Rapport fra energigigant: Stop udvikling af fossile energikilder nu

18. maj 2021 kl. 13:4612
Rapport fra energigigant: Stop udvikling af fossile energikilder nu
Omfattende rapport kalder til handling blandt verdens regeringer, hvis målsætninger for klima og globale temperaturer skal blive en realitet Illustration: Bigstock/1971yes.
Det kræver handling fra verdens regeringer nu, hvis verdens klimamålsætninger for 2050 skal indfries, lyder det fra IEA.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Hvis regeringerne tager klimakrisen seriøst, så kan de ikke lave flere nye investeringer i olie, gas og kul fra nu af – fra i år.«

Det er meldingen fra den administrerende direktør i verdens største energiorganisation, Det Internationale Energi agentur (IEA), Fatih Birol, til The Guardian. Meldingen kommer i kølvandet på en omfattende rapport fra IEA, der kortlægger, hvordan vi skal komme i mål med verdens klimamål for 2050: ‘Net Zero by 2050’.

Advarslen om at stoppe med at udnytte nye olie- og gasfelter samt etablere nye kulfyrede elværker handler ikke alene om at indfri klimamålene for 2050, men ses også som en nødvendighed, hvis globale temperaturstigninger skal holdes under de afgørende 1,5 grader – sammenlignet med det før-industrielle niveau. I rapporten slår IEA samtidig ned på, at det i 2035 skal være slut med at købe nye biler med en fossil forbrændingsmotor, ligesom de årlige globale investeringer i grøn energi skal fordobles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens lande verden over på papiret er begyndt at slutte sig til den grønne omstilling, så er der brug for handling, lyder det fra Fatih Birol.

»Flere og flere lande kommer op med 0-emmissions commitment, hvilket er rigtigt godt. Men jeg oplever et stort og voksende hul mellem retorikken og virkeligheden,« siger han til The Guardian.

I Rapporten Net zero by 2050 – A roadmap for the global energy sector har IEA lavet 400 milepæle, som regeringer verden over skal stræbe efter. Det er kun en måned siden, at IEA var ude med en prognose om, at stigningen i den årlige CO2-udledning kan blive den næstehøjeste nogensinde i 2021, som følge af at mange store økonomier poster penge i fossile brændstoffer som et led i at begrænse de økonomiske tab ved corona-pandemien.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
20. maj 2021 kl. 15:59

Der er een vej og gentager een vej til en vedvarende verden og det er surprise vedvarende energi. Længere er den sådan set ikke.

Næh... for præmissen er forkert. Verden vil aldrig være vedvarende. Den vil altid være foranderlig! Like it or not.

Og hvis man faktisk skulle gøre noget aktivt for at fremme verdens helbred, så er løsningen ikke vedvarende billig energi, men i stedet at minimere antallet af mennesker, da energi i sig selv ikke er det eneste problem meneskeheden skaber.

Synes jeg selv det er en god ide? Næh.... men jeg er ikke snæversynet nok til at tro at sol energi eller vind energi skulle løse de fundamentale problemer som menneskeheden skaber. Det er (måske) et plaster på såret, men ikke nogen løsning.

11
20. maj 2021 kl. 14:31

HHH

Forslaget vækker ikke udelt begejstring over alt:</p>
<p>Energy companies in Australia, the biggest carbon emitter per capita among the world's richest nations, and officials in Japan and the Philippines said there were many ways to get to net zero, even as the IEA said its pathway was "the most technically feasible, cost-effective and socially acceptable”…</p>
<p><a href="https://www.reuters.com/business/energy/as..">https://www.reuters.com/b…;.

Globalt var 82% af al ny elektricitetsgeneration vedvarende energi i 2020.

Australien ledes af en komplet idiot.

Philippinerne ledes af en farlig demagog med mord patruljer imod sin egen befolkning.

Hvad Japanerne angår, så man jo bare sige at det er utroligt forbløffende.

Der er een vej og gentager een vej til en vedvarende verden og det er surprise vedvarende energi. Længere er den sådan set ikke.

Nu er vi så i den heldige situation at vedvarende energi også i kroner og ører er billigst, så vi skal bare vente på at prisen falder en smule mere eller subsidierne til fossil og kernekraft reduceres, så kommer nedbruddet for fossilenergi og den "nødvendige" militær strategiske kernekraft svinder ind til den niche. (Teknisk set er det allerede sådan, da Vestas solgte mere end tre gange så meget ny kapacitet end den totale globale kernekraft industri sidste år).

10
20. maj 2021 kl. 14:22

Det kræver handling fra verdens regeringer nu, hvis verdens klimamålsætninger for 2050 skal indfries, lyder det fra IEA

Forslaget vækker ikke udelt begejstring overalt:

Energy companies in Australia, the biggest carbon emitter per capita among the world's richest nations, and officials in Japan and the Philippines said there were many ways to get to net zero, even as the IEA said its pathway was "the most technically feasible, cost-effective and socially acceptable”…

https://www.reuters.com/business/energy/asia-snubs-ieas-call-stop-new-fossil-fuel-investments-2021-05-19/

9
19. maj 2021 kl. 14:49

Vi skal bygge 2000 MW atomkraft hver dag, på verdensplan, til og med 2050, hvis vi skal være CO2 fri samme år.

2 GW nye reaktorer hver dag i 19 år tilsier et energifobruk på ca 111.781 TWh i 2050 (med 92% kapasitetsfaktor).

Per 2019 fikk vi 137.000 TWh i primærenergi fra olje, gass og kull (og 14.147 TWh fra andre kilder). Utnyttelsen av olje, gass og kull er ofte dårlig og det er vanlig å regne at disse brensler er 35% effektive i forhold til strøm. I 2019 fikk vi altså 47.950 TWh fra fossile brensler og totalt energiforbruk var dermed 62.100 TWh. Altså ca 56% av Michael Foscolas anslag for 2050!

Se: www.ourworldindata.org/fossil-fuels

8
19. maj 2021 kl. 10:34

Svend for pokker.

Hvis Vestas udvider produktionen med 337% som de gjorde imellem 2011 og 2020 mellem 2020 og 2040, så vil de i 2040 producere 195GW kapacitet og totalt mellem 2020 og 2040 vil de have leveret 1572GW kapacitet.

Men det vil jo ikke gå så langsomt, da tabsgivende kernekraft og fossil energi jo skal erstattes med billigere og mere rationel produktion.

Vestas er godt nok den største producent af ny energi generation i hele verden, men de er i tæt konkurrence med andre super kompetente selskaber både i vindenegi og solenergi.

7
19. maj 2021 kl. 10:09

Realisme eller ej. Fakta er, at skal fossil energifremstilling udfases, så skal der tilføjes netto 2000MW ny VE effekt hver dag til og med 2050

1: Kan vi ikke lige få det tal dokumenteret? (Jeg siger ikke, det ikke passer, men det kunne nu være "sjovt" at få en bedre kilde på det end #1)

2: Og ?

Min pointe værende, at uanset kvantificeringen af den manglende kapacitet, er det da væsentligt at erkende den opgave, der ligger foran os, så vi kan komme i gang - jo hurtigere jo bedre. Og med den måde projektering og igangsætning af ny KK kører i øjeblikket (I kender jo alle skrækeksemplerne), er det pinedød nødvendigt at kigge (rigtigt meget) på VE.

4
19. maj 2021 kl. 00:36

Hvor realistisk synes du dét lyder, Michael

vel stort set lige så 'realistisk' som:

...så kan de ikke lave flere nye investeringer i olie, gas og kul fra nu af – fra i år

:)

PS Seneste nyt fra TASS:

The Nord Stream 2 project implies the construction of two lines of a gas pipeline with a total capacity of 55 billion cubic meters per year from the coast of Russia through the Baltic Sea to Germany. The work was suspended in December 2019 after the Swiss Allseas abandoned pipe-laying due to possible US sanctions. In December 2020, the construction of the gas pipeline resumed after a year's pause. By now Nord Stream 2 is 95% complete

https://tass.com/economy/1290641?mc_cid=565ffdf6d5&mc_eid=476faaaaa4

1
18. maj 2021 kl. 22:27

Vi skal bygge 2000 MW atomkraft hver dag, på verdensplan, til og med 2050, hvis vi skal være CO2 fri samme år.

Hvis vi også skal opsamle og lagre vores CO2 overskud skal vi bygge 3 reaktorer om dagen.