Rederier sætter ny kurs: Skibe skal skifte til nye brændstoffer, sol og sejl

Plus20. november 2020 kl. 10:233
Rederier sætter ny kurs: Skibe skal skifte til nye brændstoffer, sol og sejl
Den svenske skibsbygger Wallenius Marine har designet et oceangående transportskib til biler kaldet Oceanbird. Der er plads til 7.000 biler om bord, og en krydsning over Atlanten vil tage 12 dage – mod 8 dage for dagens transportskibe. Oceanbird vil reducere CO2-emissionen med 90 procent. Fremdriften kommer fra faste, 27 meter høje vinge-sejl. I hårdt vejr, eller når Oceanbird skal sejle under broer, kan sejlene trækkes ned som et teleskop, så højden bliver reduceret til 15 meter. Illustration: Wallenius.
De fleste af fremtidens store skibe vil stadig have gigantiske stempelmotorer i maskinrummet. Men løsninger baseret på autonomi, bæredygtige brændstoffer, vind og sol skal gøre skibene klimavenlige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er noget under opsejling i skibsindustrien. Efter mere end 100 år med fossile brændsler i de store dieselmotorer er der udsigt til, at klimabevidsthed og grønne løsninger snart gør deres indtog. Det gælder ikke kun for små færger, der i stedet for dieselolie skal sejle på el fra batterier og brint, men også for verdens flåde af enorme oceangående fragtskibe, hvor heavy fuel-olie skal udskiftes med gas og ammoniak.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
21. januar 2021 kl. 10:55

Set på den måde vil det altså ikke mindske nogen CO2 udledning

Ja, der er jo altid (mindst) en måde at se det på - - -

Stigningen i VE worldwide har aldrig været større end nu - se f.eks. her

Så den måde jeg ser det på, er, at fremtiden er VE - og dermed handler det om - allerede nu - at få skabt teknologier, så alle kan komme med på vognen efterhånden.

At din måde at se det på, er, at vi absolut ikke skal gøre noget som helst inden for energisektoren, behøver du ikke undstrege igen (og igen) - den er sevet ind ;o)

2
21. januar 2021 kl. 10:41

PCH Engineering i Hørsholm er leverandør af vibrationsovervågning til NorsePower, der er producenten af Mærsks og Scandlines rotorsejl. Vi har postet en lille video af rotorsejlet monteret på Ro-Ro / krydstogskibet Viking Grace. Rotoren indeholder en PCH1026 vibrationsmonitor, der overvåger strukturelle vibrationer under drift. Data bruges til den aktive styring samt sikkerhedsovervågning af rotoren.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6746775853251776512/

Filmen er optaget på turen mellem Åbo og Stockholm, og færgens gensets (der driver propeller såvel som rotorsejl) er iøvrigt LNG drevet.

1
20. november 2020 kl. 14:26

Skibsfarten står for 3% af vores CO2 udledning, så hvis deres brændstof skal laves fra VE kilder skal der vel bruges 4% VE. Det svarer nogenlunde til hvad disse kilder producerer nu. Set på den måde vil det altså ikke mindske nogen CO2 udledning, det vil blot være andre der så udleder det.

Det er da prisværdigt at se på skibsfarten og muligheden i at bruge ammoniak, men hvad med de 97% (der er den sørme igen), som stadig pulser løs.

Det ligner den hjemlige vendetta mod oliefyr, det er nogenlunde samme forhold.