Rapport: Nasa ved slet ikke nok om, hvordan rumfart skader mennesket
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rapport: Nasa ved slet ikke nok om, hvordan rumfart skader mennesket

Den nu pensionerede Nasa-astronaut, Scott Kelly til venstre, opholdt sig et år i rummet sammen med cosmonauten Mikhail Kornienko. De kom hjem til Jorden i marts 2016, og Nasa fortsætter i de kommende år undersøgelserne af, hvilke konsekvenser det lange ophold har for Kelly. Illustration: NASA

I sidste uge skabte USA’s præsident Trump overskrifter, da han underskrev et nyt direktiv, der ændrer USA’s rumpolitik. Mens man dropper planen om en bemandet mission til en asteroide, vil USA fylde brændstof i raketterne til månerejser og senere Mars med hjælp fra private aktører. Men samtidig er planerne ukonkrete – uden bud på finansiering og årstal.

En ting er i hvert fald sikkert: Trump taler om bemandet rumfart. Og i den forbindelse mangler USA stadig en del arbejde, fastslår en ny rapport fra USA’s National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, hvor komiteen evaluerer Nasas arbejde siden 2011 og giver anbefalinger til fremtiden.

For man ved slet ikke nok om, hvordan det påvirker mennesket at opholde sig i længere tid i vægtløs tilstand i rummet, hvor mængden af stråling også øges.

Samtidig er der brug for en strategi for, hvordan Nasa opprioriterer forskningen inden for dette helt afgørende område - ved hjælp af blandt andet Den Internationale Rumstation, ISS.

Rumstationen er en afgørende platform

Oprindeligt skulle ISS være udfaset i 2024. Men både USA, Rusland, Den Europæiske Rumorganisation, ESA, Canada og Japan har sagt, at de er interesserede i at holde forskningsplatformen ’i luften’. Den fortsatte finansiering af ISS efter 2024 er dog stadig ikke på plads.

Læs også: Trump vil til Månen med en ukonkret plan

Netop i lyset af USA’s målsætning om bemandet rumfart til Mars og Månen er det vigtigt fortsat at kunne undersøge konsekvenserne af længere tids ophold i rummet, siger rapporten.

Og eftersom rumstationen er det helt ideelle trænings- og forskningssted for undersøgelser af menneskekroppens påvirkning af rumfart, bør USA strategisk skrue markant op for den del af forskning, og samtidig beslutte sig for en strategi for ISS efter 2024. Alternativt begynde at tænke i andre platforme, hvor man kan træne i vægtløshed.

Rapporten anbefaler også Nasa at udnytte rumstationens forskningsfaciliteter fuldt ud og samtidig tænke i andre forskningsplatforme som fly, rumfartøjer og faciliteter på landjorden.

Roder det hos Nasa?

Rapporten antyder også, at det roder lidt strategisk hos Nasa.

Læs også: Dansk ekspert: Falcon Heavy kan afgøre SpaceX’ fremtid

For Nasa har de seneste år foreslået forskellige veje at gå i forhold til udforskningen af rummet, hvor man både har nævnt Månen, Mars og asteroidemissioner.

Men forudsætningerne og ønskerne til de forskellige destinationer er løbende blevet ændret. Og det har været medvirkende til, at Nasa ikke har været helt ’skarp’ på, hvordan man forskningsmæssigt har skullet prioritere kræfterne, skriver rapporten.

Nasa får et rådgivende ’borgerpanel’

Rapporten fra National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine kommer samtidig med, at Nasa lige nu efterlyser medlemmer til en ny rådgivende gruppe - National Space Council Users 'Advisory Group - der skal repræsentere både rumfartsindustriens og amerikanske borgeres interesser i forhold til udforskning af rummet.

Læs også: Rumforsker: Månerejsen er en taktisk manøvre af SpaceX

Udvalget skal bestå af op til 30 medlemmer og rådgive National Space Council, der fortrinsvist består af personer fra regeringen, efterretningstjenesterne og militæret og har vicepræsident Mike Pence som formand.

Det nye direktiv, der blev underskrevet i sidste uge og sætter retningen for USA’s statslige rumfart i de kommende år, kommer netop på anbefaling fra National Space Council.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en grov simplificering, som selvfølgelig kan bruges til at bortforklare de mere åbenlyse grunde.

https://www.youtube.com/watch?v=Vi6fjs_8Yx8

Kort fortalt. Sovjet var dårligere stillet end USA på alle fronter (penge, infrastruktur, industri, og politisk vilje) til at kæmpe om månen, som var en langt større udfordring end de andre. Og når USA havde vundet kapløbet før N1 raketten var i nærhed af brugbar, så Kreml naturligvis ingen gevinst i at fortsætte. Ironisk nok udviklede de nogle rigtig gode motorer som USA i dag bruger i Atlas.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten