Reaktioner: Regeringens energiudspil er for uambitiøst
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Reaktioner: Regeringens energiudspil er for uambitiøst

Illustration: Sanne Wittrup

Regeringens energiudspil mangler fokus på energiforbruget og er for uambitiøs i forhold til regeringens egne klimamål og den grønne omstilling generelt. Sådan lyder kritikken fra oppositionspartierne og en række aktører på energiområdet, efter at regeringen tidligere i dag præsenterede deres plan for at nå målsætningen om 50 procent vedvarende energi i 2030.

Responsen fra blandt andet vindmølleindustrien, fjernvarmeselskaberne og elselskaberne er derimod anderledes positiv. Især planerne om at sænke elafgifter vækker begejstring. Her er et overblik over reaktionerne:

Dansk Byggeri: Manglende energibesparelser

Specielt tiltagene inden for energieffektivisering møder kritik fra adskillige organisationer. Den eksisterende energispareordning bliver sløjfet i regeringens plan, hvilket få aktører direkte begræder. Problemet er, at den ikke reelt bliver erstattet, lyder det fra kritikerne.

»Det er uforståeligt, at udspillet mangler mål og ambitioner for, hvordan man kan spare på energien i bygninger, og det ikke bliver regnet ind som middel i energipolitikken frem mod 2030,« lyder reaktionen blandt andet fra Dansk Byggeris direktør, Michael H. Nielsen.

En ny udbudsordning skal ifølge udspillet støtte energibesparelser i erhverv med 400 mio. kr. årligt mellem 2021-2024. For at sammenligne, koster den eksisterende energispareordning 1,5 mia. kr. årligt.

»Dansk Byggeri er enig i, at den nuværende energispareordning ikke fungerer i forhold til bygninger. Men i regeringens udspil savner vi i den grad en ny ordning, der retter sig mod energibesparelser i netop bygninger,« lyder det videre fra Michael H. Nielsen.

Den nye interesseorganisation, Synergi, der er stiftet af en række store virksomheder med interesse i energieffektivisering, er ligeledes kritisk over for den manglende fokus på bygninger, hvor regeringen vil lave en »målrettet informationsindsats.«

»Den eksisterende pulje til bygninger erstattes med alene informationsaktiviteter - og her har vi brug for en mere fokuseret indsats for at kunne realisere de store potentialer, der ligger for effektiviseringer,« udtaler næstformand for Synergi Kim Nøhr Skibsted sig.

Også IDA’s formand Thomas Damkjær Petersen er utilfreds med indsatsen for energieffektivisering, som han håber vil styrkes i de kommende forhandlinger.

»Udspillet retter sig udelukkende mod energieffektiviseringer i erhvervslivet, mens husholdningerne er holdt uden for. Og det er bekymrende, når man tager i betragtning, at 30 procent af vores samlede energiforbrug netop finder sted i husholdningerne,« lyder kommentaren fra Thomas Damkjær Petersen.

Økologisk råd: Rammer forbi skiven

Generelt mener IDA, at ambitionerne i udspillet er for lave, og den holdning står de ikke alene med. Direktør for miljøorganisationen Økologisk Råd, Claus Ekman, kalder det således i organisationens pressemeddelelse for et »udspil med skyklapper på.« Selve målet om 50 procent vedvarende energi i 2030 er simpelthen sat for lavt, og regeringen lykkes ikke med at lægge op til en langsigtet grøn omstilling, skriver organisationen.

»Hvis regeringens mål er lempelser af afgifter og den billigst mulige opnåelse af regeringens 2030-målsætning for vedvarende energi, så rammer energiudspillet ganske godt. Det er bare ikke opgaven,« fortsætter de i deres pressemeddelelse.

Udover indsatsen for energieffektivisering, kritiserer de også det tempo for udbygning med vedvarende energi som udspillet lægger op til, og mener, at der er afsat for få midler til forskning. Også lempelsen af den generelle elafgift bliver kritiseret. Den vil øge elforbruget, og sluger samtidig en stor del af den økonomiske ramme for udspillet, skriver organisationen.

Dansk Energi: ‘High five’ til regeringen

Fra andre kanter modtages udspillet derimod med kyshånd. Et af disse steder er ved elselskaberne, hvor organisationen Dansk Energi er yderst tilfreds med regeringen.

De kalder udspillet for »stærkt« og roser regeringen for at have fundet en løsning, »hvor det grønne går op, og danskernes elregning går ned,« som organisationens direktør Lars Aagard kommenterer i en pressemeddelelse.

Han henviser her til regeringens planer om at sænke den almindelige elafgift fra 91,4 øre/kWh til 66,4 øre/kWh i 2025. Én af deres få anker er, at regeringen ikke gik endnu længere på området.

»Det er ærgerligt, at regeringen ikke går videre og nedsætter den med 64 øre som anbefalet af Det Økonomiske Råd. Det vil samtidig give et boost til dansk økonomi og især belønne danskere med en lav indkomst,« siger Lars Aagaard.

Dansk Fjernvarme: Lempelse af generel elafgift er skattepolitik

Også elvarmeafgiften sænkes i regeringens udspil. Dette er tiltrængt og et positivt skridt, mener blandt andet fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme.

»Der er særlig god grund til, at vi glæder os over forslaget om at reducere elvarmeafgiften. Det vil styrke fjernvarmens konkurrenceevne, vores mulighed for at udnytte vindmølleenergien og det vil give mulighed for meget bedre udnyttelse af den grønne overskudsvarme,« kommenterer direktør Kim Mortensen i foreningens pressemeddelelse.

Han forstår dog ikke lempelsen af den generelle elafgift, som han kalder for skattepolitik.

»Det er meget svært at få øje på de objektivt rationelle argumenter for at stimulere nogle af de mest ineffektive måder at opvarme vores boliger på. Derfor må det handle om noget andet. Jeg synes ikke, at vores vigtige energipolitik, der skal skabe rammerne for den grønne omstilling, skal bruges til at drive skattepolitik,« kommenterer han.

Vindmølleindustrien: Flot buket med enkelte tidsler

Udspillet indeholder konkrete tiltag for udbygningen af vedvarende energi for omkring 15 milliarder kroner, oplyser regeringen, og en betydelig sjat af disse skal naturligvis gå til vindmøller. Allerede inden pressemødet havde regeringen præsenteret planen om at etablere en 800 MW havvindmøllepark, der bliver den største i danmarkshistorien.

Derudover vil regeringen støtte grøn strøm i teknologineutrale udbud for 4,2 mia. kr., mellem 2020-2024, og vindvirksomhedernes brancheorganisation Vindmølleindustrien er glade for, at forskellige teknologier skal konkurrere om penge fra samme tilskudspulje.

»Set fra samfundets og statskassens perspektiv er det selvfølgelig fornuftigt at konkurrere om at få mest mulig vedvarende energi for pengene,« kommenterer adm. direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg i foreningens pressemeddelelse

Også de sænkede afgifter vækker glæde, men på trods af de positive takter, er der tale om en buket med »enkelte tidsler«, kommenterer Jan Hylleberg.

»Den endelige energiaftale bør indeholde en mere håndfast og ambitiøs plan for udbygningen,« fortsætter han.

Brancheforeningen skriver, at den endelige aftale bør fastlægge planer for mindst tre havvindmølleparker på i alt 3.000 MW. Dette vil være på linje med den udbygningsplan som blev fastlagt i energiaftalen i 2012, står der videre i pressemeddelelsen.

Oppositionen: Ambitionerne er for lave

Det næststørste oppositionsparti Enhedslisten mener også, at der er behov for at satse på mere vindenergi, end udspillet lægger op til, og partiets politiske ordfører Pernille Skipper kalder regeringens påstand om, at udspillet er det grønneste nogensinde for et »skønmaleri«.

»Jeg tror, at det bliver rigtig svært for regeringen med denne her plan, at nå en målsætning om 50 procent vedvarende energi i 2030, når man kun vælger at opføre én vindmøllepark,« siger hun ifølge DR.

Hun bakkes op af både partiformand for SF, Pia Olsen Dyhr og energiordfører for Alternativet, Christian Poll, der begge ifølge DR, mener at én havvindmøllepark er alt for lidt.

Også socialdemokratiets formand Mette Frederiksen melder ud til DR, at regeringen ikke går langt nok i deres udspil.

Regeringens energiudspil:

Fakta-ark vedr. energiudspillet:

"Det er meget svært at få øje på de objektivt rationelle argumenter for at stimulere nogle af de mest ineffektive måder at opvarme vores boliger på. " Siger dansk fjernvarme.
Det er faktisk ret effektivt, da det ikke kræver en voldsom investering at få varme.
Andre har også spurgt hvorfor vi stadig skal spare på noget som er billigt og uden forurening.

  • 10
  • 5

,,Det er faktisk ret effektivt, da det ikke kræver en voldsom investering at få varme.,,

Jeg er enig:

I nybyg BR 18 hvor valget kunne stå mellem solceller, varmtvandslager 5m3, el-patron, samt eventuelt varmepumpe , formoder jeg, at det at det i mange tilfælde, vil være en økonomisk og energieffektiv bedre løsning, hellere end fjernvarme.

Hvad er den reelle middlepris pr bruger for fjernvarme ( Kedler, varmepumper, varmtvandslager, solfanger, distributions-rør o.a ) ?

  • 3
  • 2

Hvad er den reelle middlepris pr bruger for fjernvarme ( Kedler, varmepumper, varmtvandslager, solfanger, distributions-rør o.a ) ?

Det bliver jo beskrevet hver gang i de projektforslag der skal godkendes før der bliver lavet kollektiv forsyning i nye områder.

..formoder jeg, at det at det i mange tilfælde, vil være en økonomisk og energieffektiv bedre løsning, hellere end fjernvarme

Så er det jo godt, at man ikke er nød til at støtte sig på formodninger

  • 1
  • 3