Rapport: Cityringen var forsinket allerede inden støjklagerne

Metroselskabet får en hård medfart i en ny rapport fra Rigsrevisionen, der gør status på arbejdet med at bygge Cityringen i København færdig.

Selskabet har ikke givet en tydelig forklaring på, hvorfor byggeriet er forsinket, lyder kritikken. Blandt andet skyder Rigsrevisionen hul igennem Metroselskabets argument om, at støjklager er den primære grund til forsinkelserne.

Metro Cityringen var forsinket, længe før naboklager og klagenævn begyndte at sætte hindringer op for byggeriet. Illustration: Metroselskabet

Så sent som i februar erklærede Metroselskabets bestyrelsesformand, Henning Christophersen, at Cityringen kunne blive forsinket i op til to år, fordi behandling af støjklager satte en kæp i hjulet på arbejdet.

Tilbage i 2013 blev det forbudt med udvidede arbejdstider på visse metrobyggepladser på grund af netop støjklager fra naboer - men ifølge statsrevisionen har man været godt og grundigt forsinket allerede flere år før.

»Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at Cityringen løbende i 2011, 2012 og 2013 er kommet bagefter den bonustidsplan, som Cityringen bygges efter. Da naboklager i sommeren 2013 satte en stopper for udvidet arbejdstid på visse byggepladser, var byggeriet på flere stationer og opstarten af tunnelboringerne allerede langt efter denne plan,« hedder det i en kommentar fra de politisk udpegede statsrevisorer.

Læs også: Metro-formand: Cityringen kan blive to år forsinket

Alligevel giver statsrevisorerne Metroselskabet ret i, at man bør benytte udvidet arbejdstid, hvis byggeriet skal være færdigt i 2018. Det muliggøres blandt andet med ændringen i cityringsloven, der giver mulighed for at arbejde i døgndrift på alle byggepladser. Ellers kan deadline ikke overholdes, lyder vurderingen.

»Rigsrevisionens samlede vurdering af status på byggeriet af Cityringen i maj 2014 er, at der er en øget risiko for, at projektet bliver forsinket og/eller fordyret. Derfor vurderer Rigsrevisionen også, at byggeriet skal forceres i den resterende periode, hvis Cityringen skal åbne i december 2018.«

Tidligere i dag har Metroselskabets direktør, Henrik Plougmann, erklæret, at åbningen i 2018 bliver umulig at nå.

»Hvis vi kunne trække en streg og bare se fremad, ville vi blive to måneder forsinket. Men de to måneder er lidt irrelevante, for entreprenøren har fået oparbejdet et krav på at få udskudt åbningsdatoen, fordi han flere gange er blevet standset af myndighederne,« har Henrik Plougmann forklaret til Jyllands-Posten. Han kan ifølge avisen endnu ikke sige, om der vil blive tale om måneder eller flere års forsinkelse.

Lovændringen træder i kraft fra næste uge.

Læs også: Politikere: Metroselskabet trækker os rundt i manegen