Overvågning af grundvandet, tryktest af brønden og fokus på at anvende mindre skadelige kemikalier er nogle af de måder, hvorpå man kan sikre sig mod de miljømæssige farer ved at bore efter skifergas.
Løsningerne næves i en ny rapport udarbejdet for Naturstyrelsen, der både skal kortlægge farerne ved skifergasboringer og de mulige foranstaltninger, man kan tage.
Netop på grund af bekymringen for miljøskader indførte daværende klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i april sidste år et midlertidigt stop for tilladelser til at efterforske og udvinde skifergas. Til november vil den nye regering på ny tage stilling til stoppet, blandt andet med udgangspunkt i rapporten.
I alt 36 risikomomenter
Rapporten, som DTU, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi - og Geus står bag, vurderer, at der i alt er 36 risici. Af dem er 4 ifølge rapporten ikke alvorlige, hvis man iværksætter sikkerhedsforanstaltninger. Her er tale om methan i drikkevandsboringer, oliestoffer i formationsvand, spildevandsbehandling af organiske stoffer og miljøfarer ved radon.
Den minimale fare kan skyldes noget faktuelt, som at radons halveringstid er kort og derfor ikke er til miljøfare, men i andre tilfælde kan minimal fare skyldes sikkerhedsforanstaltninger. Overvågningsprogrammer skal for eksempel advare i tide, hvis der sker forandringer i grundvandets indhold af methan.
Steffen Foss Hansen, lektor ved DTU Miljø, påpeger dog, at de kendte foranstaltninger ikke kan afhjælpe alle problemer:
»Der er elementer, hvor der, selv når man implementerer foranstaltninger, kan der være ubekendte ting, man ikke kan tage højde for.«
Bør lave yderligere undersøgelser
En ubekendt faktor er blandt andet mængden af radioaktivitet i det vand, som kommer med op, når man borer efter skifer. Derfor anbefaler Steffen Foss Hansen at sætte nye undersøgelser i gang:
»Vores rapport viser, at der helt sikkert er nogle ting, man skal have styr på, før man går i gang med skifergas i Danmark,« siger han og tilføjer:
»Der er nogle opgaver, man kan gå i gang med, for eksempel begynde at kortlægge sprækker i undergrunden og den generelle miljøtilstand i de områder, hvor man kunne tænkes at udvinde skifergas.«
Ud over at anbefale nye undersøgelser anbefaler rapporten også tryktest af brønden, at indvinding foregår i god afstand til søer og åer og opsamling af spildevand i tanke, indtil det kan renses.
Brug for plan om radioaktivitet og affald
Anbefalingerne er blevet til på baggrund af en granskning af udenlandske fareanalyser, videnskabelige artikler og EU-opgørelser over kemikalier anvendt i skifergasboringer. Inden bor skal finde frem til skifergas i den danske undergrund, er der ifølge Steffen Foss Hansen navnlig to problemer, der skal tages hånd om:
»Jeg mener, at radioaktivitet og håndtering af store affaldsmængder er mest presserende at få styr på,« påpeger han.
Noget der ifølge ham også kræver undersøgelser.
Læs hele rapporten HER.
