Rapport: Mobilstråling øger risiko for kræftsvulster i hovedet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rapport: Mobilstråling øger risiko for kræftsvulster i hovedet

Taler du meget i mobiltelefon, har du 50 procent større risiko for at udvikle kræftsvulster i ørespytkirtlen, end hvis du slet ikke benytter mobilen.

Det konkluderer en undersøgelse fra Tel Aviv University ledet af epidemologen Siegal Sadetzki og publiceret i American Journal of Epidemology, skriver Informationweek.

Ørespytkirtlen er menneskets største spytkirtel og sidder i kinden lige foran ørerne, hvor mobiltelefoner typisk holdes under en samtale.

Risikoen for at få kræftsvulster i ørespytkirtlen på grund af mange mobilsamtaler er dog beskeden. Svulster i kirtlen er i forvejen sjældne og rammer ifølge en artikel publiceret i Ear, Nose and Throat Journal i 2006 en-tre mennesker ud af 100.000.

Baseret på det tal vil en 50 procents forhøjet risiko resultere i, at sandsynligheden for at blive ramt af den kræftform stiger fra 0,003 til 0,0045 procent, hvis du taler meget i mobiltelefon. Til sammenligning bliver 9 ud af 100.000 danskere årligt dræbt i trafikken.

Folk på landet er ekstra udsatte

Når undersøgelsen alligevel vækker opsigt, skyldes det, at adskillige andre undersøgelsers resultater fra de senere år ikke har fundet nogen sammenhæng mellem brugen af mobiltelefoner og øget risiko for kræft. Heriblandt en rapport fra Kræftens Bekæmpelse med 420.000 danskere.

Siegal Sadetzki hæfter sig ved, at den i lighed med andre undersøgelser har fokuseret på svulster i hjernen og ikke undersøger langtidsbrugen af mobiltelefoner i over ti år til bunds. Hun beretter, at israelerne dels var nogle af de første til at bruge mobiltelefoner, dels er storforbrugere. De to forhold kan skabe relevante oplysninger om langtidseffekterne af mobiltelefoni.

402 personer med godartede svulster, 58 med ondartede svulster samt 1.266 kontrolpersoner deltog i den israelske undersøgelse.

Et væsentligt delresultat var, at storforbrugerne i ydre områderne havde en endnu højere risiko end byboerne, da mobiltelefoner skal udsende kraftigere stråling for virke i områder med svage signaler.

Siegal Sadetzki anbefaler, at man benytter headset, holder telefonen væk fra kroppen og foretager kortere opkald, hvis man ikke kan undvære mobilen.

Dokumentation

InformationWeek: Cell Phone Use Linked To Increased Cancer Risk

Det er jo en så lille risiko, at det lige så godt kan skylde 100 vis af andre ting, derudover er mobilstråler elektromagnetiske bølger der mig bekendt ikke kan gå ned og ændre arvemassen i hver enkelt celle, det vil kræve partikel stråling.

  • 0
  • 0

Der er flere og flere tegn på at mobilstråling er en reel risiko. Og hvad med WiFi og de mange andre former for stråling som omgiver os? Man burde kræve en omvendt bevisbyrde: bevis at det er uskadeligt, og ellers skulle det ikke være lovligt. I det mindste burde grænseværdierne være sat så lavt, som usikkerheden kræver.

Det var heller ikke bevist på forhånd at Thalidomid gav fosterskader - det blev først bevist da de vanskabte børn blev født.

  • 0
  • 0

Det er ikke så underligt, at folk ikke rigtigt tror på forskere, rapporter og videnskab mere..

Den ene rapport siger det er uskadeligt, rapporten måneden efter siger det er lettere dødbringende..

Alle disse modsigende rapporter underminerer blot forskernes egen autoritet..

  • 0
  • 0