Rapport: Mellemlager til atomskrot kan ligge i alle egne af Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rapport: Mellemlager til atomskrot kan ligge i alle egne af Danmark

Hvis Folketinget vælger et mellemlager, kan Danmarks atomaffald principielt havne i hvilken som helst af landets 98 kommuner. Det viser en ny rapport fra Geus (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

Læs hele vores fokus om atomskrot her.

Rapporten indeholder ikke konkrete forslag til placering af Danmarks atomaffald, men konkluderer, at visse forhold skal være opfyldt. Det gælder både i forhold til området, hvor atomaffaldet placeres, men også sociøkonomiske hensyn.

Der skal tages hensyn til grundvand og overfladevand samt natur og biologisk mangfoldighed. Mellemlagret kan ikke placeres i industriområder eller ved større infrastruktur. Det er heller ikke godt ved eller tæt på kyster, fordi havet kan stige, eller erosion og stormskader kan udrette skader.

Læs også: Atomaffald koster 1,5 milliarder kroner over 100 år

Desuden skal mellemlageret sikres mod potentielle menneskelige påvirkninger, det være sig terror, flystyrt, brand eller ulovlig indtrængen.

Omdømme og følelse af sikkerhed

Placeringen af atomaffaldet er en prekær sag, der vækker mange følelser rundt om i landet. En stor del af rapporten omhandler socioøkonomiske forhold.

Læs også: Fakta: Hvad vi ved - og ikke ved - om det danske atomaffald

Mellemlagret må ikke placeres i tætbefolkede områder eller på steder, hvor det kan påvirke menneskers sundhed. Desuden opfordrer Geus til, at man tager hensyn til de konsekvenser, det kan have for et område at blive til hjemsted for atomaffaldet.

Geus anbefaler en vurdering af, hvor stor effekt atomaffaldet kan have på befolkningens helbred, på deres rekreative områder, på områdets identitet og omdømme samt på naboernes følelse af sikkerhed i forhold til affaldet.

Læs også: ATOMKORT: Hjælp os med at placere atomaffaldet

Der skal desuden tages kulturelle hensyn. Affaldet skal helst ikke placeres i nærheden af historiske mindesmærker eller anden kulturarv.

Selv ikke beslutningsprocessen er fastlagt

Folketinget skal i 2017 tage en beslutning om, hvorvidt atomaffaldets næste hvilested skal være et mellemlager eller et slutdepot på baggrund af de to nyeste rapporter fra Geus og Cowi. Læs dem her.

Når den beslutning er taget, skal beslutningen om placeringen bestemmes. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet er der to mulige processer, som kan føre frem til den beslutning.

Læs også: Sjusket lukning af Risøs atomanlæg: Opryddere beder om 22 mio. kr. ekstra

Den ene er en traditionel proces, hvor myndighederne finder potentielle områder, kommuner og interessenter høres, og Folketinget til sidst vedtager placeringen.

Den anden procesmulighed kaldes for en frivillig proces. Her skal kommunerne selv byde ind med forslag, som så indleder et samarbejde med myndighederne, og til sidst godkender Folketinget. Hvis ingen kommuner melder sig frivilligt, gennemføres den traditionelle proces.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor ikke "sælge" det til udlandet?

For et passende medfølgende beløb er der sikkert nogen der kan opbevare det sikkert og godt.

Mvh.
Flemming Hougaard Nielsen

  • 0
  • 0

Under Christiansborg er der vist masser af plads.
Store kældre, beskyttelsesrum og ruiner fra Absalons borg.

Der vil i hvert fald ikke være fare for den "biologiske mangfoldighed" på stedet!
Det kan vel nærmest beskrives som politisk monokultur.

  • 0
  • 1

Under Christiansborg er der vist masser af plads.
Store kældre, beskyttelsesrum og ruiner fra Absalons borg.
Der vil i hvert fald ikke være fare for den "biologiske mangfoldighed" på stedet!
Det kan vel nærmest beskrives som politisk monokultur.


Tjaaa, men nu er det jo på mode at alle arbejdspladser skal flyttes væk fra København... Så få da nogle jyske lastbilschauffører til at tage skidtet med hjem og nogle jyske dørmænd til at til at stå vagt, de kan sikkert finde et eller andet diskotek hvor der alligevel kun er to-tre gæster i weekenden :)

  • 1
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten