Rapport: Olie- og fossilsektoren afgørende for at nedsætte metanudslip

Vi taler ofte om at nedsætte vores CO2-udslip, hvad end det skal ske gennem kvoter, afgifter eller kompensationsordninger. Men ifølge en ny rapport fra IEA er der behov for også at rette blikket mod metan, der er ansvarlig for 30 % af verdens temperaturstigninger. Rapporten fremsætter en række løsningsforslag, som kan vise vejen til en global reducering af det samlede metanudslip på 75 % i 2030.

Løsningerne ligger lige for døren

Ifølge IEA udledte olie- og gassektoren 120 mio. tons metan i 2020. Det gør dem ansvarlige for cirka en tredjedel af alle metanudledninger på verdensplan. Men faktisk kan op til 70 % af de nuværende metanlækager i olie- og gassektoren undgås gennem allerede eksisterende tekniske løsninger, siger IEA’s rapport.

Og hvor det kan være omkostningsfuldt at nedsætte CO2-udslip fra dag til dag, så kan man ifølge IEA reducere sektorens nuværende metanudledninger med det samme og uden større omkostninger. Hele 45 % af udledningerne kommer nemlig fra lækager i allerede eksisterende installationer i olie- og fossilsektoren. Her vil man ifølge IEA kunne tjene omkostningerne hjem blot ved at udbedre de eksisterende installationer, da mindre gas på den måde ville gå tabt grundet lækager.

»De her udledninger kan undgås, løsningerne er videnskabeligt bevist, og så er det endda profitabelt i mange tilfælde. Og fordelene i forhold til at undgå opvarmning af kloden i den nære fremtid er kæmpestore,« siger Fatih Birol, direktør i IEA, ifølge rapporten. Han mener ikke, at det længere kan undskyldes, at så store lækager af metan fortsat finder sted særligt i fossil-industrien, når løsningen er relativt ligetil.

Nedskæringer i fossilsektoren afgørende

EU og USA forpligtede sig i slut-september i år til at mindske de globale metanudslip med minimum 30 % inden 2030. Og skulle olie- og fossilsektoren nå i mål med at reducere deres andel med 75 %, som IEA-rapporten baner vejen for, så ville det faktisk være nok til at reducere det globale udslip med 25 %. Dermed ville man nå et væsentligt stykke i forhold til den overordnede målsætning.

Siden EU og USA’s forpligtelse har yderligere 30 lande – heriblandt Argentina, Canada, Japan og Pakistan – også tilsluttet sig. Det betyder, at ni ud af de 20 største metanudledende lande nu er med i ordningen:
»Og det repræsenterer over 60 % af den globale økonomi. Vi er alle meget ivrige efter at rulle ærmerne op og komme i gang med arbejdet,« siger USA’s klimambassadør John Kerry til CNN.

Koncentrationen af metan i atmosfæren har været støt stigende i mere end 30 år. Den er gået fra at stige 0 % årligt i 1985 til i 2020 at stige med 14,3 % årligt.
Metan er hovedkomponenten i naturgas, der primært bruges til at lave mad og opvarme hjem, men en stor andel af verdens metanudledning kommer også fra landbrug og vådområder – eksempelvis rismarker eller fiskeopdræt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ingen har et reelt overblik over antallet af gamle olie og gasboringe som lækker metan. USA opgiver tal mellem 100.000 og 200.000 boringer, men indrømmer det er et skøn.

Ved nyelige undersøgelser hvor er universitet opsøgte gamle boringer, og opsatte et måle telt over dem, kom de til at mere end 90% lækkede metan i mindre grad.

I områder med højtliggende skiffergas, lækker selv vandboringer metan.

På nyelig offentligjorde NASA satellit fotos, kan koncentrationen af metan måles og det er tydeligt at der er store udslip fra alle nuværende og tidligere olie og gasfelter over hele verden.

 • 12
 • 2

"Koncentrationen af metan i atmosfæren har været støt stigende i mere end 30 år. Den er gået fra at stige 0 % årligt i 1985 til i 2020 at stige med 14,3 % årligt."

Ifølge Mauna Loa steg koncentration 0,013ppm/år i 1985, Den lå omkring 0 i 2000, og er nu i 2020 0,015ppm/år. 0,015ppm ud af 2ppm er en procentvis stigning på 0,07%.

Det er altså nok at mindske stigningen med disse 0,015ppm svarende til 42Mt, for at holde koncentrationen konstant.

 • 5
 • 6

I atmosfæren er der ved en årsstart 5400 Mt (megaton) CH4. I løbet af året udledes (anslået) 600 Mt. Når året er gået er der 5428 Mt tilbage i atmosfæren, så 572 Mt af det hele blev nedbrudt (svarende til 95% af det udledte)

Hvert år stiger CO2-koncentrationen i atmosfæren med 2,3 ppm. Koncentrationen af CH4 stiger med kun 0,01 ppm (de 28 Mt). Bidraget til den globale opvarmning for hver nyt CH4-molekyle i atmosfæren er 30 gange kraftigere end for hvert nyt CO2-molekyles, så i virkning svarer det ophobede CH4 til 0,3 ppm CO2. Næsten halvdelen af den udledte CH4 har ikke noget med os jordboeres aktiviteter at gøre og af dem der har, skyldes det meste noget vi ikke kan ændre på - problemet med CH4 er negligerbart, når nu CO2-sensitiviteten i sig selv er lav.

 • 2
 • 4

I atmosfæren er der ved en årsstart 5400 Mt (megaton) CH4. I løbet af året udledes (anslået) 600 Mt. Når året er gået er der 5428 Mt tilbage i atmosfæren, så 572 Mt af det hele blev nedbrudt (svarende til 95% af det udledte)

Det korrekte er måske at sige, at det er 9% af indholdet i luften der er blevet nedbrudt. Men det ændrer ikke ved at atmosfæren selv fjerner store mængder metan.

Det samme forhold ser man for CO2. Hvis vi fik stoppet menneskelig udledning kunne man det ene halvår tale om kommende katastrofer, for så det næste halvår at tale om at vi har reddet klimaet. Gæt selv hvilket halvår der vil trække overskrifter.

 • 2
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten