Realdania søsætter klimaforsøg i boliger

27. august 2016 kl. 13:30
Realdania søsætter klimaforsøg i boliger
Illustration: Realdania.
Tre nyopførte huse skal lægge ryg til eksperimenterende forsøg med nye byggematerialer, byggemetoder og tekniske løsninger i jagten på bedre indeklima.
Artiklen er ældre end 30 dage

På søndag tages første spadestik til projektet Sunde Boliger i Holstebro. Projektet består af tre nye huse, der tilsammen skal fungere som et levende laboratorium og give viden om, hvordan man bygger almindelige familiehuse med sundt indeklima.

Bag projektet står Realdania By & Byg, som med tiltaget ønsker at undersøge, hvordan vi kan bygge og bo sundere, uden at det koster ekstra.

Hypotesen bag projektet er, at de senere års fokus på energi og miljø kan have haft en negativ betydning for beboernes sundhed og komfort. Realdania ønsker derfor at vise, at hensynet til indeklimaet kan løftes uden at give køb på energi og miljø og uden fordyrende omkostninger.

Læs også: DTU: Dårligt indeklima hæmmer fortsat indlæringen i folkeskolen

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Sunde Boliger er et 1:1 demonstrationsprojekt, som skal danne bro mellem forskning og praksis og afsøge muligheder for et bedre indeklima med afsæt i byggematerialer, byggemetoder og teknologi,’ skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Projektet vil have særligt fokus på boligernes soverum og koncentrere sig om tre hovedemner.

  • Ventilation og ventilationsanlæg
  • Klimaskærm og fugt
  • Afgasning af skadelige stoffer fra byggematerialer.

Ens, men vidt forskellige

Udefra vil de tre rækkehuse ligne hinanden, men indvendigt vil de blive vidt forskellige, både hvad angår indretning, materialer og teknik.

  • Hus 1: 'Baseline' - et referencebyggeri, opført som vi typisk bygger i dag.
  • Hus 2: indrettet som et 'low-tech'-hus, der er mere robust og tilgivende over for brugerens adfærd og mindre afhængigt af teknologi.
  • Hus 3: et 'High-tech'-hus, der udnytter det ypperste inden for interaktiv teknologi og styring.

Resultaterne fra undersøgelserne i de tre ens, men alligevel så forskellige huse skal danne videngrundlag for, hvordan man få bugt med de gener, vi umiddelbart kan sanse, såsom lugt, træk og støj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det levende laboratorium skal også komme med svar på, hvordan vi kan angribe de gener, som på sigt kan gøre os syge, men som vi ikke registrerer på samme måde i hverdagen. Det kan for eksempel være stegepartikler, fugt, skimmelsvamp og afgasninger fra materialer.

»Sunde Boliger er et redskab til at afprøve en række nye løsninger én til én. Her har vi mulighed for at teste noget af den viden, vi har fra indeklimaforskningen, og omsætte den til konkrete løsninger, der kan bruges i både nybyggeri og eksisterende boliger,« siger projektleder i Realdania Lene Wiell Nordberg.

Test klar til foråret

De tre sunde boliger opføres i Tommelisekvarteret i Holstebro i samarbejde med det lokale entreprenørfirma Børge Lind & Sønner. Byggeriet går i gang i starten af september og forventes afsluttet i foråret 2017.

Læs også: Byggeforskere: Behovsstyret ventilation kan give bøvl i boliger

I testperioden vil boligerne være beboet af lejere, som samtidig skal fungerer som testfamilier. Når undersøgelserne er afsluttet, vil husene blive udbudt til salg. Ud over de tre testhuse er der plads til opførelse af yderligere 11 boliger på grunden.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger