Regeringen fastholder tilskud til faskiner

Regeringen fastholder strategien med at belønne lokale faskiner, selv om det samfundsøkonomisk er billigere og mere effektivt at etablere større kloakker.

Forskere fra DTU har påvist, at det er en forkert strategi at lade parcelhusejere frakoble afløbssystemet og lave en faskine i egen baghave. Større kloakker er en billigere og mere sikker løsning.

Læs også: For dyrt og ineffektivt at bygge faskiner mod ekstremregn

Men det agter miljøminister Ida Auken og Naturstyrelsen ikke at ændre, siger Jakob Møller Nielsen, kontorchef i Naturstyrelsen:

»Der er stadig mulighed for, at du kan få tilbagebetalt en trediedel af tilslutningsbidraget ved at koble sig fra. Det er der foreløbig ingen planer om at ændre. Det er jo ikke et must, men op til en lokal afvejning og en mulighed, som nogen forsyninger vælger at udnytte,« påpeger han og tilføjer:

»Vi er fuldstændig enige i, at det ikke er faskiner, der løser skybrudsproblemer. Men det er et fint supplement i forhold til almindeligt regnvejr.«

I det lovforslag, som regeringen i fredags sendte i høring, og som udvider området for, hvilke typer projekter, som kan takstfinansieres, bliver der tværtimod lagt mere vægt på alternativer til 'traditionelle spildevandstekniske løsninger som fx udvidelse af kloaknettet ved hjælp af større rør eller bassiner'.

»Så længe det ikke handler om skybrud, men almindelig regn, kan det være et fornuftigt valg for den lokale forsyningsselskaber at give tilskud til de borgerer der installerer faskiner og afkobler regnvandet i stedet for at lave en lille kapacitetsudvidelse i kloakken. Der, hvor forsyningerne kan se, at det vil være optimalt for deres drift, skal de selvfølgelig have muligheden for det,« forklarer Jakob Møller Nielsen.

Lovforslaget åbner for, at spildevandsforsyningsselskaberne kan medfinansiere øget kapacitet i vandløb og såkaldte skybrudsveje, hvor vejens profil ændres ved at løfte kantstenen nogle centimeter.

Det betyder, at de bidrag, som selskaberne tidligere opkrævede hos sine brugere, nu ikke bare kan anvendes til kloakker, men også til 'vejprojekter, vandløbsprojekter og projekter i forbindelse med rekreative arealer, som gennemføres af kommuner eller private aktører', som aflaster kloakkerne.

Dokumentation

Læs lovforslaget her:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er de enkelte kommuner, der gennem spildevandsplanen beslutter, om grundejere i udvalgte områder skal kunne få tilslutningsbidraget tilbage, hvis de leder tagvandet til faskiner. Det følger af Miljøbeskyttelsesloven § 32, stk. 1, nr. 2 og Betalingsloven § 4 a, stk. 1.

Det er svært at se, hvorfor folketinget skulle fjerne denne mulighed for kommunerne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten