Rapport: Danmark kan tjene milliarder på vandteknologi

Vandteknologi kan vise sig at være et større guldæg end vindmøllerne, mener foreningen Akademiet for Tekniske Videnskaber, ATV.

Foreningen har udgivet en såkaldt visionsrapport, som er baseret på et møde foreningen holdt om vand og vandteknologier i december måned 2010. Blandt bidragsyderne til rapporten er flere professorer fra universitetsmiljøerne, samt ledende figurer fra virksomheder, der beskæftiger sig med vand.

Rapporten anbefaler blandt andet, at der skal postes flere forskningskroner i udviklingen af vandteknologier, for eksempel teknologier til at holde drikkevandet rent. Vandteknologi kan nemlig tjene mange flere penge til Danmark end energiteknologier, som for eksempel vindmøller, skriver ATV.

For mens Danmark solgte miljøteknologier som vandrensningsteknikker for 43 milliarder kroner, solgte vi energiteknologier som vindmøller for 66 milliarder kroner i 2008. Til gengæld investerede staten kun 10-15 procent af de midler, der er investeret i offentlig forskning i energiteknologier, i miljøteknologier. Det regnestykke får ATV til at se et guldæg i vandbranchen.

Eksport af vandteknologi faldende

I rapporten fremgår det også, at Danmark i mange år har været storeksportør af vandteknologier. Vi har således eksporteret for flere og flere kroner vandteknologi hvert år siden midten af halvfemserne, indtil kurven knækker i 2007, og eksporten af vandteknologi siden er faldet år for år.

En af måderne at få vendt det på, er ifølge ATV at poste flere penge i forskning inden for området.

»Danmark har mistet førerpositionen inden for vand- og vandmiljøteknologi til blandt andre Holland og Singapore, hvor der begge steder er store offentlige investeringer i forskning, udvikling og innovation på vandområdet,« skriver foreningen i rapporten.

Udover støttekroner, mener foreningen også at staten skal bidrage til udviklingen ved at købe miljørigtige teknologier til vandsektoren. Derudover anbefaler organisationen, at de danske myndigheder bliver ved med at stille skrappe krav til vandkvaliteten. Det holder nemlig vandteknologibranchen på dupperne i forhold til konkurrenterne i andre lande.

Dokumentation

Læs ATV's rapport

Emner : Drikkevand
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten