Rapport viser varieret iltindhold i danske farvande
Siden midten af august er iltforholdene blevet forværret i det sydlige Lillebælt og det sydlige Bælthav, mens iltindholdet er væsentligt forbedret i resten af Bælthavet og i Limfjorden.
En periode med kraftig, vestlig vind har skubbet rundt på vandmasserne i de danske farvande. Det betyder forbedrede iltforhold i nogle havområder, mens der er registreret iltsvind andre steder.
Det er især de lavvandede havområder, som Limfjorden og den nordlige del af Bælthavet, der har nydt godt af blæsten, som har blandet bund- og overfladevand godt op. Til gengæld har blæsten den seneste måneds tid været en væsentlig årsag til indstrømninger af iltfattigt bundvand fra den nordlige del af Kattegat til det sydlige Lillebælt og det sydlige Bælthav - syd for Fyn og Lolland.
Desuden forstærkes de dårlige iltforhold i området sandsynligvis af, at området fortsat er svækket oven på det kraftige iltsvind i 2002, og dermed ikke er rustet til at modstå nye iltsvind.
Vinden er altafgørende
Vindforholdene i den nærmeste fremtid vil være afgørende for de danske farvande. Fortsætter perioden med kraftig blæst, vil det efter alt at dømme forbedre iltforholdene gradvist. Derimod vil en vindstille periode sandsynligvis forværre iltforholdene yderligere i både de sydlige farvande, men også andre steder.
En for kraftig vestenvind kan dog resultere i døde fisk på stranden især ved Kiel Bugt og det sydlige Lillebælt. Den kraftige vind kan nemlig blive forårsage, at iltfattigt bundvand bliver presset ind til kysten, hvor fisk og bunddyr bliver kvalt.
Iltsvindsrapporten fra DMU er den anden i rækken af fire, som udkommer i perioden fra august til november. Tilsammen skal rapporterne give overblik over iltsvindet i Danmark, og hvilke konsekvenser det har.
