I 2020 vil biogasproduktionen sandsynligvis ligge på under halvdelen af det, man har skønnet som konsekvens af de nye støttesatser i energiforliget.
Her anslog man, at biogasproduktionen ville komme op på 17 PJ i 2020, men ifølge en rapport fra Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet vil kun en snes anlæg være etableret til den tid, som tilsammen kan producere omkring 7 PJ.
Seniorforsker Brian H. Jacobsen, som står bag rapporten, bygger sin vurdering på en gennemgang af eksisterende biogasprojekter og de aktuelle vilkår. Ud fra dette vurderer han, at der i 2020 vil være omkring 20 nye biogasanlæg i drift, der tilsammen udnytter 20-35 pct. af gyllen. Tilsammen vil de kunne producere 7 PJ mod de forventede 17 PJ . I dag står gyllebiogas for en produktion på cirka 2 PJ:
Læs også: Politisk satsning på biogas mangler penge og aftagere
»Det er faktisk ganske flot, hvis ca. 20 nye anlæg bliver realiseret inden 2020, for det fordrer noget af et biogasboom, når man tænker på, at der ikke er etableret nogen fællesanlæg mellem 1995 og 2011,« siger han og tilføjer, at de nye og bedre vilkår for biogas-produktion fra energiaftalen har muliggjort denne udvikling.
Men han mener også, at politikerne har krav på at få at vide, at målet ikke kan nås:
»Hvis vi skulle nå målet i 2020, skulle der en rigtig stor gulerod til for landmændene, og så ville vi få en solcelleagtige og dyr vækst i antallet af anlæg, som ingen vist kan være tjent med,« siger han.
Udgangspunktet for vurderingen er, at langt de fleste af de 19 anlæg, der har fået anlægsstøtte i 2012, vil blive etableret inden 2015. De vil udnytte 15-20 pct. af husdyrgødningen (gyllen) til biogasproduktion, og biogasproduktionen vil stige til ca. 6,5 PJ.
Nogle af dem, der har fået tilsagn om støtte, har dog ikke finansiering og placering på plads, men omvendt vil andre blandt ansøgerne nok blive etableret, selvom de ikke har fået anlægsstøtte. Og som tidligere nævnt er leveringsmuligheder og salgsprisen meget vigtige parametre. Hvis biogasproduktionen totalt set skal øges, kræver det, at mange landmænd nær de fremtidige anlæg leverer husdyrgødning til et biogasanlæg.
Hvis Grøn Vækst-målet om at udnytte op til 50 pct. af husdyrgødningen til biogasproduktion skal realiseres, vil det kræve ca. 50 fællesanlæg, og analysen viser, at der er plads til, at de stort set alle placeres i Jylland.
Udgangspunktet vil dog være, at en høj andel (over 70 pct.) af husdyrgødning i de udvalgte områder bliver bragt hen til biogasfællesanlægget, eller alternativt skal husdyrgødningen hentes i et større område, hvilket øger omkostningerne.
I Energiaftalen fra marts 2012 er der ikke direkte nogle mål for biogas-produktionen i 2020, men der er aftalt nogle virkemidler, som man derefter har skønnet vil kunne bidrage med 16,9 PJ biogas i 2020.
Ifølge aftalen er der etableret en BiogasTask-force, som skal undersøge og understøtte den forudsatte biogasudbygning. Hvis der ikke er den fornødne fremdrift i de nye projekter, skal forligspartierne i 2014 drøfte andre muligheder for at fremme biogasudbygningen.
