Regering fastholder nedskæringer på energiforskning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Regering fastholder nedskæringer på energiforskning

På udvalgsmødet ville oppositionen med socialdemokratiets energipolitiske ordfører, Svend Auken, i spidsen gerne vide, hvordan den kraftige barbering af energiforskningsmidlerne hænger sammen med regeringens overordnede målsætning om styrkelse af konkurrenceevnen.

I Finanslov 2002 er energiforskningsmidlerne beskåret fra 114 mio. til bare 40 mio. kroner. Og Svend Auken tog udgangspunkt i, at den danske eksport af energiteknologier i 2000 udgjorde 21,5 mia. kroner, og at forudsætningen for denne eksport netop er og har været en stor forskningsindsats på energiområdet.

»Derfor vil jeg gerne vide, hvorfor netop energiforskningen er ramt så hårdt af besparelser –når regeringen generelt siger, at den vil opprioritere forskningen?« sagde Svend Auken.

Dette meget konkrete spørgsmål fik han ikke noget klart svar på. Den konservative økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen redegjorde i stedet for, at det er regeringens politik at gøre livet lettere for erhvervslivet, men så til gengæld at kræve af virksomhederne, at de selv klarer for eksempel den nødvendige forskning. Han henviste her til vindmølleindustrien, som i dag bruger millioner af kroner på forskning:

»Jeg er stolt over og glad for den fører-position, Danmark har på dette område. Vi tror på, at markedet og dermed virksomhederne fremover vil sørge for, at lovende energiteknologier bliver udviklet,« sagde han. Bendt Bendtsen tilføjede, at regeringen vil gøre det mere attraktivt for virksomhederne at forske via forslaget om en fradragsordning på 150 pct. for virksomhedens udgifter til samarbejde med forskningsinstitutioner.

SF's energipolitiske ordfører Annegrethe Holmsgaard ville gerne vide, hvilke virkemidler ministeren vil bruge for at de – indtil videre – mindre succesfulde teknikker som solceller, solvarme, biogas med mere kan blive markedsmodnet.

Ministeren pegede her på, at der jo stadig er 40 mio. kroner tilbage i forskningspengekassen.

»Det er slet ikke så lidt endda – og de er endnu ikke fordelt på projekter,« sagde han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten