Rapport: OPP-sygehus er 2,5 procent dyrere end offentlig anlægsmodel

Illustration: Aabenraa Sygehus

Psykiatrihospitalet i Vejle bliver 2,5 procent dyrere, end det tilsvarende psykiatrihospital i Aabenraa. Forskellen er, at byggeriet i Vejle er et Offentligt Privat Partnerskabs(OPP)-byggeri, og at Aabenraa er et traditionelt offentligt udbud. Til gengæld vurderer man, at kvaliteten af den psykiatriske afdeling i Vejle er højere end i Aabenraa.

Dermed er det er en blandet konklusion, der drages i VIVEs sammenlignende undersøgelse af de to psykiatriske hospitaler, som de har udført i samarbejde med Ole Helby Petersen, der er professor ved Roskilde Universitet.

»I Vejle har man betalt noget mere, men man har også fået et produkt af højere kvalitet. Min personlige tolkning er, at det er klogt at kombinere de to typer byggerier. Begge har fordele, og det er naivt at forestille sig, at den ene type anlægsmodel altid vil være bedst,« siger Ole Helby Petersen.

Haltende kvalitet eller dyr finansiering

OPP-byggeriet i Vejle adskiller sig fra det almindelige offentlige udbud ved at have en privat bygherre, der udover at styre byggeriet også driver og vedligeholder bygningerne i de første 25 år. Det betyder, at nøglerne først overdrages til myndighederne i 2041.

Kravene til de to syddanske psykiatrihospitaler var meget ens, og de er derfor meget sammenlignelige. Ifølge rapporten har anlægspriserne været nogenlunde ens. Til gengæld er det dyrere for den private bygherre at låne penge, end det er for staten, og det er ifølge Ole Helby Petersen grunden til, at byggeriet i Vejle bliver 2,5 procent dyrere på den lange bane.

Samtidig konkluderer VIVE-rapporten også, at kvaliteten i Aabenraa er derefter: Ifølge rapporten var der mere end 150 eksempler på fejl og mangler i byggeriet i Aabenraa, som slet ikke fandtes i samme omfang i Vejle. Det omfattede blandt andet vandindtrængninger og andre synlige skader. Samtidig er der blevet skåret flere ting fra undervejs i forsøg på at overholde budgettet, fortæller Ole Helby Petersen.

Dyrere finansiering

Da undersøgelsen kun er baseret på to cases, så understreger Ole Helby Petersen, at det ikke kan bevises, at der er en direkte kausalsammenhæng mellem manglerne i Aabenraa og byggemodellen. Men han mener, at der er klare indikationer på, at kvalitetsforskellen skyldes valget af anlægsmetode frem for valget af entreprenør.

»Vores undersøgelse har bekræftet nogle af de fordele og ulemper ved OPP, som vi har forventet: Der er en større budgetsikkerhed og overdragelsestidspunktet holder. Til gengæld er finansieringen dyrere, og det resulterer i den højere pris,« forklarer Ole Helby Petersen.

Emner : Hospitaler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kunne være interessant at vide lidt om, hvilket afkast den private part kan forvente at høste...der er vel næppe alene tale om filantropi? ;)

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten