Regeringen ignorerer kritik: Der kommer fedtskat på det magre kød
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen ignorerer kritik: Der kommer fedtskat på det magre kød

Et kilo hakket oksekød stiger 1. juli næste år 1,40 kroner. Det er en konsekvens af, at regeringen har holdt fast i sin skat på mættet fedt.

Det fremgår af et ændret lovforslag, som i går, tirsdag, blev sendt i høring hos en række meget kritiske organisationer.

Kritikken skyldes både, at den seneste forskning viser, at mættet fedt i sig selv ikke giver hjertekarsygdomme, selv om skatteminister Troels Lund Poulsen benytter sundhed som argument for at indføre skatten.

Men den skyldes i lige så høj grad, at forslaget ikke nødvendigvis fremmer salget af produkter med et lavt indhold af mættet fedt.

Magert og fedt kød får samme fedtskat

Det mest oplagte eksempel er kødprodukter. De kom med i lovforslaget, efter EU-Kommissionen i utvetydige vendinger fortalte den danske regering, at de ikke kunne undtages. Kød var slet ikke omfattet af det første udkast til fedtskatten, som var i høring for et år siden.

Ifølge regeringen er det alt for besværligt at finde ud af, hvor meget mættet fedt pakkerne i supermarkedet rent faktisk indeholder. Derfor vil alt kød fra samme dyr blive beskattet på samme måde.

Og derfor stiger den hakkede oksefars 1,40 kroner, uanset om den indeholder 5 eller 15 procent fedt. Alt hakket oksekød får nemlig pålagt skat ud fra indholdet af mættet fedt i køer, 10 procent. Det samme gælder for alt svinekød, der ifølge lovforslaget indeholder 12 procent mættet fedt. Det skal danskerne betale fedtskat af, uanset om de køber fedt flæsk eller mager mørbrad.

Slagtermestre: Der er sgu ingen sundhed i den skat

Reglerne er ifølge flere organisationer så groteske, at de truer med retssag og krav om erstatning ved EU's domstol. Således er Danske Slagtermestre ifølge organisationens formand, Leif Wilson Laustsen, klar til at »gribe strygestålet, slibe knivene« og tage dem med til EU's kontrolinstanser.

»Vi vil kæmpe imod forslaget til sidste dråbe. Det er forkert, at mine kunder skal straffes med ekstra omkostninger for at købe et godt produkt hos mig,« siger han.

»Argumentet om, at fedtskatten skal give et sundere Danmark, er den værste gang sludder, jeg længe har hørt. Der er sgu ingen sundhed i det her overhovedet,« tilføjer slagter-formanden.

Han kalder det for en »tåbelig udtalelse«, når regeringen i lovforslaget spår, at skatten vil få danskernes forbrug af mættet fedt til at falde tre procent.

»Man løser ikke problemet med fede danskere ved en fedtafgift,« siger Leif Wilson Laustsen.

»Hvis jeg får et hint om, at det forslag er bare lidt på kant med EU-reglerne, så kører vi en sag. Det er da klart. Det signal vil vi gerne sende,« tilføjer han.

Danske Slagtermestre har i breve til skatteminister Troels Lund Poulsen (V) fastslået, at de vil kræve kompensation for hver en krone, hvis fedtskatten viser sig ulovlig.

Mælken slipper for skat

Også Margarineforeningen bebuder klager til EU over fedtskatten. Ifølge sekretariatsleder Frederik Madsen er den på kant med EU-reglerne på flere punkter.

Det første er, at kødet ikke bliver beskattet efter det indhold af mættet fedt, som kunderne lægger i indkøbskurven. Det andet er, at alle produkter med et totalt fedtindhold under 3,5 procent slipper for skatten.

»Det er reelt en undtagelse af mælkeområdet, selv om mejeriprodukter udgør halvdelen af danskernes indtag af mættet fedt,« konstaterer Frederik Madsen.

I lovforslaget begrunder regeringen undtagelsen med, at der er 3,5 procent fedt i sødmælk, som de danske myndigheder anbefaler til børn under et år.

Du skal betale skat af det friturefedt, der bliver smidt ud

Endelig påpeger margarineproducenterne, at importerede fødevarer heller ikke beskattes efter indholdet af fedt. I stedet skal importørerne finde ud af, hvor meget fedt, der indgik i produktionen. Forskellen er, at f.eks. frosne pommes frites produceret i udlandet også skal betale skat af det brugte friturefedt, som producenten smider ud.

»Det er en vanvittig regel, som vil stille importørerne håbløst i forhold til de danske producenter. Dermed er det en teknisk handelshindring,« mener Frederik Madsen.

Reglen bliver indført, fordi eksempelvis en dansk grillbar skal betale skat af al friturefedt, også den del, som bliver kasseret efter stegningen.

Regeringens sundhedsskat udgør 13 kroner pr. kilo mættet fedt. Forslaget ventes at indbringe 1,4 milliarder kroner om året. Dertil kommer, at de mest almindelige flasker vin skal stige 68 øre, hvilket skaffer yderligere 100 millioner kroner i statskassen årligt.

Ifølge lovteksten skønner Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at det vil koste virksomhederne et engangsbeløb på 117 millioner kroner at kunne opkræve fedtskatten. Dertil kommer årlige administrationsudgifter på 25 millioner kroner. Det skøn er dog uden fedtskatten på kødprodukter. Hvad de medfører af administration, er der endnu ikke overblik over.

Fedtskatten er en del af regeringens forårspakke fra foråret 2009.

Kommentarer (19)

Så kan det betale sig at købe både smør og kød, når man tager til Tyskland, selv hvis/når der kommer pant på tysk dåseøl/-vand.

  • 0
  • 0

...råbe "svin" efter politikerne nu?

Hvad nu hvis politikerne skulle betale en ekstra skat i procent efter deres egen kropsfedtprocent? Tror nu nok der var nogle stykker der havde travlt med at komme i træningscenteret!

  • 0
  • 0

Sørgeligt at måtte skrive det som gammel venstremand. Men Løkke-regeringen er desværre brændt ud og vi trænger til nogle friske kræfter. Det formår de nuværende VK folk ikke at skaffe. Så må de lære det på den gode gamle hårde måde - UD!

  • 0
  • 0