Regeringen med historisk udmelding: Danmark skal være nettoeksportør af grøn energi i 2030

Plus15. marts 2022 kl. 12:1017
vindmøller og solceller
Aftalen sætter en ambition for udbygningen af vind og sol i en grad, så Danmark bliver nettoeksportør af grøn energi. Illustration: Vestas.
Regeringen og en række aftalepartier forpligter sig nu til, at Danmark ikke bare skal være selvforsynende, men nettoeksportør af grøn energi i 2030.
Artiklen er ældre end 30 dage

I forbindelse med en ny bred politisk aftale om en dansk strategi for Power-to-X (PtX) præsenteret i dag kommer regeringen med en historisk udmelding: Danmark skal være nettoeksportør af grøn energi i 2030.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
22. marts 2022 kl. 00:01

Gå dog efter indholdet, frem for skrivestilen!

Jeg har igennem tiden i dine indlæg set reklame for en bog du har skrevet, historier om hvordan du har rakket ned på bilister der tog dig op som blaffer, hvorledes vækst er ondt, ditto for bilismen, etc etc.

Det er mest causerier uden fokus eller uden relation til det debatterede emne.

Jeg tilslutter mig kritikken i indlæg #2

15
21. marts 2022 kl. 23:56

Hvad er en nettoeksportør af grøn energi?

At vi sender mere grøn energi ud af landet end den grønne energi vi bruger?

At vi er CO2-negative?

Jeg har ingen idé om hvad der menes.

14
15. marts 2022 kl. 21:29

Det vigtigste i artiklen kommer fra Lars Aagaard:

»Store ambitioner forpligter, og vi imødeser nu konkrete planer for, hvordan aftalepartierne vil give branchen mulighed for at speede udbygningen med vind og sol op. Tiden er knap, og barriererne for udbygning af sol, landvind og havvind skal tackles nu,«

Det er fint med planer og skåltaler, men vi er nødt til at få nogle vindmøller op nu. Også på land.

13
15. marts 2022 kl. 19:59

endnu en højtråbende politisk overbudsfrase

Kommentar til # 7. A) Grøn omstilling + B) opskruede forventninger + C) politikere. A+B+C. Dette er den perfekte trenighed. Nettoeksportør af grøn strøm i år 2030 !!! Alle i dette debatforum ved at politikernes løfter er een stor løgn. Det kommer ikke til at ske. Ikke en gang at forsyne lille Danmark med grøn strøm i år 2030. Vores nu forhenværende Transportminister har givet os alle en lille smagsprøve på, hvordan du fremtryller CO2 neutralitet og grøn omstilling med en lille smule snyd. For det er der sgu ikke nogen som opdager? Men det gjorde Ingeniørens ihærdige journalister. Og så var den løgnagtige Transportminister pludselig blevet til "forhenværende". Fortsæt det gode arbejde og afdæk alle politikernes mange løgnhistorier. Der vil være nok at tage fat på, blot ved at fokusere på den "Grønne omstilling".

11
15. marts 2022 kl. 17:43

Tja, hvor meget skal vi så satse? Der har jo i denne vinter været perioder med meget lidt vind - så skal der altså meget til, hvis vi vil være selvforsynende! Eller skal vi blot rationere elektriciteten? En 'rigtig vinter' med en lang højtryksperiode og sne, hvor solcellerne går i nul, og det er stille vejr vil altså kræve en massiv back-up. Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvor trygge vi vil være, men også vores tolerance i forhold til at undvære. Jeg kan levende forestille mig en situation, hvor prisen for leveringssikkerhed er absolut uden betydning - det vil blot ikke være aktuelt før situationen opstår.

9
15. marts 2022 kl. 16:01

Det vil sikkert være muligt at nå et sådant mål, men det betyder næppe, at vi kan klare os uden import af energi i vintermånederne, hvor solcelleproduktonen er lav.

Ellers skal vi have så stor overkapacitet om sommeren, at vi kan producere andre energikilder til et lager, der så kan række vinteren over. Og det er vel næppe realistisk.

Jeg oplever det pt. sådan, at særligt kommunerne modarbejder den alternative energi ved at nedprioritere krav om mulighed / pligt til at dække relevante tagflader med solenergi i deres lokalplaner. Der tillades solceller på flade tage, men ikke på sydvendte tagflader med passende hældning. Der laves bestemmelser om ensidigt, nordvendt fald på tagflader, man nægter at indsætte bestemmelser om, at træer mv. ikke må overskygge solenergianlæg hos naboerne. Og der indsættes mange andre forhold som gør det vanskeligere eller dyrere at etablere solenergi.

Uanset at der ikke stilles krav om solenergi, ville det være naturligt at stille krav om føringsveje, så der er forbindelse fra tagfladen til husets teknikrum. Det er altså et stort indgreb at sikre sådan en mulighed, når huset først er bygget uden!

Ingen af de aktuelle kilder til alternativ energi kan i dag stå alene og sikre den nødvendige forsyning til enhver tid. Derfor er det vigtigt, at der er mange muligheder. Hvor gerne vi end vil, kan vi ikke løbe an på at kunne importere grøn el, når vi har behov for det.

8
15. marts 2022 kl. 14:32

Undskyld mig, men hvad “historisk” er der i endnu en højtråbende politisk overbudsfrase, som bare skal illudere handlekraft - og valghumus ?

Læg lige mærke til at denne klartskuende drømmetydning, som jo efter de gældende spilleregler bestemt også bør betegnes som “historisk”.

Jeg græmmes.

6
15. marts 2022 kl. 14:16

..... end stangen stadig kan nå jorden. Fint nok at vi alle skal over i elbiler og ha varmepumper, men skal vi nu ikke i første omgang se om det overhovedet er muligt at dække eget behov for VE i 2030 ? Energiprisernes himmelflugt (selv før krigen mod Ukraine) antyder at planlæggerne ikke rigtig har overvejet, at produktionen skal følge med op, og ikke bare som fugle på taget .....

5
15. marts 2022 kl. 13:37

Sådanne udmeldinger giver et dejavu til fortidens femårsplaner.

Eneste forskel synes at være, at nu skal markedet være liberalt, så i stedet for at styre det med ordrer, så styres det med afgifter og tilskud.

Om den metode er smartere end ren kommandoøkonomi ved jeg ikke.

4
15. marts 2022 kl. 13:35

Gå dog efter indholdet, frem for skrivestilen!

Det er INDHOLDET jeg går efter. Det er typisk for dine indlæg at de stort set alle ligner en rodebutik. Du er en flittig skribent. Men netop derfor burde du gøre dig mere umage med at holde fokus på eet enkelt emne ad gangen, Et råd som jeg ofte giver i debatter er at ethver godt indlæg skal bestå af 2 sætninger: 1) DET mener jeg. og 2) DERFOR mener jeg DET som jeg skriver i sætning 1). Held og Lykke med dit næste indlæg.

3
15. marts 2022 kl. 13:14

forskellige aspekter

af samme strategi:

Man skubber de umiddelbare muligheder fra sig under henvisning til de historiske muligheder på sigt.

Proceduren for godkendelse af vind og sol på land er sat i verden for at forhindre alle de aktører, der står parat, i at implementere vind og sol nu, økonomisk.

Det holdes op mod proceduren for svinebrug.

Jeg påpeger, at der er masser af plads til sol og vind langs motorvejene.

Spiller kortet over i den ekstremt miljø og energibelastende lejer af privatbilister.

Mit forslag hænger ubehageligt godt sammen for folk, der ikke vil se sig selv og praksis som problemet, men hellere drømme om en fjern fremtid.

Gå dog efter indholdet, frem for skrivestilen!

I kan jo ikke argumentere!

2
15. marts 2022 kl. 12:58

Kommentar til Steen Ole Rasmussen. Du skriver om så mange forskellige aspekter. Det minder lidt om en fristil som forsøger at komme hele vejen rundt om et alt for stort emne. Som læser er det tydeligt at indlægget mangler fokus. Vælg det som DU synest er det mest væsentligt om "Den grønne energi". Og så lav et godt indlæg om det ene emne.

1
15. marts 2022 kl. 12:36

Lige nu står der masser af operatører parat til at stille vindmøller og solceller op på land! Men godkendelserne mangler og elnettet er slet ikke gearet til det.

Godkendelsesprocedurerne tillader lokale interesser at blokere for opstilling af møller og solceller. Dvs. lokalinteresser har veto i forhold til geopolitiske og globale miljøhensyn. Det skal ses i forhold til procedurerne for godkendelser af nye gigant svinefabrikker. Her kan lokalinteresser ikke blokere for noget, der er en katastrofe for økonomi, klima og nærmiljø. Der er nemlig tradition for at støtte dansk landbrug på trods af al logik.

Der er afsat 161 milliarder til en infrastrukturplan. Motovejsnettet skal udbygges. Det vil føre til endnu mere privatbilisme, endnu flere køer på de store indfaldsveje til de store byer.

De tusindvis af kilometer motorvej, der findes i DK, har ødelagt nærmiljøet i flere kilometers afstand på begge sider af vejene. Alle disse tusindvis af kvadratkilometer landområde er totalt ødelagt, hvad nærmiljø angår. Der ville således ikke ske nogen forringelse af miljøet på land, hvis man plastrede rabatterne op til motorvejene til med solceller og vindmøller.

Så længe fossilbilerne larmer og forurener som de gør alle de steder, som de har fået plastret jorden til med veje, så har de ingen legitim stemme som kritiker af vind og sol langs motorvejene.

Og når de er blevet mindre larmende og forurenende, dvs. elektrificerede, så er det dem, der skal bruge vind og sol for at komme frem.

Set i det perspektiv, så er planerne for 2030 fjern fremtid, fugle på taget, hvor man kunne have det hele i hånden i morgen.