Rapport: Umuligt at gennemskue rejsekortets billetpriser

Passagererne har ingen mulighed for at regne ud, hvordan prisen på deres bus- og togrejser bliver skruet sammen, når Danmark dropper klippekort og indfører elektroniske billetter.

Beregningen af priser og rabatter med rejsekortet er yderst kompleks. Det fremgår af et udkast til en rapport om fremtidige takst- og billetsystemer, som Boston Consulting Group har udarbejdet for Transportministeriet. Ministeriet understreger, at der er tale om et udkast, og at man endnu ikke har accepteret arbejdet som en endelig rapport.

Ingeniøren har fået aktindsigt i arbejdet, hvori det blandt andet fremgår:

»Det vil for kunderne være svært at gennemskue, præcist hvilket rabatniveau man vil være berettiget til på en given rejse, idet rabatsatser afhænger af, hvorvidt en rejse foregår inden for et eller mellem to takstområder, hvilket ikke er noget kunder kan forventes at vide.«

Otte rabattrin og tre "rabattællere"

Boston Consulting Group hæfter sig først og fremmest ved de rabatter, som skal sikre, at det bliver billigere at tage bus eller tog, jo mere man rejser. Det løfte er centralt for markedsføringen af rejsekortet.

Problemet er ikke kun, at der er otte såkaldte rabattrin. Dem bliver kunderne placeret på afhængig af, hvor meget de har rejst de foregående måneder.

Der er også, hvad rejsekort-selskabet kalder tre "rabattællere". Det indebærer, at passagerne kun får rabat på rejser i deres egen landsdel, hvis de har kørt meget med bus eller tog.

I praksis kan passagererne køre alt det, de orker, med tog og bus i Jylland. Det giver ikke rabat på rejsen til København. For den ene rabattæller vedrører specifikt rejser over Storebælt. Kun andre rejser over Storebælt udløser rabatten.

Heller ikke S-toget kan jyderne køre billigt med, for Sjælland og Lolland-Falster har som Jylland og Fyn sin egen "rabattæller".

Vidt forskellige rabatsatser

For at gøre forvirringen total, så er rabatten ikke den samme i hele landet. Og her er langt flere end tre forskellige rabatsatser at arbejde med.

Hvert enkelt nuværende takstområde - alene for busser er der ni af dem i dag - kan selv fastsætte, hvor stor rabatten til stamkunderne skal være.

Den er allerede gal i dag, hvor rejsekortet kun benyttes på Vestsjælland og i det tidligere Storstrøms Amt, selv om begge takstområder nu hører under Movia.

»På pilotstrækningerne, hvor rejsekortet testes i dag, varierer rabatsatsen på f.eks. et personligt rejsekorts rabattrin 7 (det højeste) således fra 33 procent i taksområde Sydsjælland helt op til 50 procent i Vestsjælland. Dette medfører, at en kunde, som gennem sin rejseaktivitet på lokale rejser har gjort sig berettiget til at rejse på rabattrin 7 på lokale rejser, vil få én rabatsats i Sydsjælland og en anden i Vestsjælland,« skriver Boston Consulting Group.

Det letter ikke forståelsen, at konsulenterne angiver rabatten i Vestsjælland anderledes end rejsekorts hjemmeside. Her står, at den kun er på 20 procent.

Konsulenterne disker op med et eksempel, som man skal holde tungen lige i munden for at følge:

»Med rejsekortets prisstruktur vil en rejse på to zoner inden for et takstområde fastsættes til lokale takster, mens taksterne på en rejse på to zoner mellem to takstområder vil fastsættes til landsdækkende takster. Som følge af det vil en kunde kunne opleve, at en rejse på to zoner fra et givent udgangspunkt mod f.eks. vest vil koste et beløb (lokal), mens en rejse på to zoner mod f.eks. øst vil koste et andet beløb (landsdækkende) både som grundtakst, mens også qua en forskellig rabatstruktur.«

Frygter følgerne af at ændre prisen

Ifølge Boston Consulting Group skyldes de komplicerede rabatter, at bus- og togselskaberne ikke vil ændre deres priser med rejsekortet af frygt for at miste indtægter. Dem vil de ikke blive kompenseret.

Desuden er de bange for at skræmme kunderne, hvis de både skifter papirbilletter ud med rejsekort og ændrer prisstrukturen. Det er baggrunden for, at Movia kun giver 20 procent rabat i Vestsjælland. Det svarer til at købe et klippekort.

Konsulenterne kan godt følge argumentet, men skriver alligevel, at »rejsekortet allerede uden takstharmonisering vil medføre prisændringer i form af stigende priser for nogle og faldende for andre med de nye pris- og rabatstrukturer«.

Forbrugerrådet: Det nytter ikke med en masse forbehold

Forbrugerrådets transportpolitiske medarbejder, Claus Jørgensen, kalder priserne »uigennemskuelige for forbrugerne«.

»Det nytter ikke noget, hvis der er alle mulige forbehold i forhold til, at jo mere, man kører, jo mere rabat får man,« siger han.

»Der ligger en meget stor opgave i at kommunikere, hvordan rejsekortet og rabatterne bliver en fordel for passagererne. Det er nødvendigt, hvis rejsekortet skal medvirke til regeringens målsætning om, at vi skal køre mere i bus og tog. Og det skal ikke være i en pjece på 12 sider, som folk ikke kan finde ud af,« tilføjer Claus Jørgensen.

Han tilføjer, at det er helt nødvendigt, at passagerne kan tjekke prisen på rejsen til en given destination på stationerne, på internet og fra deres mobiltelefon.

»Der er nødt til at være en form for information, der gør det enkelt at få prisen, og ikke mindst rabatterne, på rejsen oplyst, så passagerne hurtigt kan gennemskue, om det bliver en dyr fornøjelse,« siger Claus Jørgensen.

Ingen hjælp at hente i automaten

Direktøren Bjørn Wahlsten fra Rejsekort A/S oplyser, at automaterne på landets togstationer ikke vil kunne oplyse prisen på at rejse til en given destination. Det er fravalgt for at sikre passagerne mod kødannelse.

Passagerne kan henvende sig til personalet i billetsalget for at få den oplysning.

Desuden kan prisen oplyses ved at logge sig ind på ens personlige rejsekortkonto på kortets hjemmeside.

Bus- og togselskaberne fastsætter selv, uafhængigt af rejsekort-selskabet, hvilke priser og rabatter de vil opkræve.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den gode direktør fra rejsekortet oplyser at:

'Passagerne kan henvende sig til personalet i billetsalget for at få den oplysning.'

  • Men hvordan hamonerer det med at rejsekortets indførsel vil medføre en lukning af billetsalgene på de mindre stationer.

Hvis Rejsekortet virkelig mener det alvorligt, at man vil indføre et så uigennemsigtigt billetsystem, så bør offentligheden kræve at man ved at indføre sit rejsekort i en automat altid kan få oplyst prisen ved en rejse til en given destination. Alt andet er 'bondefangeri'.

  • 0
  • 0

Gør det til en gratis service at køre med offentlig transport. Så sparer vi alle de penge de forskellige analyse-grupper koster - for ikke at tale om udviklings-kroner til dette nye system og den fremtidige administration af hele molevitten.

Det er (sikkert) billigere, meget nemmere for alle og så er det bedre for miljøet da der sikkert er mange som kunne finde på at tage toget fremfor bilen hvis det er gratis!

  • 0
  • 0

Jfr: http://ing.dk/artikel/120109-rejsekort-koe...

1) Log ind. 2) Rejs. 3) Forlad stationen uden at logge ud. 4) Betal 50 kr. for rejsen.

Sometimes you ahead sometimes you are behind - in the end it all evens out.

Jeg forstår stadig ikke hvorfor man krampagtig holder fast ved så indviklet et zonesystem. Én billet skulle gælde for alt offentlig transport inden for én region i en hel dag. Herved kunne kontrollen reduceret til: Har du lavet et log-in i dag - ja / nej?

Ligeldes kunne man etabler faste priser for transport mellem regioner - dette kunne være et særskildt kort (eller dags billetter).

Rabatter kunne udregnes på basis af løbende gennemsnit for antal dage man har logget sit rejsekort ind.

-Eivind

  • 0
  • 0

En lille en til tænker'en:

Hvis S & SF laver landsdækkende trængselafgifter, og differentierer priserne således at afgiterne er forskellige fra vej til vej, dvs. sådan så man aldrig ved hvor meget køreturen koster før pengene bliver trukket fra kontoen.

Ville den offentlige transport så ved at være et godt alternativ som folk ville vælge?

Nah. Undskyld.. Glemte alle de faktorer med DSB-first, IC4, den ulogiske sammenhæng i transportsystemet og at rejsekortet er endnu mere problematisk end dette.. sorry.. nevermind. Det var bare en tanke der lige strejfede mig.

Den offentlige transport bliver aldrig konkurrencedygtig til bilen. (i hvertfald ikke efter hvad udsigterne viser)

  • 0
  • 0

Det bliver dyrere for de fleste som bruger det meget, og billigere for de få som (næsten) aldrig bruger det. Prisberegneren på rejsekortet.dk er nu ikke til stor hjælp, medmindre det er forvirring man søger.

  • 0
  • 0

Man skruer Rejsekortet A/S sammen og så render der en gruppe nye mennesker rundt og skal lære hinanden af kende meget hurtigt.

Jeg vil rund regnet, skyde på at disse mennesker, har gjort livet surt, for alle de andre som skulle udføre arbejdet.

Jeg kan tydeligt fremkalde det billed, hvor en programmør er ved at rive håret ud af sig selv, når han lige før lønningsdagen, modtager en mail med, nye specifikationer. Så er den Weekend ødelagt!

Men selvfølgelig.... Jo mere komplekst, jo mere avanceret. Jubiiiii

Og lur mig om de ikke har baseret det på en Windows OS?

I min optik, lader det til, at disse mennesker er 30 år bagud, og helst gerne vil bevare nostalgien ved at køre med det "offentlige"

Lad os da endelig bevare et totalt uoverskueligt zonesystem, og samtidig en rabatordning, som ville være oplagt til et nyt brætspil. Med tilhørende terninger!

Danmark er et meget lille land, med små bitte mennesker, som stadig måler afstand i Km og ikke i timer.

Jeg syntes! Det kan godt være at jeg helt gal på den. Men, hvorfor ikke betale per minut, ligesom på en telefon? Og hvis toget går i stå, eller der er køreledning der falder ned. Stopper taxameteret.

Så ville der også være et incitament, for en bussemand at, træde på pedalen ned gennem Nørrebrogade :-)

Helt ærligt! Det handler om at blive transporteret?

Gad vide om de har hyret en kongelig repræsentant til den officielle åbning et eller andet sted ude i fremtiden?

  • 0
  • 0

Skræmmer mig lidt at jeg ikke kan gennemskue om du joker eller ej :) ?

Det system du foreslår er da ikke meget bedre?

  • 0
  • 0

Jo, det er skrevet som en Joke og som det fortjener.

Ville det ikke være bedre, hvis du betalte efter et taxameter?

  • 0
  • 0

Det lyder ligesom dansk skat og beregnig af boligsikring. Det er ikke meningen, at forbrugeren skal kunne kontrollere det. Det er jo heller ikke praksis i telebranchen. Her opkræver man for variabelt forbrug på et modem, der er lukket (NetCom Norge):

  • 0
  • 0

Det er da generelt besynderligt at man ikke bare kan beholde de eksisterende systemer der for mig at se fungerer glimrende, om end man i København som jyde også har behov for en smule tilvending. Hvad der for mig at se er det "offentliges" helt store problem er at aldrig kan stole på hverken tog eller bus til tiden, og at man jævnligt oplever alt fra 5 minutters forsinkelse til totale aflysninger i dagevis. - De kaotiske forhold på kystbanen er jo blot eet eksempelt. - Der er hyppigt ligeså kaotiske forhold andre steder i Storkøbenhavn.

Personligt har jeg der bor i Københavns Kommune for længst købt en bil, som jeg ofte "parkerer" i een af de talrige køer i byen sammen med alle de andre der heller ikke stoler på det "offentlige" og derfor holder i de samme bilkøer. De er rasende dyrt, men så har man da i det mindste en følelse af at man ikke bliver snydt af en bus eller et tog der aldrig kom. - Så man ville være blevet forsinket til det møde man skulle til om ... nåe ja ... det kunne jo fx være om planlægning af forbedringerne af trafiksystemerne ;) - Bevar dog de uproblematiske klippekort og find andre måder at optimerer de offentlige trafikssystemer på.

  • 0
  • 0

Ja jeg er enig i at klippekortsystemerne er bedre for brugerne. Det vigtigste er at betalingen er gennemsigtig og det er klippekortene. Rejsekortet kan blive det, men der er lang vej endnu, og der vil komme tons vis a skandaler når det breder sig.

Og til jer der foreslog kilometertæller: Det er prøvet før. Der skabte det store problemer. Hjulene begyndte at spinne når det var glat, så den viste at den kørte længere. Og så kom der også problemer når man omlagde busruterne, pga. fx. vejarbejde.

Jeg tror mere på at problemet ligger i zoneprisen må fastsættes af det enkelte trafikselskab. Det burde være samme sats landet over. Så skulle man ikke skelne mellem regionale og lokale takster. Er ikke sikker. Men der er ihvertfald noget der kan gøres smartere end det bliver gjort idag.

  • 0
  • 0

Og til jer der foreslog kilometertæller: Det er prøvet før. Der skabte det store problemer. Hjulene begyndte at spinne når det var glat, så den viste at den kørte længere. Og så kom der også problemer når man omlagde busruterne, pga. fx. vejarbejde.

Det burde nogen have fortalt Rejsekortet, for det er tilsyneladende den måde terminalerne virker i busserne...

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Muligvis. Men som sagt fungerer systemet ikke til prisafregning for den enkelte tur. Det er fint at have regler for stoppested til stoppested som det er idag, men zonereglerne kan optimeres.

Nogen der har erfaring med hvordan det gøres i andre lande?

  • 0
  • 0

Det omtalte er jo kun meget lille del af rabatterne og takstberegningen i det hele taget. Iflg. den oprindelige kravspecifikation skulle prisen beregnes ved at:

  1. Bestem takstsætet, 3 muligheder: Et lokalt, et takstsæt aftalt med et nabo trafikselskab eller det landsdækkende (DSB's). De har muligvis droppet nr 2 så det nu enten er lokalt eller landsdækkende.

  2. Bestem rabat: Der er mængde rabat som angivet ovenfor og det er jo kompliceret, men derudover er der rabat for at rejse på et bestemt tidspunkt af dagen, for at rejse på bestemte ugedage, for at rejse på bestemte kombinationer af ugedag og tidspunkt og for at rejse på bestemte kalenderdage. Så er der aldersrabatter hvis du er særligt ung eller gammel er der rabatter for det og der er firmarabatter. Hvis et firma køber rejsekort til alle sine medarbejdere får de rabat for det.

  3. Endelig kan man lave et særligt checkin i billetkontoret med en gruppe og så er der grupperabat.

Nå, nu er rabatten bestemt, så kommer tillæg: Der er tillæg for at køre på 1. klasse, for stillekupeer, for cykelmedtagning, hunde og i fremtiden også for kaffe og pølsekøb.

Og det hele skal beregnes på under 200 millisekunder når du tjekker ud!!

Pungen på kortet skal jo opdateres så det er ikke nok bare at registrere transaktionen og så beregne senere.

  • 0
  • 0

Det er ikke blot kunderne, der ikke kan finde ud af det. På deres egen hjemmeside kan man indtaste forskellige tænkte rejser. Jeg indtastede et månedskort, som kom til at koste omring 1.530 kr/mdr. Ændrede så rejsetidspunktet til aften/nat og nu faldt prisen til lidt over 200 kr. Det var en helt klar fejl, som jeg selvfølgelig skrev til dem om. Har de reageret? Næ.

  • 0
  • 0

Og til jer der foreslog kilometertæller: Det er prøvet før. Der skabte det store problemer. Hjulene begyndte at spinne når det var glat, så den viste at den kørte længere. Og så kom der også problemer når man omlagde busruterne, pga. fx. vejarbejde.

nu var det jo tanken at systemet kendte standartkilometrene ved stoppestederne

  • 0
  • 0

In that case, så er vi enige :)

Mener faktisk også at rejsekortet regner pr. kilometer i fulgeflugt, og så er der indsat nogle såkaldte "fikspunkter", for at man ikke bare kan tage afstanden fra f.eks. Helsingør til Skagen.

  • 0
  • 0

Ville lige se, hvad jeg skal give for at rejse fra Høje Taastrup, til Holbæk. 50 Øre, det er utroligt. Lyder til at være så billigt, at det bare må være en fejl,,,

Prisberegning (TH 66 - TV 10) Normalpris

Se bilag 2, 3 i Priser for rejser Normalpris for 7 zoner, Voksen - rejsekort personligt 63,00

Normalpris for Pensionist - rejsekort personligt ( 80% af 63,00 ) 50,40 Tidsbestemt rabat Se bilag 7 i Priser for rejser Rejsen starter kl. 23:45, hvilket giver 50% af 50,40 kr -25,20 Mængderabat Se bilag 4 i Priser for rejser Rabattrin 7 giver 49% af 50,40 kr -24,70

Pris, standard 0,50

  • 0
  • 0

Jeg ville blot ønske mig, at man havde været så smart, klog og intelligent (eller bare en af delene), da man udbød Rejsekortet og lavede et nyt takstsystem for Danmark.

Fyn: 1 zone for Odense by, 1 zone for "landet", 1 zone for større byer som Svendborg, Faaborg, Nyborg etc. Jylland: Samme system som for Fyn, men hvor Aarhus og Aalborg kan inddeles i en indre byzone og en ydre byzone. Sjællan (inkl. Bornholm): Samme som for Jylland Hovedstaden: Her kunne man med fordel måske havde 3 zoner, en indre byzone (Kbh centrum), ydre byzone (brokvarter etc.) og ydre-ydre-byzone (Rødovre etc., resten af Amager).

Hvis man rejser indenfor 1 zone en pris, der er ens i hele landet. Hvis man krydser zoner en anden pris. Hvis man så krydser landsdele (Jylland, Fyn, Sjælland, Bornholm etc.) kan der måske være tillæg.

Rabatten kunne så også simpliceres til alder, mængderabat (klippekort, periodekort). Hvis der i et område ikke kan generes nok offentlig trafik, kan man måske lave en udligningsordning som den kommunerne bruger.

  • 0
  • 0

Jeg er klar over, at der allerede har været en eller anden vistnok fra Rejsekortet AS ude og sige, at det på nuværende tidspunkt ikke gav mening at ændre takstsystemet i Danmark.

Hans svar var vist mest set i forhold til hans egen problem med at få systemet til at fungere - ikke i forhold til vores problem med at forstå og bruge det.

  • 0
  • 0

Det er ikke blot kunderne, der ikke kan finde ud af det. På deres egen hjemmeside kan man indtaste forskellige tænkte rejser. Jeg indtastede et månedskort, som kom til at koste omring 1.530 kr/mdr. Ændrede så rejsetidspunktet til aften/nat og nu faldt prisen til lidt over 200 kr. Det var en helt klar fejl, som jeg selvfølgelig skrev til dem om. Har de reageret? Næ.

Husk, at Rejsekort ikke pt. udbyder et egentligt månedskort/fastprisprodukt. Så når man laver sådan en beregning, så sker det på baggrund af de enkelte rejsers pris. Og da Rejsekort giver 40% rabat efter kl. 19 (i hvert fald i Movia V), så vil et "månedskort" med rejser om aftenen blive billigere, end hvis der kun rejses om dagen. Så det behøver ingenlunde at være en fejl.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten