Rapport: Eldrup var illoyal

Den længe ventede advokatundersøgelse fra Norrbom Vinding bakker op om fyringen af Anders Eldrup som koncerndirektør for Dong Energy.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort onsdag middag, siger, at Anders Eldrup i en række lønforhold handlede illoyalt over for selskabet. I en særlig udtalelse bekræfter Kammeradvokaten, at Eldrup på en række løn- og personalemæssige områder misligholdt sine forpligtigelser som direktør.

Anders Eldrup siger til DR, at han agter at indlede en voldgiftsag mod selskabet efter undersøgelsen, som af blandt andre Djøf er kaldt et partsindlæg i sagen.

Læs også: Her er Dong Energys aktiviteter

»Der er ikke kommet noget som helst frem, som har kompromitteret mig på nogen som helst måde. Det, vi får præsenteret i dag, er præcis det samme, som vi fik præsenteret for 14 dage siden,« siger Eldrup til DR.

Selv om advokatundersøgelsen har været ventet de sidste 14 dage, er det ikke den, der er mest interessant i Dong-sagen. De høje lønninger og lukrative kontrakter til nøglemedarbejdere, der måske, måske ikke er så høje og lukrative endda sammenlignet med, hvad de kunne have fået andre steder, står mere og mere i baggrunden.

Det egentlige drama i Dong Energy handlede ifølge flere presseomtaler om uenighed mellem Eldrup-banden, bestående af Anders Eldrup og fire nøglemedarbejdere, og bestyrelsesformand Fritz Schur med støtte fra blandt andre økonomidirektør og nu konstitueret adm. direktør, Carsten Krogsgaard Thomsen.

Angiveligt har Eldrup-drengene gennem måneder arbejdet med en massiv udvidelse af Dong Energys vindaktiviteter i en plan kaldet Project Red. En plan, som også Finansministeriet kendte til. Tilsyneladende var planen, at adskille vindaktiviteterne Renewables i et selvstændigt selskab, hvor Dong selv havde den største ejerandel.

Det skulle åbne for danske pensionskasser samt udenlandske investorer, der ville udnytte Dongs ledende position på offshore havvindmølleparker, men som ikke var interesserede i de andre dele af det danske energiselskab.

Dong har tidligere indgået aftaler om samarbejde med internationale partnere som investorer og leverandører til havvindmølleparker i både Frankrig og England. Ideen var at udnytte selskabets globale førerposition, så langt man overhovedet kunne, og smede mens jernet var varmt. Flere lande har store planer om at udbygge offshoreparkerne i de kommende år især i Storbritannien, hvor Dong allerede er stærke på offshore.

I Danmark var Anders Eldrup blandt andet i tæt dialog med pensionskassen ATP om at fordoble vindenergiinvesteringerne i selskabet, og ATP var klar meget positive over for planerne om at investere i det nye, adskilte selskab.

Men ifølge Børsen var bestyrelsesformand Fritz Schur modstander af planerne, som han opfattede for risikobetonede. Trods flere interne notater har Schur vedholdende kæmpet imod de planer, som Anders Eldrup mente, ville gøre Dong til dansk-ejet vindenergiselskab i international topklasse, og som samtidig kunne skabe titusindvis af arbejdspladser og milliardindtjeninger til investorerne.

Tirsdag afviste Dong Energy gennem sin pressechef, at Schur skulle have bremset ekspansionen.

»Det er først meningen, at bestyrelsen skal forholde sig til det endeligt om tre til seks måneder,« lød det fra pressechef Karsten Anker Petersen til Børsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ovenstående artikel giver et helt andet billede af Anders Eldrups opsigelse end Dong og Schur har kolporteret i pressen. Det bliver spændende, at høre mere herom i fremtiden. Skal vi opfordre personer med kendskab til sagen, til at skrive lidt her i blokken.

 • 0
 • 0

.......at en direktør overhører et vink med en vognstang fra bestyrelsen.....men jeg synes vi skal lade være med at gætte, for ingen af os er tæt nok på Eldrup og Schur til andet end at gætte.

 • 0
 • 0

Ovenstående artikel giver et helt andet billede af Anders Eldrups opsigelse end Dong og Schur har kolporteret i pressen.

En lidt mere bramfri udlægning kan også bestå af, at Anders Eldrup (som gammel tro Finansmin.tjenestemand) planlægger (med den gamle opposition), at der kan skaffes penge til at fylde hullerne i statskassen via vind-eventyr-projekter - quickfix af budgetunderskud, som skatteyderne tvinges til at betaler af på de næste 15-25 år.

Bestyrelsen er ikke med på den vildand, så den trækker \'hånden i kagekassen\' kortet overfor Eldrup-klanen, og på borgen vil de så trække \'skvulper med båden\' kortet overfor Schur. To af de gamle hvide hanelefanter derinde har allerede trompeteret... resten følger i næste del af \'Borgen indefra\' :)

 • 0
 • 0

at der kan skaffes penge til at fylde hullerne i statskassen via vind-eventyr-projekter - quickfix af budgetunderskud, som skatteyderne tvinges til at betaler af på de næste 15-25 år.

Det er så vidunderligt interessant når højrefløjens faste tosser udlever deres skrækfantasier

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten