiske ordfører, Per Clausen, vil tage forslaget med sig, når de politiske forhandlinger om energiområdet snart bliver skudt i gang.

»For eksempel blev vindmølleparken ved Anholt op til 50 procent dyrere, end man regnede med. Der var ikke nok konkurrence om udbuddet, så man kunne så presse prisen op,« siger han.

Forhandlingerne kommer til at foregå i spurttempo. Energiminister Martin Lindegaard (R) har til Altinget.dk fortalt, at han regner med et resultat før jul. Da man går i gang midt i november, bliver det til maksimalt fire ugers diskussion, før resultatet efter planen skal være i hus.

Hverken Socialdemokraterne eller Enhedslisten tror, at hastværk bliver til lastværk på grund af det opskruede tempo.

»Vi har et regeringsapparat, der er vant til at arbejde i et højt tempo, så vi skal nok være klar og have sat os grundigt ind i sagen,« lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den samme holdning finder man hos Per Clausen. Han har dårlige erfaringer med, at forhandlinger trækker i unødigt langdrag.

»Sidste gang brugte vi to år på at forhandle med den daværende regering, og dengang blev resultatet rigtig ringe,« siger han.

Dokumentation

Energiminister om energiforhandlinger

Kan man forvente andet fra en spøjs regering og deres opland, end spøjse forslag :o)

Vi for nok lovning på meget vind på cykelstierne de kommende år:o)

  • 0
  • 0