Rapport: Samfundsgevinst ved at afkalke vand
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rapport: Samfundsgevinst ved at afkalke vand

Det er god samfundsøkonomi i at blødgøre det hårde - kalkholdige - drikkevand, der slider vores opvaskemaskiner og elkedler op før tiden og koster ekstra energi. Det viser en rapport, som miljøminister Karen Ellemann (V) i juli sidste år bestilte hos Naturstyrelsen.

Styrelsen skulle undersøge, om det ud fra et 'kroner og øre-perspektiv' kan betale sig at udfælde kalken i vandet - og det kan det ifølge den netop udsendte rapport.

Vandets hårdhed er et udtryk for, hvor meget kalk og magnesium der er opløst i vandet, og måles i hårdhedsgrader (dH). Ifølge rapporten kan samfundet tjene 1,5 krone pr. kubikmeter vand ved at sænke hårdheden fra 22 grader til 8 grader dH med den såkaldte kalkfældningsmetode. Det gælder især hovedstadsområdet og det østlige Sjælland samt Lolland og Falster.

På resten af Sjælland, Fyn og i det østlige Jylland er vandet middelhårdt på mellem 12 og 18 grader dH. Her vurderer rapporten, at samfundet kan tjene 30 øre pr. kubikmeter vand ved at blødgøre vandet til 8 grader dH.

El-apparaternes fjende

Hårdt vand medfører blandt andet, at danskerne alt for ofte skal skifte kaffemaskiner og elkedler. Rapporten anslår, at kaffemaskiner i hjem med hårdt vand i hanerne brygger kaffe i syv år, før de må give fortabt. Hvis vandet blev afkalket, ville kaffemaskinerne vil holde tre til fem år længere. Opvaskemaskiner vil leve i 15 år i stedet for 10, og toiletter i 25 år i stedet for 15.

Kalk er dog også kilde til en stor udgift i forbindelse med fjernvarme. Når forbrugerens varmeveksler kalker til, kan fjernvarmevandet mindre effektivt varme vandet i forbrugerens vandbeholder op, og det betyder, at der skal pumpes mere fjernvarmevand igennem anlægget for at forbrugeren kan få et varmt bad.

Københavns Energi har beregnet, at hvis hårdheden i københavnernes vand kom fra 20 grader dH ned på 10 grader dH, ville energiselskabet spare 4.000 megawatt-timer om året, eller hvad der svarer til tre millioner kroner.

Derudover betyder vand en del for rengøringen. Meget kalk i vandet betyder således mere kalk på fliserne på badeværelset. Hvis vandet blev blødere, kunne danskerne således spare på rengøringsmidler og sæbe.

Personer, der bor i områder med hårdt vand, bruger desuden mere sæbe, når de vasker sig. Ifølge rapporten vil en person i et område med hårdt vand kunne sænke sit forbrug af shampoo fra 2,7 til 1,9 kg om året, hvis vandet blev blødgjort.

Flere huller i tænderne

Der er dog også en bagdel ved blødgøre vandet. Den menneskelige krop har brug for kalk, som hovedsagelig indgår i knogler og tænder. Et nyere studie har således vist, at risikoen for at få huller i tænderne er større i områder med mindre kalk i vandet.

Kalken forsvinder heller ikke fra vandet af sig selv, og hvis vandværkerne skal til at blødgøre vandet, så kræver det investeringer i nye anlæg og omkostninger til flere mandetimer. Ikke desto mindre er facit alligevel, at blødere vand vil være en god forretning samfundsøkonomisk set.

Flere metoder i spil

Rapporten har set på flere metoder til at rense vand, men den billigste og mest kendte metode er såkaldt kalkfældning. Den foregår ved at tilsætte natriumhydroxid til vandet, hvorved pH-værdien falder, og kalken i vandet nedfælder sig. Derefter ændres pH-værdien tilbage.

Denne metode er især fordelagtig, når meget hårdt vand fra 22 grader dH eller højere skal blødes op.

En anden metode, der også giver samfundsmæssigt overskud, er såkaldt nanofiltrering, hvor vandet bliver filtreret af forskellige membraner. Det kræver dog, at vandværkerne investerer i noget forholdsvist dyrt udstyr, hvorfor bundlinjen ikke er lige så god for denne metode.

Dokumentation

Naturstyrelsens rapport om blødgøring af vand

kommer ikke altid den enkelte forbruger tilgode, og når pH-værdien skal sænkes igen, bekymrer det mig lidt, hvad det bliver gjort med, og hvor dyrt det er at producere. ??????
Hvor anbringer vi kalkbjergene?

  • 0
  • 0