Rapport: Yucca Mountain er et sikkert hvilested for atomskrot i en million år

Det uafhængige amerikanske sikkerhedsagentur for atomkraft (NRC) har i sin længe ventede rapport konkluderet, at de sikkerhedsmæssige krav er til stede ved Yucca Mountain for at kunne opbevare hver en stump af USA’s atomaffald uden fare for forurening - mindst en million år efter, at depotet bliver forseglet.

Det amerikanske energiministerium har ansøgt NRC om at bygge et permanent atomaffaldsdepot, der skal kunne håndtere hele nationens atomskrot. Rapporten er en delevaluering, der gennemgår de sikkerhedsmæssige aspekter af ministeriets planer for forsegling af depotet, som altså endnu har til gode at blive endeligt besluttet.

Rapporten konkluderer blandt andet, at foranstaltninger mod menneskelig indtrængen, de geologiske forhold og beskyttelsen af grundvand er tilstrækkelige.

NRC’s rapport er nummer tre i en længere serie af rapporter, men myndigheden lægger i en udtalelse vægt på, at sikkerhedsgodkendelsen ikke er ensbetydende med en endelig godkendelse til at tage bjerget i brug til at lagre radioaktivt affald.

Projektets endelige skæbne afhænger i høj grad af nye bevillinger fra Washington og NRC’s endelige godkendelse. Begge dele er ifølge mediet enr.com højst usandsynlige.

Politisk tovtrækkeri

Rapporten er kommet i midten af oktober efter mere end fire års forsinkelse. Den stærkt kontroversielle lokation har nemlig i årevis været genstand for politisk tovtrækkeri. Præsident Barack Obama besluttede i 2010 at droppe planerne om at undersøge, om Yucca Mountain er egnet til at huse atomskrot.

Den beslutning blev dog mødt med protester og sagsanlæg fra flere stater, da en lov fra 1987 fastlagde, at Yucca Mountain var den eneste lokation, der er brugbar til at opbevare alt nationens nukleare affald. Loven forpligtede myndighederne til at færdiggøre de videnskabelige undersøgelser af bjergets egnethed.

I øjeblikket er det amerikanske atomaffald spredt ud på over 100 lokale depoter over hele landet. En kommission nedsat af præsident Obama fremlagde i begyndelsen af 2013 sine anbefalinger, der lød, at USA bør etablere én samlet lokation til permanent opbevaring af atomaffald.

Læs også: Overblik: Sæbeoperaen om megalager til atomskrot kører i USA

Placeringen ved Yucca Mountain, der ligger omkring 150 kilometer fra spillemekkaet Las Vegas i Nevada, har været mødt med store lokale protester, og statens politiske repræsentanter i Washington har kæmpet for at få planerne lagt på is.

»Udgivelsen af denne afgørende rapport markerer en vigtig milepæl i at genoprette Amerikas nukleare ledelse. Videnskab, ikke politik, skal afgøre Yuccas skæbne, og denne rapport bekræfter, at Yucca Mountain har mødt sikkerhedskravene,« udtaler formanden for kongressens komité for energi og handel, Fred Upton.

NRC vil offentliggøre tre yderligere delrapporter i januar.

Læs også: Forfra: Nu skal USA have atomdepot fra 2048

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tror mange overser at risikoen for farlige udslip fra et velplanlagt slutdepot er ganske lille. Derimod er det næsten sikkert at der kommer til at ske betydelige udslip på et tidspunkt hvis man bliver ved med at lade affaldet stå på dets midlertidige lagre, fordi de i høj grad er afhængige af aktive sikkerhed frem for passiv sikkerhed. Hvis der af en eller anden grund ikke er resourser til at vedligeholde de midlertidige lagre i fremtiden, er det kun et spørgsmål om tid før udslippet kommer.

 • 5
 • 0

Måske har man om 500 år udviklet metoder der let og billigt kan neutralisere det, eller brudt forbuddet mod at sende det ud i rummet, helst i en lige bane.

 • 0
 • 2

Når nogen siger: "dette er sikkert" , så skal man være helt klar over, at det er det ikke. ALT har sideeffekter, sådan er det bare. Hvordan fa..... tror man at geologien og livet på jorden har udviklet sig - "af sig selv"? Eksempler: - DDT - antibiotika - Tjernobyl - Fukushima - PVC - PCB - fruktose sirup - inddæmning af floder - kunstvanding - kvælstof gødning Osv Fortsæt selv listen...........

 • 0
 • 2

Så fornylig så jeg denne dokumentar.

Der findes åbenbart flere forskellige slags atomkraftværker, den som man normalt benytter (med affald) og et nyere som genanvender affaldet igen og igen og igen. (meget lidt affald og man disse kraftværker kan benytte de andres atomaffald.)

http://pandoraspromise.com/ se dokumentaren her

Jeg er ikke pro atomkraft, men skal det benyttes bør man benytte den smarteste teknologi og ikke blot den billigste.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten