Regeringen kræver lynhurtigt mobilnet: »Ingen evidens for behovet,« mener branchen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen kræver lynhurtigt mobilnet: »Ingen evidens for behovet,« mener branchen

Illustration: Christian Østergaard

I over et år har et nyt teleforlig været lige om hjørnet. I dag har regeringen præsenteret sit bud på fremtidens politik på bredbånds- og mobilområdet.

Det betyder blandt andet, at den omdiskuterede bredbåndspulje fortsættes, og at mobilselskaberne forpligter sig til at dække 25.000 specifikke adresser, når de køber sig tilladelse til at bruge nye frekvenser til eksempelvis 5G.

Læs også: Minister udskyder længe ventet teleaftale igen

Det er en del af en pakke på i alt 16 initiativer, som regeringen vil tage på området. Tiltagene blev præsenteret af energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt på et pressemøde mandag middag.

»Ingen evidens«

Centralt i udspillet står, at de tre frekvensauktioner for hhv. 700-, 900- og 2.300-MHz-frekvenserne skal løbe af stablen allerede i år. Ifølge ministeren skal det være med til at sikre, at også landområderne får gavn af den bedre mobilteknologi.

Her vil regeringen kræve en hastighed på mobilt bredbånd på hhv. 30 Mbps og 50 Mbps i de forskellige områder.

Læs også: Erhvervsliv kræver klare regler for kommunal bredbåndsstøtte

Ifølge teleindustrien er det imidlertid hæmmende for udrulningen af netop de nye teknologier, at de skal bruge penge på at leve op til nogle, i deres øjne, unødigt skrappe dækningskrav.

»Energistyrelsen har selv for nyligt lavet analyser, der viste, at digitale velfærdstjenester højst kommer til at få behov for 5 Mbps i de kommende år,« konstaterer direktør i Teleindustrien Jakob Willer over for Ingeniøren.

Han mener derfor ikke, at der er evidens for, at telekunderne får behov for hverken 30 eller 50 Mbps inden for de kommende år.

»At være politisk ambitiøs er ikke ensbetydende med at kunne sige så højt et tal som muligt, og der er ingen evidens for, at der er behov for netop 30 eller 50 Mbps,« siger han.

Læs også: Danskere skruer op for bredbåndet - men få udnytter de hurtigste hastigheder

Dobbelte udgifter

Jakob Willer påpeger, at man eksempelvis ville halvere mobiludbydernes omkostninger til nye master, hvis man blot sænkede et krav om 30 Mbps til 20 Mbps.

»Jeg er ret uforstående over for den kritik. Jeg mener det er fornuftigt at sætte ambitiøse krav for dækning og hurtighed. Det er klart, at mængden af penge er begrænset. Jeg prioriterer meget højt, at vi får så mange som muligt med, så vi ikke får et A- og B-hold,« siger Lars Christian Lilleholt.

Det virker da også oplagt, at teleselskaberne kan byde tilsvarende lidt for frekvenserne, hvis de skal have råd til at leve op til kravene, men den kobling mener Teleindustrien ikke, at man kan lave uden videre.

Læs også: Teleselskaber og politikere lægger arm om millioner over sommeren

»Der er ikke nødvendigvis en en-til-en-sammenhæng mellem de beløb, der bliver budt og dem, der er behov for at investere. Derfor betyder det, at en forholdsmæssigt stor del af investeringerne kommer til at ligge på de specifikke steder, som regeringen har udpeget,« mener Jakob Willer.

Derfor mener han, at det i sidste ende kan være med til at hæmme udbygningen af eksempelvis 5G.

Det sjove i hele dette spil er at man med én hånd kræver dækning til højre og venstre, og med den anden hånd kræver man penge for licensen der skal bruges til at dække.

Kan man slet ikke se at de 2 ting er dybt modsatrettede ?

Hvis der skal ofres penge på en dyr licens, så går der penge fra til investering i udstyr osv.
Det er jo ikke ligefrem områder, hvor der er flere tusinde mobilkunder, som kan betale gildet...

  • 0
  • 4

Så længe Danmark er et uland på et bestemt område, kan nogle af DANIDAs mia bruges på at forbedre det.

  • 1
  • 8

Ingen tvinger dem til at købe de licenser. Desuden så vil de fleste alm. Brugere nok hellere have dækning og stabilitet en et nyt 5g netværk som ikke giver nogen mærkbart forbedring for forbrugerne. Så naturligvis vil teleindustrien slippe billigt og have max profit og undgå at der stilles krav til dem.. Men de har jo vist at de ikke selv kan finde ud af at dække hele landet så...

  • 9
  • 1