Rapport: Plantebaseret kost er helt afgørende for at redde det globale dyreliv

4. februar 2021 kl. 17:1952
Rapport: Plantebaseret kost er helt afgørende for at redde det globale dyreliv
Illustration: Bigstock/Yastremska.
Et skift til plantebaseret kost vil kunne redde truede dyrearter, viser ny rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landbrug og animalske fødevarer er en af de helt store syndere, når det kommer til udryddelse af dyrearter. Det viser en ny rapport, der er støttet af FN.

Ifølge rapporten vil et skift til plantebaseret kost være helt afgørende for at standse svækkelsen af den globale biodiversitet. Det skriver The Guardian.

Lige nu har man kendskab til 28.000 arter, der er udrydningstruede. For 86 procent af arterne er landbruget den primære trussel, konkluderer rapporten fra tænketanken Chatham House.

Rapporten pointerer desuden, at tabet af biodiversitet vil fortsætte og true jordens evne til at opretholde menneskeligheden, hvis ikke mennesket ændrer adfærd.

Billig mad truer økosystemet

Hovedårsagen til, at landbruget udgør en stor trussel, er det, som i rapporten bliver kaldt billig mad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den billige mad stiller krav til lavere omkostninger ved produktion såvel som indpakning og transport. Et produktionsmønster, der desuden fører til øget brug af forurenende gødning og pesticider samt rydning af vild natur.

Ifølge rapporten vil et skift til plantebaseret kost ikke blot være en håndsrækning til biodiversiteten, men også være en af løsningerne på klimakrisen, da fødevaresystemet står for 30 procent af alle drivhusgasemissioner, hvoraf mere end halvdelen kommer fra dyrehold.

Den plantebaserede kost ville desuden kunne forebygge den høje forekomst af livsstilsrelaterede sygdomme samt hungersnød, fremgår det.

»Politikere siger stadig, at ‘det er mit job at gøre mad billigere for dig’, uanset hvor giftigt det er, set fra et planetarisk eller sundhedsmæssigt perspektiv. Vi bliver nødt til at stoppe argumentet om, at vi må støtte fødevaresystemet for de fattiges skyld og i stedet hjælpe de fattige ved at få dem ud af fattigdom,« siger Professor Tim Benton fra Chatham House, der er en af forfatterne bag rapporten, til The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger desuden, at mens det efterhånden er alment kendt, at produktion af fødevarer indvirker på klima og sundhed, opfattes biodiversitet fortsat alt for ofte som noget, der er »nice to have« og ikke »need to have«.

Unik mulighed for at ændre

Ifølge Tim Benton er det ikke fordi, den nye rapport postulerer, at alle bør omlægge deres kost til vegansk, men at meget taler for, at menneskeligheden bør reducere indtaget af kød.

Han mener desuden, at det kommende år på mange måder tilbyder en unik mulighed for at gentænke fødevaresystemet og nævner i denne forbindelse de kommende FN-topmøder om biodiversitet og klima samt verdens første FN-topmøde om fødevaresystemer og et internationalt topmøde om ernæring og vækst.

I rapporten pointeres der desuden, at de store summer, regeringer verden over har brugt på at komme igennem coronakrisen, vidner om en mulighed for, at der er råd til på samme måde at prioritere mennesker og naturs velbefindende.

52 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
52
25. april 2021 kl. 19:44

Der er blandet Tesla sammen med køer og grøntsager???

51
25. april 2021 kl. 19:43

Der dannes mere methan når man spiser planteføde?

Så istedet for at have 8 millarder ukontrollerede mennesker der prutter fra deres daglige indtag af grønlangkål, så kunne man argumentere for at det ville være bedre at have hundredevis af millioner af dyr som pruttede under kontrollerede forhold... sådan set i det store global opvarmnings perspektiv? ;)

50
25. april 2021 kl. 19:40

Mere realitetstjek:

19. apr 2021, ing.dk: Førerløs Tesla-bilulykke: To mennesker omkommet: Citat: "... En Tesla bil kørte lørdag af vejen i nord for byen Houston i Texas. Bilen ramte et træ og brød i brand. I bilen var to mænd på henholdsvis 59 og 70 år, som begge omkom under ulykken. ... Politiet konkluderede derfor, at der ikke har siddet nogen i førersædet, og at bilen derfor formentlig var sat til autopilot. ... Ulykken slutter sig til en række af nylige Tesla-ulykker, hvor passagerer har gjort brug af bilernes selvkørende funktion. ..."

49
7. februar 2021 kl. 17:42

Hej Hans Jørgen Nielsen

Globalt kan vi spare 5% , og som bivirkning brødføde de sultende, . . .</p>
<p>Vi er nok uenige om præmissen.

Vi har samme præmis; en imaginær app, som kan få verdens befolkning til at gøre noget specifikt.

Din ikke befolkningsforøgende app vil fastholde et status quo i befolkningstallet, og idet 3de verdens lande øger levestandarden og dermed forbruget vil udledningen af klimagasser på sigt øges.

Min ikke kød app, vil momentant reducere udledning af klimagasser. På kort sigt vil det forbedre miljøet og dermed biodiversiteten, det vil spare midler, som kan kanaliseres til mere værdiskabende brug f.eks teknologi, uddannelse, sundhedsvæsen. På lidt længere vil det så skabe bedre velfærd og empowerment af kvinder, som så vil reducere befolkningstilvæksten.

Min imaginære app har væsentlig mere potentiale.

Som jeg forstår ser du gerne at de rige skærer ned på forbruget, mens vi skal hjælpe de fattige med at få mere mad.

Det gør du sikkert, men det er forkert forstået.

48
7. februar 2021 kl. 15:13

Globalt kan vi spare 5% , og som bivirkning brødføde de sultende, . . .

Vi er nok uenige om præmissen.

Som jeg forstår ser du gerne at de rige skærer ned på forbruget, mens vi skal hjælpe de fattige med at få mere mad.

Jeg ser hellere at de rige via evolution og egen fri vilje ændrer livsstil og måske derved spiser mindre kød. Det kommer måske med de yngre generationer. Samtidig nytter det jo ikke noget at sende mere og mere mad til de fattige, hvis de ikke holder igen med at producere alt for mange mennesker.

44
7. februar 2021 kl. 13:44

Danmark og Ægypten havde stort set samme befolkningstal i 1950 og nu er der ca 100 millioner ægyptere.

Ja det er jo en fantastisk histories. Den er bare ikke sand. Det er korrekte at det Egyptens befolkningstal i 2020 er omkring 100 mio. Men I 1950 var befolkningstallet i Egypten 20 mio, mens det i Danmark var 4,3 mio.

Men selvfølgelig havde den gennemsnitlige egypter været rigere idag hvis de kun var 20 mio .

I det gamle rige hvor de store pyramider blev bygget under 3. og 4. dynasti er befolkningstallet I øvrigt anslået til 1-2 mio.

43
7. februar 2021 kl. 13:10

Med min imaginære app kunne antallet af mennesker på jorden toppe om senest 9 måneder, som det nok stærkeste våben mod klimaforandringer.</p>
<p>Ved godt at det ikke kommer til at ske, men vil blot illustrere sammenhængen.

Udover at din app ikke kommer til at ske så er at antallet af mennesker på jorden toppe om senest 9 måneder, ikke det stærkeste våben mod klimaforandringer.

Med min imaginære kødspiser app, kan danskers klimagsudledning falde med cirka 1 ton/år startende fra i aften.

Globalt kan vi spare 5% , og som bivirkning brødføde de sultende, afhjælpe tab af biodiversitet og spare en hulens masse penge. Penge som vi f.eks kunne bruge til klimavenlige løsninger, velfærd og empowerment af kvinder. De sidste 2 ting reducerer befolkningstilvækst på ikke imaginær vis.

Udover at det er en imaginære kødspiser app så kommer det til at ske. Ingen er dumme nok, til at fortsætte den nuværende ineffektive kødproduktion.

42
7. februar 2021 kl. 11:07

Taler du her om imaginære mennesker der aldrig er født, som følge af din imaginære app?

Ja - det kunne godt hænge sådan sammen.

Alle mennesker forbruger ressourcer, rige som fattige. De rige har et højere forbrug, mens de fattige i mange lande føder flere børn. Vi skal lige huske på hvordan et stamtræ fungerer. Klipper man en gren af, så udvikler den ikke flere grene efterfølgende. Ikke 100 procent sammenlignelig, for vi skal blot undgå at der gror for mange grene ud. Minder lidt om den britiske variant af coronaen.

Med min imaginære app kunne antallet af mennesker på jorden toppe om senest 9 måneder, som det nok stærkeste våben mod klimaforandringer.

Ved godt at det ikke kommer til at ske, men vil blot illustrere sammenhængen.

41
7. februar 2021 kl. 10:32

Jeg lånte 10.000 kr til 10% pro anno, men nu da jeg skylder 1 million er renten kun 1% så gælden stiger næsten ikke mere.

Det vi skal have er fødselsrater markant under 1.

Ikke alle skal nødvendigvis have efterkommere, og de skal helst vente til de er sidst i 20'erne med at begynde at få det.

Danmark og Ægypten havde stort set samme befolkningstal i 1950 og nu er der ca 100 millioner ægyptere.

34
6. februar 2021 kl. 16:27

Hej Christian Nobel

Javel ja herr selvbestaltede moderator, vi står med XX kg mad - er det så ligegyldigt om de XX kg mad skal bruges til at fodre 1000 eller 2000 mennesker af?

vi står med HH forbindelse- er det så ligegyldigt om der kører 1000 eller 2000 mennesker over?

vi står med en IC4 - er det så ligegyldigt om der skal 1000 eller 2000 mennesker på den?

vi står med støj fra mennesker som skader livet i havet- er det så ligegyldigt om der er1000 eller 2000 mennesker der støjer?

vi står med halm der kan lave til flybrændstof- er det så ligegyldigt om der er1000 eller 2000 mennesker der skal flyve?

vi står med en lukkeliste af affaldsanlæg- er det så ligegyldigt om der er1000 eller 2000 mennesker der laver affald?

vi står med en energiø- er det så ligegyldigt om der er1000 eller 2000 mennesker der skal have strøm?

vi står med et debatfora - er det så ligegyldigt om der er1000 eller 2000 mennesker der altid har lyst til at diskutere noget andet end det debatten handler om?

32
6. februar 2021 kl. 14:13

Især den sidste video kræver en realitetstjek:

Nu er det altså svært at spå, og især om fremtiden, så det giver ingen mening at tale om realitetscheck.

Og selvføgelig kan man godt sige at den sætter tingene på spidsen, og alt bliver heller ikke nødvendigvis sådan, men der er alligevel nogle interessante tanker som vil være usandsynligt dumt at sidde overhørig.

Jeg tror f.eks. heller ikke at de selvkørende biler er lige om hjørnet (selv om hvis jeg siger det herinde, så bliver jeg heglet ned af selvsamme personer som fornægter Humans Need Not Apply - det kan man jo så filosofere lidt over), da der er alt for mange komplekse situationer hvor der skal tages højde for både maskiner og mennesker.

Men vi kan allerede nu se at rigtig meget bliver robottiseret og meget mere er på vej, uden at man har forholdt sig til hvordan folk så skal (over)leve.

Diskussionen skal ikke gå på om hvorvidt fremtiden bliver robottiseret i større eller mindre grad, men hvordan vi sørger for en retfærdig fordeling og et værdigt liv for hele klodens befolkning - og nogle af værktøjerne til det skal være omfordeling (eks. en brutto/omsætnings skat), UBI og en reduktion af befolkningstallet, så alle kan brødfødes og har tilgang til rent vand mv.

31
6. februar 2021 kl. 11:06

Svar på:

Bingo Jens.</p>
<p>Det understeges f.eks. meget godt af KL som er så forhippede på at erstatte djØFFERne på lavt plan med AI (om det så i praksis vil betyde den store forskel er tvivlsomt, al den stund der sjældent er tale om ægte intelligens) og alle mulige sektorer som ser det som den helt store åbenbaring at afskaffe arbejdspladser, selv om der er arbejdstagere i overskud.</p>
<p>Det er tvingende nødvendigt at man ser at tage hovedet op af strudsehullet, og starter med seriøst at forholde sig til overbefolkning, omlægning af skattesystem til kapital- og omsætningsskat, samt omfordeling, herunder UBI.</p>
<p>Selv verdens rigeste mand mener at det bliver nødt til at ende med UBI, og man bør begynde at tage debatten:</p>
<p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=e6HPdNBicM..">https://www.youtube.com/w…;
<p>Men det er en ubekvem sandhed, som især store kapitalinteresser gør alt for at blokere/sabotere, hvorfor politik i det store hele er reduceret til en gang symbolpolitisk navlepilleri.</p>
<p>Denne er altid værd at gense:</p>
<p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU">https://www.youtube.com/wa…;

Hej Christian

Især den sidste video kræver en realitetstjek:

Følge skyldes bl.a. at nogle menneskers folkeforførelse påstår at kunstig intelligens "kan alt". Muligvis er målet at presse menneskers lønninger nedad, grundet manipulation ("AI gør dig overflødig")?

Taylor & Francis. (2014, October 14). How to train a robot: Can we teach robots right from wrong?. ScienceDaily.

Nogle menneskers betingelsesløse tillid til kunstig intelligens kan give bagslag - muligvis for hele menneskeheden:

25. marts 2016, Twitter lærte Microsoft chatbot at blive racist på et døgn.

25. mar. 2016, Microsoft dræber chatbot efter 16 timer: Gik amok i jøde-had. Storstilet chatbot slukket 16 timer efter lancering, da den blandt andet tweetede, at 'feminisme er kræft'.

4. december 2007, computerworld.dk: Microsofts julemands-robot er pervers: Citat: "...»Det er sjovt at snakke om oralsex, men lad os snakke om noget andet...«...»I think you're dirty bastard.«..."

4. apr 2019, ing.dk: Robotprojekt hos Mærsk fejler: Citat: "... Med et storstilet robotprojekt til milliarder af kroner har Mærsk haft ambitioner om at effektivisere sine havneterminaler. Men robotterminalerne har vist sig at have den modsatte effekt - de er mindre effektive end dem, der er fuldt bemandede med menneskelige medarbejdere. ... Men terminalen er flytter færre containere per time end naboterminalen, der ikke er automatiseret. ..."

6. nov 2019, ing.dk: Robotrådgiver: Virksomheder bruger populære robotter forkert. Mange danske industrivirksomheder forelsker sig hovedkulds i nye teknologier, eksempelvis samarbejdende robotter, men overser tekniske begrænsninger og skjulte udgifter: Citat: "... De fleste virksomheder køber robotter for at øge produktiviteten og og få mere ud af lønkronerne. I praksis oplever flere virksomheder dog, at det kniber med at indfri de høje forventninger. ... Robotter på førtidspension ... Mange af disse fejlinvesteringer kan ifølge rådgiveren både undgås og rettes op på med grundigt forarbejde og en realistisk business case, der tager højde for alle væsentlige omkostninger og gevinster. ..."

27. februar 2020, fdm.dk: Skiltegenkendelsen læser skiltene forkert. Systemet i Johan Mogensens bil, der skal aflæse hastighedsgrænserne, fungerer, som vinden blæser. Teknikken, der skulle aflaste føreren, skaber i stedet farlige situationer i trafikken: Citat: "... Han har også oplevet, at bilen satte farten ned, fordi den læste et Tempo 100-klistermærke bag på en campingvogn. ..."

18. jul 2016, Tesla-uheld får Musk til at ændre bilernes radar. Kameraer og radar på Tesla-biler skal skilles ad for at forbedre autopiloten, skriver Elon Musk efter dødsulykke, der skaber pres fra senatet og magtfuldt forbrugermagasin: Citat: "... Det tweet er nu fjernet og erstattet af en ny forklaring. Det ser nemlig ud til, at bilens sensorer producerer så meget data, at computeren har svært ved at håndtere det. Derfor vil firmaet afkoble radar fra kamera, så der bliver færre data. ..."

28. mar 2018, ing.dk: Uber skar ned på lidarsensorer to år før dødeligt uheld: Citat: "... Dermed har Uber's nuværende generation af selvkørende biler flere blinde vinkler end konkurrenternes, fortæller industrieksperter og tidligere ansatte. ..."

1. mar 2018, ing.dk: Fem ting vi har lært af lidar-striden i de amerikanske retssale: Citat: "... Eksempelvis når en fugl beslutter sig for at tømme mavesækken udover den højteknologiske lidar-kuppel og øjeblikkeligt blænde bilen. I så fald er der kun gammeldags løsninger at ty til: ..."

Jan. 13, 2018, nytimes.com: Causes of False Missile Alerts: The Sun, the Moon and a 46-Cent Chip.

16. okt 2016, ing.dk: Kamprobotternes akilleshæl er uforudsigelighed: Citat: "... »Udfordringen med neurale netværk er generelt, at det er meget svært at gennemskue, hvad de egentlig har lært. Vi kan ikke verificere, at systemer, som bygger på neurale netværk, virker efter hensigten i alle tilfælde. Derfor er det problematisk at anvende den slags teknologier militært,« siger Thomas Vestskov Terney, konsulent inden for digital strategi og ph.d. i kunstig intelligens. ..."

I det følgende skal GPS i mange tilfælde erstattes med GPS-styret navigator:

4. mar 2013, ing.dk: GPS’er vildleder ambulancer. DR: Sydjyske kommuner vil registrere tilfælde, hvor GPS'en sender ambulancen til andre koordinator end den syges indkørsel.

29. aug 2009 Derfor kan du fare vild - selv om du bruger GPS. Citat: "... Uden at opdage, at han kørte i en forkert retning i timevis. ..."

10. apr. 2017, ekstrabladet.dk: Gps fik mand til at køre direkte ud i en flod. Det er det, der sker, når man bruger gps uden at bruge hovedet.

2. mar. 2019, Danskere forvilder sig ud på skiløjpe i bil: Vi fulgte gps'en.

12. november 2019, computerworld.dk: Desværre, CFO'er og CEO'er: Kunstig intelligens kan ikke løse alle jeres problemer. Klumme: Er det nu, at robotstyrkerne vil overtage vidensarbejdernes opgaver, eller bidrager de kun med et strejf af science fiction? CFO'er og deres rådgivere stiller i stigende grad dette spørgsmål.

7. juni 2019, version2.dk: Få nu forventningerne til AI ned på jorde: Citat: "... Så hvorfor fyrede Djøf deres AI-baserede ”kontorrobot”? ... Medarbejderne i Djøf så ellers frem til at kunne overlade de mere ensformige opgaver til robotten, for selv at kunne fokusere på mere udfordrende opgaver. En fuldkommen god grund til at implementere software med kunstig intelligens! Hos Djøf var man været klog nok til at lave en aftale man kunne komme ud af uden omkostninger, såfremt produktet ikke levede op til det aftalte. Men den tid man har brugt, kommer jo ikke tilbage. ..."

28.10.19, dr.dk: Kan du kende forskel? Kunstig intelligens skriver ligesom Donald Trump. Teknologien bag kan både bruges positivt og negativt, siger forskere.

4. okt 2018, ing.dk: Værd at vide: Elefanten i rummet. Kunstig intelligens kan have svært ved at finde hoved og snabel i billeder med usædvanlige motiver, viser ny forskning: Citat: "... Med din naturlige intelligens kan du nemt se, at der er en elefant i rummet her. For kunstige intelligenser baseret på dyb læring kniber det alvorligt. Illustration: Nanna Skytte ..."

31. juli 2018, version2.dk: Voldsom kritik af Googles kunstige intelligens: Det meste er hype. Googles resultater med kunstig intelligens, der 'lærer selv', er vildledende, mener akademikere, der peger på, at forskning udført af firmaer sjældent ender med bemærkelsesværdige resultater: Citat: "... Han besøgte for nylig Googles forskere og var ikke imponeret over den måde, forskningen blev udført på. »De aner ikke, hvad de foretager sig. De har arbejdskraften til at anvende deep learning til hvad som helst, fra at simulere kvantemekanikkens Schrödinger-ligning, til design af medicin - alt muligt. Deres primære mål er at finde et videnskabeligt område, som de kan påvirke maksimalt.« ..."

University of California - Santa Barbara (2012, July 17). In visual searches, computer is no match for the human brain. ScienceDaily: Citat: "... Easy enough, right? What you might not know is that the task that took you a couple seconds to complete is a task that computers -- despite decades of advancement and intricate calculations -- still can't perform as efficiently as humans: the visual search. ... For Eckstein and colleagues, these findings are just the tip of the iceberg. Future research will dig more deeply into the seemingly simple yet essential ability of humans to do a visual search and how they can use the layout of a scene to guide their search. ..."

Men:

25. maj 2017, ing.dk: MIT-professor: ’Kunstig intelligens kan blive det bedste, der er sket for menneskeheden’: Citat: "... I sidste ende handler det om at forløse noget kreativitet, påpeger Brynjolffson. Det er i hvert fald det ene punkt, hvor mennesket til enhver tid vil stå stærkere end en robot. »Hvis vi spiller vores kort rigtigt og bibeholder vores kreativitet, skal det nok gå. Men det kommer ikke til at ske af sig selv.« ..."

30
6. februar 2021 kl. 09:22

I bund og grund er det at løbe en åben dør ind.

Kød er nok det sted i den vestlige verden hvor der er det største ressourcespild:

Mindst 3/4 af kalorierne spildes på at opretholde livet på et varmblodet dyr, og moderdyret.

Herefter skal man bortskaffe afføringen, hvorved man forurener miljøet, ødelægger naboens konfimation med aerosoler af lort og sit eget forhold til nabolandsbyen.

Man løber en risiko for zoonoser

Uddvikling af mikroorganismer som er resistente overfor lægemidler vi gerne vil bruge til at sikre mennesker overlevelse, blandt andet pencillin.

Fragter dyrene til et slagteri hvor masser af energi skal puttes ind i forarbejdning af dyrekroppene.

Bortforklare dyrenes forhold, herunder kramme en gris eller kysse en mink når pressen er til stede.

Man skal udvise omhyggelighed med ikke at bringe f.eks samonella fra det levende dyr over til det forarbejdede produkt.

Leve i evig frygt for fugle influenza, mund og klovsyge, svinepest etc og derfor jamre sig til hegn ved grænsen.

Kødet skal være i en ubrudt kølekæde indtil indtagelse.

Det kræver omhyggelighed ved tilberedning i køkkenet.

Efter alt det døje og besvær får man et slutproduktet, som typisk er mindre sundt end vegetabilsk føde.

Det minder lidt om tidligere tiders maskinstormere; det er svært at kæmpe mod noget der indlysende smartere. Og ligesom man tabte krigen mod ti-tals systemet, spindemaskiner, lynlåse, offset tryk, internet og Nem-id, så vil man tabe krigen mod vegetabilsk føde.

29
6. februar 2021 kl. 08:58

Svar:

Nå?</p>
<p>Jamen så troede jeg lige at John kunne fortælle os at der i morgen den 5. Februar ville være færre mennesker på moder jord end i dag, men nej - der vil stadig blive født flere børn end mennesker der dør. Det kræver nok ikke en matematiker at regne ud at det betyder at antallet af mennesker på moder Jord stiger.</p>
<p>Noget jeg har misforstået John?

Hej Hans

Det er fordi verdens befolkning lever længere (gennemsnitslevealderen stiger) - derfor stiger verdens befolkning lige nu. I denne youtube-video vises det pædagoisk med kasser:

2012, ted.com: Hans Rosling: Religions and babies. Fra: dansk wikipedia.

14 July 2020, bbc.com: Fertility rate: 'Jaw-dropping' global crash in children being born. The world is ill-prepared for the global crash in children being born which is set to have a "jaw-dropping" impact on societies, say researchers: Citat: "... Instead it is being driven by more women in education and work, as well as greater access to contraception, leading to women choosing to have fewer children. In many ways, falling fertility rates are a success story. ... Who pays tax in a massively aged world? Who pays for healthcare for the elderly? Who looks after the elderly? Will people still be able to retire from work? "We need a soft landing," argues Prof Murray. ... Prof Ibrahim Abubakar, University College London (UCL), said: "If these predictions are even half accurate, migration will become a necessity for all nations and not an option. ..."

27
5. februar 2021 kl. 14:39

Dét er jo for fanden ikke nogen nyhed!</p>
<p>Hvorfor beskæftiger I jer med "problemet Afrika" når det pt er Jeres kødfråseri der er artiklens fokus?

Hver gang vi påpeger at befolkningstilvæksten er positiv, så kommer du med din "at befpolkningstilvæksten er faldende". Så det jo ikke et forsvaar, for der vil i morgen være flere mennesker på mder jord end der er i dag. True or false?!

Man kan så meget på applikationer (apps) i dag. What if - man skulle logge ind med NemId eller tilsvarende, og først måtte "jump your wife" ubeskyttet, såfremt du havde en ny dødsattest som adgangspunkt. Så kunne risikoen for tvillinger og ingen gevinst gå nogenlunde lige op.

26
5. februar 2021 kl. 13:56

Rend og hop, Christian! (Er du veganer?)

Hvis det er niveauet, så føler jeg ikke grund til at debattere mere med dig, for så er det jo ikke en debat, men en infantil konkurrence på hvordan du kan fornærme dine omgivelser.

21
5. februar 2021 kl. 10:52

Hvilket århundrede tænker du på?

Jeg taler ikke på et århundede, men på en periode på ca. 100 år fra ca. 1960 til ca. 2060.

Men bortset fra det, så blev klodens befolkning faktisk også tredoblet i det 20' århundrede

Med stort ? velbehag.

Og det gør jeg så ikke!

Så kan du se det patetiske i din perfide stråmand om "Jeres kødfråseri"?

En undskyldning ville være på sin plads!

20
5. februar 2021 kl. 10:39

Hvorfor beskæftiger I jer med "problemet Afrika" når det pt er Jeres kødfråseri der er artiklens fokus?
Hold da op, får du lige væltet nogle stråmænd ud?

På hvilken måde er dét stråmænd, Christian?

på en periode under 100 år vil være tredoblet

Hvilket århundrede tænker du på?

Og lige en lille ting John, spiser du kød?

Med stort ? velbehag. (På mødrende side er jeg af traditionel landmandsfamilie) Når man medtager nogle få skiver kødpålæg, nærmest dagligt. Men, hvis jeg sammenligner med mit ungdomsforbrug, hvor en engelsk bøf ikke burde være under 400g, er jeg helt sikkert på under det halve i dag. Jeg kan simpelthen ikke spise så store mængder kød. En 150g mørbradbøf er oftest mere end rigeligt.

Desuden, efter jeg har investeret i en slow cooker, benytter jeg oftere mindre lødige udskæringer, og fylder masser af grøntsager i. Smagen er fantastisk, og mørhedsgraden uovertruffen. Hermed anbefalet.

19
5. februar 2021 kl. 10:03

Problemet er ikke mangel på arbejdskraft. Problemet er det præcis modsatte.

Bingo Jens.

Det understeges f.eks. meget godt af KL som er så forhippede på at erstatte djØFFERne på lavt plan med AI (om det så i praksis vil betyde den store forskel er tvivlsomt, al den stund der sjældent er tale om ægte intelligens) og alle mulige sektorer som ser det som den helt store åbenbaring at afskaffe arbejdspladser, selv om der er arbejdstagere i overskud.

Det er tvingende nødvendigt at man ser at tage hovedet op af strudsehullet, og starter med seriøst at forholde sig til overbefolkning, omlægning af skattesystem til kapital- og omsætningsskat, samt omfordeling, herunder UBI.

Selv verdens rigeste mand mener at det bliver nødt til at ende med UBI, og man bør begynde at tage debatten:

https://www.youtube.com/watch?v=e6HPdNBicM8&list=PLss17BI0c8zsYclJIwjyecYKiY6-qCodX

Men det er en ubekvem sandhed, som især store kapitalinteresser gør alt for at blokere/sabotere, hvorfor politik i det store hele er reduceret til en gang symbolpolitisk navlepilleri.

Denne er altid værd at gense:

https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

18
5. februar 2021 kl. 00:10

Kan du seriøst argumentere for den påstand, Jens?</p>
<p>Ja. Men det er så indlysende at jeg knap gider. Det overraskende er, at den der har skrevet artiklen kan være så ubegavet</p>
<p>Altså, nej!

Når jeg siger ja, så er det sgu fordi jeg mener ja. Jeg synes bare,at vi har været igennem de så tit, og at det er så indlysende, at jeg næsten ikke gider igen.

Du kan få den helt korte version.

Problemet er ikke mangel på arbejdskraft. Problemet er det præcis modsatte. Det er derfor verdensbankens store bekymring, hvordan vi med den fortsatte automatisering..nu også af f.eks. chauffør arbejde og endda journalistisk arbejde..skaffer job, så folk kan få del i pengestrømmen. Hidtil har vi "løst" problemet med at folk, prøver at skabe flere og flere jobs, der parasitisk hægter sig på den egentlig værdiskabelse i samfundet. F.eks en eksplosivt stigende reklamebranche, senest i form af social medier stjerner m.m., eller en eksplosivt voksende finansiel sektor. Eller folk kan skabe sig et navn som undervisere i yoga for katte eller what have you.

En langt bedre løsning ville være om disse mennesker kunne beskæftiges i samfundets reelt værdiskabende processer. Når så befolkningstaller faktisk var stabiliseret var vi jo så efterfølgende alle nødt til at gå ned på 1/3 tid.

17
4. februar 2021 kl. 23:11

Hvorfor beskæftiger I jer med "problemet Afrika" når det pt er Jeres kødfråseri der er artiklens fokus?

Hold da op, får du lige væltet nogle stråmænd ud?

For mit vedkommende udtaler jeg mig ikke om Afrika, men det simple faktum at befolkningstallet er stigende og på en periode under 100 år vil være tredoblet - og det lægger et voldsomt pres på kloden, især hvis alle også skal have et rimeligt liv.

Måske vi skulle til at tale om befolkningstalsfornægtere!

Og lige en lille ting John, spiser du kød?

14
4. februar 2021 kl. 21:02

Det er ikke klimagasser der ødelægger biodiversiteten,

Metan fra kvægdrift er 15% af verdens metanudslip og metan står for ca 12 % af klimagsvirkningens forøgelse, Dvs ved helt at nedlægge al kvægdrift i hele verden (dvs aldrig mere mælk og ost) ville man nedsætte klimagasvirkningen med 1,8%

12
4. februar 2021 kl. 20:50

Fødselsraten toppede i tresserne, og har været faldende siden.</p>
<p>Den ligger pt på mellem 2,1 og 2,2, og er stadigt faldende.

Ja, men jordens befolkning er stadig stigende, og vil blive ved med det de næste 30-40 år, hvor man vil toppe omkring de 9 milliarder (ca. 3 gange så mange som da du var barn!).

Sammenlign fødselsrate med Covid kontakttal - her er sundhedsministeren jo ved at gå helt i spåner hvis kontakttallet er over 1,00001%.

6
4. februar 2021 kl. 20:10

Skal vi nu i dén trædemølle igen?</p>
<p>Fertility rate: 'Jaw-dropping' global crash in children being born

Nå?

Jamen så troede jeg lige at John kunne fortælle os at der i morgen den 5. Februar ville være færre mennesker på moder jord end i dag, men nej - der vil stadig blive født flere børn end mennesker der dør. Det kræver nok ikke en matematiker at regne ud at det betyder at antallet af mennesker på moder Jord stiger.

Noget jeg har misforstået John?

3
4. februar 2021 kl. 19:05

Men værst for biodiversiteten er dog, at vi er alt for mange mennesker. Det ville være godt med incitamenter til at få færre end to børn per kvinde.

2
4. februar 2021 kl. 18:45

I rapporten pointeres der desuden, at de store summer, regeringer verden over har brugt på at komme igennem coronakrisen, vidner om en mulighed for, at der er råd til på samme måde at prioritere mennesker og naturs velbefindende

med dén form for 'logik' er der vel ingen grænser for, hvad der 'er råd til'!: Hvis der nu yderligere 'er råd til' dette, må konsekvensen vel blive, at der efterfølgende bliver råd til endnu mere...und so weiter!!? :)

1
4. februar 2021 kl. 18:28

Hold nu op med veganer religion.