Regeringen i kovending: Nej til gensplejset foder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regeringen i kovending: Nej til gensplejset foder

Når en komité under EU-Kommissionen fredag stemmer om, hvorvidt tre genmodificerede afgrøder skal godkendes salg i EU, bliver det uden dansk opbakning. Og det er bemærkelsesværdigt, fordi Danmark i foråret gav sin opbakning til tre genmodificerede sojabønner til dyrefoder.

Dengang gav Danmark sin opbakning til trods for, at forskere fra Aarhus Universitet få måneder forinden havde påvist, at dyr kan blive syge af at spise gensplejset soja sprøjtet med Roundup.

Læs også: Danmark siger god for genmodificerede sojaprodukter i EU

Men nu er selv samme undersøgelse årsagen til, at regeringen undlader at stemme på fredag.

»Grundet fortsat videnskabelig tvivl i forhold til, hvorvidt GM-afgrøden kan påvirke mikroorganismer i tarmfloraen på de dyr, der indtager afgrøden, vil regeringen afstå fra at stemme,« fremgår det af tre notater til Folketingets udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Egentlig er det slet ikke selve den gensplejsede afgrøde, som er problemet. Det er derimod de rester af aktivmidlet glyphosat, der findes i ukrudtbekæmpelsesmidlet Roundup, som landmændene bruger på afgrøderne. De har nemlig fået indsat gener, der gør dem modstandsdygtige over for netop glyphosat.

Læs også: Aarhus-forskere i unik advarsel: Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge

Aarhus-forskernes undersøgelser viste, at glyphosat både kan påvirke dyrenes mikroorganismer i mave-tarmsystemet og ændre optaget af mineraler fra foderet. Og den problemstilling har aldrig tidligere været undersøgt hos dyr.

Men fordi danske landmænd observerede store forbedringer i deres dyrs sundhed ved at skifte til ikke-GM foder, bad Fødevarestyrelsen Aarhus Universitet om en udredning af stoffets virkninger.

EFSA og DTU frikender GM-afgrøderne

EU's fødevareagentur, EFSA, har dog haft tid til at medtage de aarhusianske undersøgelser i deres vurderinger af, om man bør tillade de nye gensplejsede afgrøder, der er hhv. raps og to forskellige typer genetisk modificeret bomuld.

Hverken EFSA eller DTU Fødevareinstituttet ser dog grund til at modsætte sig en tilladelse, og netop EFSA's vurdering af sagen bør veje tungt, fremgår det af høringssvar fra Landbrug og Fødevarer og DI Landbrug.

Men regeringen modsætter sig heller ikke en godkendelse. Det er der nemlig hverken »fagligt eller juridisk grundlag for«, fremgår det af notatet. I stedet vil den danske regering undlade at stemme.

Som jeg læser det, var det ikke GM-foderet i sig selv dyrene blev syge af, men Roundup rester -glyphosat.
Virker i øvrigt tåbeligt at man forsker i at gøre en afgrøde modstandsdygtig overfor Roundup, i stedet for at forske i hvordan man undgår at bruge Roundup.

  • 17
  • 6

Kort svar: Nej?

Langt svar: Nej for der er ikke tegn på at det er skiftet fra GM til ikke-GM som har en positiv effekt men derimod skiftet fra en fødevare med mange rester af roundup til et med færre rester.

Der er i omegnen af 2000 studier der alle viser at GMO ikke har nogen beviselig sundhedseffekt. Og der er hvad? 3 studier der viser noget andet? Af ukendte årsager er det netop kun de studier der konkludere negativt overfor GMO som får sendetid.

  • 8
  • 8