Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned

Regeringen og Venstre er blevet enige om en rammeaftale til ny vækstpakke, der lægger op til lempelser af PSO-afgiften på 13,2 milliarder kroner mellem 2014 og 2020. Det skal formindske danske produktionsomkostninger og på den måde forbedre konkurrenceevnen.

Derudover vil aftalen betyde, at den omstridte forsyningssikkerhedsafgift, som blandt andet indebar en skat på brænde, forsvinder.

»Det har været vigtigt for regeringen at få afskaffet den dybt kritisable brændeafgift. Det gør det lettere og billigere for både virksomheder og danskere, uden at der slækkes på de grønne ambitioner,« siger skatteminister Morten Østergaard til Berlingske.

Oprindeligt skulle indtægterne fra brændeafgiften erstattes ved at hæve bundskatten med 0,4 procent, men det ønsker Venstre ikke at gå med til. Derfor bliver bundskatten nu hævet med 0,24 procent, mens der derudover også bliver trukket 425 kroner fra den grønne check.

For erhvervslivet betyder det en besparelse på 4,6 milliarder kroner mellem 2014 og 2020 som følge af afskaffelsen af brændeafgiften. Derudover sparer erhvervslivet i samme periode 7,9 milliarder i PSO-afgifter.

»Vi har hele vejen igennem peget på, at de høje energiafgifter er et problem for de energitunge virksomheder, som lider under, at konkurrerende virksomheder i andre lande ikke har samme høje afgift. Når vi nu giver dem en større lempelse, betyder det, at deres konkurrencevilkår bliver forbedrede – og det betyder noget for danske arbejdspladser,« siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i en pressemeddelelse.

De konservative deler dog ikke Venstres begejstring for den nye vækstpakke. Partiformand Lars Barfoed mener, at man bør finde en anden måde at finansiere afgiftslempelserne på.

»Det er uacceptabelt, at man lader marginalskatten stige. Den skal sænkes. Man kan sagtens finde en anden finansiering til at sænke PSO-afgiften,« siger Lars Barfoed til DR.

Selvom Lars Barfoed endnu ikke har gennemlæst hele teksten, mener han allerede nu, at aftalen er for uambitiøs til, at de konservative kan tilslutte sig.

Rammer vedvarende energi

Elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, peger på, at el-, gas- og vandsektoren skal finde store besparelser, der også er med til at finansiere den lavere PSO-afgift.

»Det giver ingen mening, at man ønsker store mængder vedvarende energi ind i vores elnet, samtidig med at man vil skære yderligere i vores fælles infrastruktur. Det vil skade den tårnhøje danske leveringssikkerhed. Her bliver det afgørende, hvordan man udmønter planerne i de kommende politiske forhandlinger, for der er endnu ikke lagt noget sagligt grundlag frem for tallene i regeringens første udspil. Vi frygter, at det er et politisk quick-fix uden øje for de langsigtede effekter,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

I Enhedslisten vækker den nye vækstaftale også bekymring for miljøet. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen påpeger, at energirabatter til erhvervslivet ikke nødvendigvis er klogt på lang sigt.

»Aftalen har den konsekvens, at det bliver billigere for virksomheder at forbruge energi og forurene. Det er grundlæggende en tosset vej at gå, når vi ved, at fremtidens vindere er de lande og de virksomheder, som formår at sænke energiforbruget, fordi både energi og ressourcer vil blive dyrere i fremtiden. I stedet for at gøre det billigere at forurene burde vi hjælpe virksomhederne til at sænke deres energiforbrug,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Flere partier skal senere i dag til forhandling om den nye vækstpakke. Læs skitsen til den nye vækstpakke her (pdf).

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Gad vide om de har beregnet det korrekt. Hvis vi ikke køber vindmøllestrøm for 13,2 milliarder, så mangler der en tilsvarende mængde strøm. Den skal vi købe et andet sted og det bliver ikke til kroner 0. Selvom det er noget mere indviklet, så kommer vi næppe til at spare det fulde beløb her.

Hvordan får man de relevante myndigheder til at beregne den reelle besparelse?

I øvrigt så er der stor sandsynlighed for at den manglende strøm bliver produceret på træpiller i stedet. Kul er på vej ud og det er der ikke ændret ved.

 • 4
 • 0

Strøm kan man købe billigt om natten fra udlandet.Farvel fjernvarme og man kan finde endnu flere penge ved at lade være med at betragte jernbaner som fremtidens transportform.
Afvikl det vi har stille og roligt.

 • 2
 • 6

Det havde været mere ambitiøst at fjerne den grønne check helt. Det havde givet ekstra besparelse til administrationen af ordningen. Så havde der ikke været behov for samme stigning i bundskatten.

Men som Iver pointerer er det et politisk "gedemarked".

 • 0
 • 1

Ellers bliver det jo bare en rigid partipolitisk kamp om at flytte udgifterne rundt i forskellige kasser...

Ja men det har da været eneste formålet siden engang i 1960'erne. Socialdemokratisk ideologi om socialt medborgerskab (velfærdsstaten). Og det er ikke en skandinavisk opfindelse - nej, 'velfærd' ideologien er tyvstjålet fra England, hvor Labor umiddelbart efter 2. verdenskrig begyndte opbygning af den engelske velfærdsstat.

Nogen skal jo betale for 'velfærd', der har dette faste regelsæt (pt. er vi mellem punkt 4 og 5):

1) Hvem sidder på flæsket..
2) Hvem skal hente flæsket..
3) Hvem skal have flæsket..
4) Hvilke konti (natteroderi..finanslovene)
5) Selvros, vildledning og bortforklaring ("vi" & "ansvarlig" misbruges)

Skræmmebilleder i forbindelse med velfærd var og er fattigvæsen og fattigkassen. Denne selvforsikring samt Enkekasser, Sygekasser, Arbejdsløshedskasser m.fl. bliver over tid afviklet, spist af eller part af offentlige systemer.

 • 2
 • 1

Når et område har været afgiftsbelagt i længere tid, så kommer der altid nogle, som kalder en mindsket afgift for støtte.
Det er forståeligt, men alligevel misbrug af sproget, ligesom det er et vanvittigt udsagn at virksomhederne skulle forurene mere fordi de slipper billigere i energi. Der menes måske denne forfærdelige kuldioxid, som ofte omtales som kulforurening.

 • 3
 • 0

Det er jo interessant med det helt ensidige fokus på PSO. Og at det udlægges som en katastrofe når den stiger.

Store dele af PSO er garantipriser til de nyere vindmøller og udtryk for FORSKELLEN mellem markedsprisen på el og det vindmøllerne har behov for at tjene I afskrivningsperioden.

Derfor er det interessnt når en vindmøllepark udskydes, som middel til at sænke PSO. Ingen tvivl om at det isoleret set vil virke.
Men der er to bagsider af den medalje:
1. Markedsprisen på el må atter ventes at stige, da prispresset fra vindkraft bliver mindre end ellers.
2. Det giver tid til at få flere udenalndske forbindelser på plads, med det resultat at vores I dag unaturligt lave prisniveau for el, ændres til I højere grad at afspejle priserne I de lande vi får øgede muligheder for at handle el med.
Norge allerede I år med yderligere 700 MW kabel, senere Holland og evt. England.
Alle lande, der speceilt om vinteren har et højere elprisnieau end vi har I Danmark.

Det må ventes at gavne elproducenterne og blive til ulempe for almindelige elforbrugere.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten