Regeringen klar med handlingsplan mod PCB

Den skulle være kommet i marts, så blev den forsinket, men nu er den her: Regeringens plan for, hvordan Danmark skal slippe af med miljøgiften PCB.

Ifølge planen vil regeringen blandt andet undersøge, hvor udbredt PCB er i bygninger, forske i skadevirkningerne ved miljøstoffet og forbedre måden, som stoffet bliver håndteret på.

»Regeringen tager problematikken om PCB i vores bygninger meget alvorligt. Vi skal have mere viden om, hvordan PCB i indeklimaet påvirker helbredet, hvor udbredt PCB er i danske bygninger, og hvordan man bedst og billigst renoverer bygninger med PCB. Derfor iværksætter vi nu forskning og forsøg, så vi får ny viden - også i international sammenhæng - til at håndtere problemet på en fornuftig måde,« siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Boligselskabet DAB's boligkompleks i Brøndby Strand. Peter Vinzents fra firmaet Eurofins har fundet PCB i samtlige 16 målinger af luften i to højhuse. Illustration: Das Büro

Dansk Byggeri har siddet med i en arbejdsgruppe, der har fulgt arbejdet med handlingsplanen. Interesseorganisationen er begejstret.

»Handlingsplanen er et vigtigt skridt på vejen mod at stoppe spredningen af PCB. Vi vil gerne rose Brian Mikkelsen for at have mod og mandshjerte nok til at tage fat om nældens rod. Men jeg vil også godt love, at vi vil bruge vores plads i følgegruppen til at sikre, at planen ikke ligger på en hylde og samler støv,« siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

De seneste måneder er der fundet PCB i flere offentlige og private bygninger, herunder en række skoler og daginstitutioner samt boligblokke i Farum og Brøndby.

Den svært nedbrydelige miljøgift mistænkes blandt andet for at give hormonforstyrrelser og kræft. Giften blev i en årrække frem til 1976 brugt i byggeriet blandt andet som tilsætningsstof i fugemasser.

Dokumentation

Se PCB-handlingsplanen her