Rapport: Industrien kan spare milliarder på ressourceforbrug

Der er milliarder af kroner at spare for produktionsvirksomhederne, Danmarks konkurrenceevne kan blive betydeligt bedre, og medarbejderne kan få en del mere i løn, hvis de danske industrivirksomheder bliver bedre til at spare på ressourcerne.

Det skriver Berlingske, som har læst en analyse fra Copenhagen Economics udarbejdet for Erhvervs- og Vækstministeriet. Den viser, at mellem 5 og 11 milliarder kroner kan spares, hvis danske virksomheder bliver lige så effektive som de tyske og benytter eksisterende teknologi mere effektivt til at nedbringe deres forbrug af råvarer som plastic, kobber, brændstof, vand og jern.

Det svarer til, at arbejderne i industrien går mellem 9 og 19 kroner ned i timeløn.

Ifølge organisationen Dansk Industri tænker virksomhederne allerede i de baner, men der er alligevel potentiale til at spare.

»De fleste virksomheder gør ganske meget på dette område allerede. Der kan altid gøres endnu mere, men det er ikke noget, man bare lige gør sådan uden videre. Nye maskiner er typisk mere besparende og effektive end gamle, men mange – især mindre – virksomheder kan ikke få den nødvendige finansiering til den slags investeringer,« siger cheføkonom Klaus Rasmussen til Business.dk.

Mange virksomheder har allerede været presset til at spare på stort set alle områder og har derfor også har haft fokus på ressourceforbrug, mener han.

Heller ikke fagbevægelsens AE-råd mener, at der er meget at hente i industrien, der i forvejen er »toptunet med stor fokus på alle tænkelige besparelser,« som chefkonsulent Frederik I. Pedersen siger det til Business.dk.

»Så det er sandsynligvis i andre brancher end industrien, at der er meget at hente ved at udnytte ressourcerne bedre. Men samlet afgøres vores konkurrenceevne af meget andet end løn. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på, hvordan vi kan få en bedre konkurrenceevne på alle mulige andre måder end ved kun at holde igen på lønnen,« siger Frederik I. Pedersen til Business.dk.

Undersøgelsen er en del af regeringens strategi for at fastholde Danmarks rolle som produktionsland.

»Skal vi fastholde produktionsarbejdspladser i Danmark, er det nødvendigt at udnytte nye muligheder for avanceret produktion til at blive endnu mere effektive. Det er helt afgørende, at danske virksomheder bliver endnu mere ressourceeffektive – særligt i en tid, hvor kampen om verdens råvarer og ressourcer spidser til,« siger erhvervs- og væksminister Henrik Sass Larsen (S) til Business.dk.

Ifølge KPMG, som har undersøgt en række danske virksomheder, kan besparelserne ved en relativt lille indsats opnås i Danmark.

Den danske industris samlede omkostninger til ressourcer er 225 milliarder kroner, hvilket svarer til 45 procent af virksomhedernes samlede omkostninger, og Henrik Sass Larsen fortæller, at han vil se på, om det kan gøres lettere for virksomhederne at optimere deres forbrug.

Emner : Råvarer