Rapport: Mobilstråling øger risiko for kræftsvulster i hovedet

Taler du meget i mobiltelefon, har du 50 procent større risiko for at udvikle kræftsvulster i ørespytkirtlen, end hvis du slet ikke benytter mobilen.

Det konkluderer en undersøgelse fra Tel Aviv University ledet af epidemologen Siegal Sadetzki og publiceret i American Journal of Epidemology, skriver Informationweek.

Ørespytkirtlen er menneskets største spytkirtel og sidder i kinden lige foran ørerne, hvor mobiltelefoner typisk holdes under en samtale.

Risikoen for at få kræftsvulster i ørespytkirtlen på grund af mange mobilsamtaler er dog beskeden. Svulster i kirtlen er i forvejen sjældne og rammer ifølge en artikel publiceret i Ear, Nose and Throat Journal i 2006 en-tre mennesker ud af 100.000.

Baseret på det tal vil en 50 procents forhøjet risiko resultere i, at sandsynligheden for at blive ramt af den kræftform stiger fra 0,003 til 0,0045 procent, hvis du taler meget i mobiltelefon. Til sammenligning bliver 9 ud af 100.000 danskere årligt dræbt i trafikken.

Folk på landet er ekstra udsatte

Når undersøgelsen alligevel vækker opsigt, skyldes det, at adskillige andre undersøgelsers resultater fra de senere år ikke har fundet nogen sammenhæng mellem brugen af mobiltelefoner og øget risiko for kræft. Heriblandt en rapport fra Kræftens Bekæmpelse med 420.000 danskere.

Siegal Sadetzki hæfter sig ved, at den i lighed med andre undersøgelser har fokuseret på svulster i hjernen og ikke undersøger langtidsbrugen af mobiltelefoner i over ti år til bunds. Hun beretter, at israelerne dels var nogle af de første til at bruge mobiltelefoner, dels er storforbrugere. De to forhold kan skabe relevante oplysninger om langtidseffekterne af mobiltelefoni.

402 personer med godartede svulster, 58 med ondartede svulster samt 1.266 kontrolpersoner deltog i den israelske undersøgelse.

Et væsentligt delresultat var, at storforbrugerne i ydre områderne havde en endnu højere risiko end byboerne, da mobiltelefoner skal udsende kraftigere stråling for virke i områder med svage signaler.

Siegal Sadetzki anbefaler, at man benytter headset, holder telefonen væk fra kroppen og foretager kortere opkald, hvis man ikke kan undvære mobilen.

Dokumentation

InformationWeek: Cell Phone Use Linked To Increased Cancer Risk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er jo en så lille risiko, at det lige så godt kan skylde 100 vis af andre ting, derudover er mobilstråler elektromagnetiske bølger der mig bekendt ikke kan gå ned og ændre arvemassen i hver enkelt celle, det vil kræve partikel stråling.

 • 0
 • 0

Der er flere og flere tegn på at mobilstråling er en reel risiko. Og hvad med WiFi og de mange andre former for stråling som omgiver os? Man burde kræve en omvendt bevisbyrde: bevis at det er uskadeligt, og ellers skulle det ikke være lovligt. I det mindste burde grænseværdierne være sat så lavt, som usikkerheden kræver.

Det var heller ikke bevist på forhånd at Thalidomid gav fosterskader - det blev først bevist da de vanskabte børn blev født.

 • 0
 • 0

Det er ikke så underligt, at folk ikke rigtigt tror på forskere, rapporter og videnskab mere..

Den ene rapport siger det er uskadeligt, rapporten måneden efter siger det er lettere dødbringende..

Alle disse modsigende rapporter underminerer blot forskernes egen autoritet..

 • 0
 • 0

@Rolf Hansen, du skriver: "derudover er mobilstråler elektromagnetiske bølger der mig bekendt ikke kan gå ned og ændre arvemassen i hver enkelt celle, det vil kræve partikel stråling". Du har ret i at ioniserende stråling kan bryde kemiske bindinger, som DNA, men der er meget mere på lur her. Cellers reaktion på mobilstråling katalyserer en række skadesvirkninger der kan skade DNA og forårsage kromosomfejl. Den nok simpleste af disse mekanismer er at pulserende elektromagnetiske felter, som mobilstråling, afstedkommer såkaldt "calcium efflux" i celler - dvs. at calcium i cellers membraner "trækkes ud" og gør cellemembranen utæt. Fordøjelses-enzymer slipper ind i en utæt celle og begynder at "gnave" i cellen indefra med DNA og kromosomskader til følge. Fordøjelses-enzymer bliver bl.a. produceret i ørespytkirtlen.

Prøv at google "Andrew Goldsworthy radiation" for mere om dette. Se evt. også BioInitiative rapporten: http://www.bioinitiative.org/report/ for en gennemgang af videnskaben omkring ikke-termiske skadesvirkninger af elektromagnetiske felter.

 • 0
 • 0

Cellers reaktion på mobilstråling katalyserer en række skadesvirkninger der kan skade DNA og forårsage kromosomfejl. Den nok simpleste af disse mekanismer er at pulserende elektromagnetiske felter, som mobilstråling, afstedkommer såkaldt "calcium efflux" i celler - dvs. at calcium i cellers membraner "trækkes ud" og gør cellemembranen utæt. Fordøjelses-enzymer slipper ind i en utæt celle og begynder at "gnave" i cellen indefra med DNA og kromosomskader til følge. Fordøjelses-enzymer bliver bl.a. produceret i ørespytkirtlen.

Nu er jeg ikke ekspert på området inde for biologi, men lyder det ikke temmeligt meget som om det vil dræbe cellen hvor ved den ikke vil kunne udvikle sig til en kræft celle?

 • 0
 • 0

Nu er jeg ikke ekspert på området inde for biologi, men lyder det ikke temmeligt meget som om det vil dræbe cellen hvor ved den ikke vil kunne udvikle sig til en kræft celle?

Ikke nødvendigvis. Celler er ret dygtige til at reparere sig selv og den forsvundne calcium vil blive erstattet (hvis du altså drikker nok mælk ;-)) Cellen kan leve videre med permanente skader på DNA. Jeg anbefaler at hente denne PDF: http://www.radiationresearch.org/goldswort... og kaste et blik på side 3 under sektionerne: "Weak electromagnetic fields release calcium from cell membranes" og "The loss of calcium makes cell membranes leak" samt "Membrane leakage damages DNA". Se evt. også sektionen "How calcium loss makes holes in membranes" på side 11. Hele PDF'en er kun 15 sider og meget interessant læsning - synes jeg.

 • 0
 • 0

Lidt DECT info: http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/...

BMW tager problemet alvorligt ( læs har betalt for at reducere problemet for sine medarbejdere ): http://www.izgmf.de/Aktionen/Meldungen/Arc...

WLAN værre end DECT: http://www.izgmf.de/Aktionen/Meldungen/Arc...

Jeg har indført "radiotavshed" i vort hjem mht. WLAN det sidste halve år, vi benytter ikke DECT telefoner. Og VoIP bruges på bekostning af mobil.

Det undrer mig at dette ikke tages mere alvorligt. Det ligner tobakhistorien. Der skulle rigtig mange dødsfald og rygerlunger til, før der kom en restriktiv lovgivning sidste år. Et EU agentur sammenligner farligheden af mobilstråling med asbest. Ved 2,5% af tilladt sendestyrke kan en 3G telefon klippe DNA strenge over. En GSM skal helt op på 25% for at gøre det samme.

http://www.der-mast-muss-weg.de/

Det her har til fælles med rygning, at det ikke kun er brugeren der får "glæde" af virkningen, vi indtager alle passivt elektrosmog.

http://comon.dk/index.php/news/show/id=32713

http://www.vagbrytarenstockholm.se/halsopr...

 • 0
 • 0

....Over at folk intet har imod at sidde i bilkøer og udsætte sig for partikler, der med overvejende sandsynlighed dræber tusinder om året. Man ryger gerne for 'ens farfar røg som en skorsten og...'

Men man bliver bange for den ene undersøgelse ud af 10 der muligvis finder en tynd sammenhæng mellem mobiltelefoni (som der ikke er nogle gode forklaringer på skulle kunne påvirke dna) og en oftest benign tumor... Come on...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten