Regeringen: Klimaatlas og større frihed for grundejere skal forbedre kystsikring

De tre ministre Lars Christian Lilleholt, Esben Lunde Larsen og Brian Mikkelsen annoncerede regeringens kystbeskyttelsesplan på et dige ved Dragør. Illustration: Kristoffer Lassen Jørgensen

Et 'klimaatlas' skal bistå den kommunale kystbeskyttelse og forhindringer for privat kystsikring skal fjernes.

Sådan lyder to af elementerne i en ny plan for kystbeskyttelse, der torsdag blev annonceret på et pressemøde af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

De i alt 14 nye initiativer koster 62 mio. kr., og har til formål at »komme fremtidige oversvømmelser i forkøbet og forebygge negative konsekvenser af kysterosion og klimapåvirkninger«.

Lidt under halvdelen af planens udgifter skal bruges på et klimaatlas, som DMI udvikler, og som kommunerne kan bruge til at vurdere, hvor de skal sætte ind for at afbøde virkningerne af ekstremt vejr.

Læs også: Danmark spilder milliarder på at beskytte kysten med overflødige høfder

»Der skal investeres et milliardbeløb ude i kommunerne i de kommende år på tiltag, som skal forhindre konsekvenserne af klimaforandringer, derfor er det vigtigt, at man kan investere de rigtige steder,« siger Lars Christian Lilleholt.

Privat kystsikring gøres nemmere

Planen rummer samtidig initiativer, der skal gøre det nemmere for private grundejere at foretage egen kystsikring. Der bliver afsat midler til en 'fast track-ordning' for klagebehandlingen af sager om kystbeskyttelse, samt et loft på seks måneder for, hvor lang tid en sag må køre.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen mener, at det er urimeligt, at borgere kan vente flere år på, at deres sag bliver færdigbehandlet – en periode, hvor de så ikke har mulighed for at lave kystsikring.

Læs også: Kronik: Sandfodring som kystsikring bygger på fejlagtigt dogme

»Der er behov for, at man respekterer den private ejendomsret, fordi vi kan se, at huse er faldet i vandet, grundejere har mistet dele af deres grund, og at kommunerne ikke har muligheder nok til at beskytte borgerne,« siger Brian Mikkelsen.

Også en ændring af kystbeskyttelsesloven foreslås i planen. Lovændringen skal ifølge Miljø- og Fødevareministeriet øge metodefriheden og give private grundejere mulighed for at kystbeskytte i flere tilfælde.

Den indebærer en ændring af lovens formålsbestemmelse, så hensyn til kystlandskabets bevarelse og genopretning samt naturens frie udfoldelse ikke længere indgår.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Regeringens nye initiativer for kystsikring ser overraskende lovende ud. Der savnes dog afsnit om forskning, udvikling og formidling af nye metoder til kystsikring. Der sker spændende forskning og initiativer ude i verden, Det bør formidles. Her til lands, har der i en lang årrække kun været et omdiskuteret og forkætret alternativ. men seriøs forskning og udvikling savnes. se fx: http://www.riff-nienhagen.de/description_o... http://www.riff-nienhagen.de/videogalerie/...

  • 0
  • 1

Det er ikke lige det, som der er oppe fortiden Erik !

Jeg er enig med dig i at diger ikke skal være lossepladser....men.

Det er faktisk reelle forbud mod ønsker af sammelignelige professionelle kystsikringer, med stenbeskyttelse af en kystlinie der eroderes.

I Nordjylland var der en reportage om en kystlinie der var nabo til en med stensikret kystlinie hvor de ikke mod selvbetaling måtte sikre deres relativt korte stykke.

Et andet problem er at de områder langs Roskilde Fjord hvor kommunerne i deres iver efter mammon (Jyllinge Nordmark)har udstykket forlavt liggende områder hvor bebyggerne heller ikke må få lavet et selvbetalt dige, men hvor Roskilde Kommune også værger sig mod at være ansvarlig for et salg der skete før end kommunesammenlægningerne.

Læs forøvrigt Danmark spilder milliarder på at beskytte kysten med overflødige høfder

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten