Reagensglasbørnenes 'far' får Nobelprisen i medicin

Robert Edwards er blevet tildelt Nobelprisen i medicin for sin udvikling af metoder til in vitro-fertilisering. Med hans metoder er det blevet muligt at behandle barnløshed, som rammer omkring 10 pct. af alle par verden over.

Robert Edwards begyndte allerede i 1950 på sine fundamentale studier af forplantningens biologi. I 1969 lykkedes det første gang at befrugte et æg i et reagensglas.

I 1978 blev Edwards kontaktet af Lesley og John Brown, som gennem ni år forgæves havde forsøgt at få et barn. Med den nye reagensglasmetode lykkedes det at befrugte et æg, som efter det var udviklet til en embryo med otte celler blev indsat i Lesley Brown.

Barnet Louise blev født med kejsersnit den 25. juli 1978. Omkring fire millioner mennesker verden over er siden blevet bragt til verden med denne teknik.

Louise og andre reagensglasbørn er i dag blevet forældre til sunde og raske børn. Det anfører Nobelkomiteen som det bedste bevis for metodens sikkerhed og succes - og det er et af argumenterne for at tildele Nobelprisen i medicin i år til Robert Edwards

Når Robert Edwards ikke skal dele sin pris og de medfølgende 10 millioner svenske kroner med andre, som det ellers ofte er tilfældet, så skyldes det dels, at Patrick Steptoe, som var den praktiske kliniker i udviklingen af IVF døde i 1988, og de mange andre samarbejdspartnere Edwards har haft gennem tiderne, hver især kun har bidraget inden for snævre områder.

Robert Edwards blev født i Manchester, England i 1925. Han studerede biologi ved University of Wales og Edinburgh University. Han har siden 1963 arbejdet i Cambridge - først ved universitetet og siden ved Bourn Hall Clinic, verdens første IVF-center. Han er i dag professor emeritus ved University of Cambridge.

Dokumentation

Nobelprisen i medicin 2010

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Robert Edwards var vel blevet selvskrevet til en Nobelpris, når nu Kollegaen Kirurgen Steptoe desværre afgik ved døden; Nobelpriser uddeles kun til Levende eller nulevende personer. Historien om Rosalind E. Franklin's DNA skæbne. Og tilsyneladende var, min udlægning, samme komite så bange for Paven, at man har ventet så længe. Hvad mon tidligere formand for det Etiske Råd, Erling Tiedemann tænker? Ros og evig tak til samme Nobelpris Komité

  • 0
  • 0

dårlig...gener...ophobes

Bjarne, hvis man tror på udvikling ved selektering, tror man også på forringelse uden selektering.

Med tiden vil vi også miste evnen til fødsel uden kejsersnit, ja til mange ting, fordi de ikke mere bidrager til vores formeringsevne; lægerne tager over. Uden et enddog meget brutalt selektivt pres vil man slet ikke kunne opretholde en så kompliceret art som mennesket. Alt hvad vi kan er resultatet af grusom udvælgelse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten