Rapport: Vi bruger langt flere råstoffer, end vi troede

Vi tærer på klodens råstoffer i et langt større omfang end tidligere antaget, viser en ny rapport fra australske og amerikanske forskere.

Forskerne har brugt nye indikatorer og modelleringsredskaber for at kortlægge råstoffernes rejse rundt i verden. På den måde kom de frem til, at vores ’materiale-footprint’ er omkring syv gange større end omfanget af de varer, vi handler og forbruger.

Problemet med tidligere beregningsmetoder har været, siger forskerne, at der har været sat for stort lighedstegn mellem handlede varer og forbrug af råstoffer. Men eftersom der går langt flere råstoffer til, end et endeligt produkt kommer til at bestå af, bliver tallene skæve. Dertil kommer transporten, som også koster i regnskabet.

Læs også: Slut med gætterier: Nu bliver Danmarks råstofforbrug kortlagt

Ifølge rapporten har vi en fysisk handel årligt på 10 milliarder ton varer. Men i virkeligheden går der 70 milliarder ton råstoffer til, viser tallene fra 2008.

»Menneskeheden bruger råstoffer på et niveau, vi ikke har set før, hvilket har vidtrækkende konsekvenser for biodiversiteten, jordbrug, klima og vand,« siger hovedforfatteren, Tommy Wiedmann, lektor ved University of New South Wales i Australien, i en pressemeddelelse.

»I-landene er mere afhængige end nogensinde af international handel for at få fat i deres naturressourcer, men vores forskning viser, at afhængigheden langt overstiger den faktiske fysiske mængde varer,« siger han.

Forskerne peger blandt andet på problemet med at gennemskue, om grønne initiativer virker. Målet er nemlig, at økonomiske vækst og forbrug ikke skal blive ved at følges, men at forbruget helst ikke skal stige for meget, selv om folk får flere penge mellem hænderne.

Læs også: Råstof-feberen skygger for store biologiske ressourcer i Grønland

Dette mål kan ved hjælp af de gamle regneregler se ud til at blive opfyldt i en langt større grad, end virkeligheden ifølge den nye undersøgelse viser.

Rapporten viser desuden, at Kina har det langt største ’materiale-footprint’ med 16,3 milliarder ton råstoffer, hvilket er dobbelt så meget som USA og fire gange så meget som Japan og Indien. Hovedparten af Kinas forbrug går til byggematerialer.

Australien har det største ’materiale-footprint’ pr. indbygger, svarende til 35 ton pr. person. Indien er helt nede på 3,7 ton pr. indbygger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der nogen der har et komplet overblik over verdens ressourer? Vi ser pt verden som en masse små lande, som har hver deres ressourcer. Burde vi ikke se hele jorden som en samlet enhed - et samlet ressourcelager og derefter se, hvor meget vi har til rådighed, lave prognoser over, hvornår de ressourcer slipper op og planer for, hvordan vi undgår at løbe tør?

Jeg har lige set Culture in Decline, episode #6 "Tale of Two Worlds", som kigger på fremtiden - Jeg finder den meget interessant og relevant for netop dette emne.

  • 10
  • 0

d.v.s. Livs Cyklus Analyse (assesment). Det er et veludviklet og kendt værktøj til en objektiv holistisk vurdering af såvel ressourcemæssige som miljømæssige konsekvenser ved fremstilling og forbrug af produkter. Det undrer mig derfor meget, at man tilsyneladende ikke benytter dette i større omfang, fordi det ville give både forbrugere og politikere et langt bedre overblik, som kunne højne kvaliteten i diskussioner om ressourcer og miljø og i de politiske beslutninger.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten