Rapport afslører: Næsten halvdelen af verdens kulvirksomheder trodser Parisaftalen

Illustration: Wyoming Mining Association

Næsten halvdelen af de virksomheder, der tjener penge på termisk kul, forventes at trodse Parisaftalen ved at udbygge deres udvinding eller produktion af kul i de kommende år, lyder det i en ny rapport fra den tyske miljø-NGO Urgewald.

Det skriver The Guardian.

Urgewals direktør, Heffa Schücking, mener, at undersøgelsens resultater bør være et 'wake-up call' til investorer, som planlægger at investere i kulindustrien.

»Når vi taler om den finanssektoren, så tror mange, at det er vigtigt af holde fast i de her virksomheder gennem energiovergangen. Men halvdelen af virksomheder er ikke interesseret i en overgang,« siger hun til The Guardian.

Ifølge Urgewalds undersøgelse skal investorer sortliste omkring 1.000 virksomheder, fordi de fire år efter, at Paris-aftalen trådte i kraft, fortsat er en del af den termiske kuls værdikæde.

Næsten 440 af virksomhederne planlægger at bygge nye kulkraftværker, miner eller anden infrastruktur i løbet af de kommende år, fremgår det af 'Global Coal Exit List', som Urgewald har udarbejdet i samarbejde med 30 andre NGO'er.

»Vi er midt i en klimanødsituation og en hurtig udfasning af kul er mere presserende end nogensinde før. Vores database identificerer 935 virksomheder, som finanssektoren bør sortliste, hvis vi seriøst ønsker at leve op til Parisaftalens mål,« siger hun.

Læs også: Vi bevæger os væk fra klimamål: Verden på vej mod mere olie og gas

Store kapacitetsudvidelser

'Global Coal Exit List' inkluderer alle energiselskaber, der enten har en kulfyret kraftværkskapacitet på mere end 5 GW, producerer mere end 10 millioner tons termisk kul om året, eller hvor kul udfør en femtedel eller mere af deres energiproduktion eller indtægter.

De fortsatte finansielle investeringer i kulindustrien har medført, at verdens kulkraftværkers kapacitet er vokset med 137 GW, siden Parisaftalen trådte i kraft i 2015. Det svarer til Tysklands, Ruslands og Japans samlede kulkraftværkskapacitet.

I øjeblikket planlægges kapacitetsudvidelser i form af nye kulkraftværker på i alt 522 GW, hvoraf halvdelen forventes at blive bygget i Kina, hvor fire ud af verdens fem største kulkraftsudviklere hører hjemme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ovenstående burde være lærerig læsning for mennesker, der måtte tro, at Parisaftalen drejer sig om andet end overførsel af store pengesummer til korrupte u-lande, hvis herskere så kan deponere dem i schweiziske og andre banker.

 • 10
 • 18

Skal artiklen forstås således at 200 af de 1000 virksomheder man vil sortliste befinder sig udenfor Kina? Og i så fald, hvilken betydning får denne sortlistning så?

 • 7
 • 3

Iflg. BP.s Energistatistik for 2019 steg verdens effektforbrug 243 GW fra 2018 til 218. Renwables steg fra 819 til 919 GW altså en stigning på 100 GW eller 42 % af stigningen.

Verdens gennemsnitlige effektforbrug er 2,4 kW per indbygger med stigende tendens. Verdens befolkning steg med ca. 80 millioner svarende til en stigning på 192 GW, men effektforbruget er stigende. De fattige øsnker jo også at få det bedre. Så effektforbruget endte altså med at stige med 243 GW.

Når nu "Renewables" ikke kan følge med denne stigning, hvordan kan det så være umoralsk at investere i udvinding af fossile brændstoffer?

 • 6
 • 15

Som den kendte amerikanske professor Happer har formuleret det:

Parisaftalen kan kort opsummeres som Obamas München aftale, hvor han overgiver sig til en meningsløs og meget skadelig traktat for at holde fred med "de grønne" Alle eksperter - og her inkluderer jeg ikke politiserende og ideologiske interessenter - ved jo at det er en dum traktat, da effekten af at følge den vil være aldeles intetsigende - modsat hvad CAGW alarmister påstår. CO2effekten er gavnlig og meget nyttig i virkeligheden, hvad William Happer jo har dokumenteret i mange sammenhænge.

Happer er måske ukendt for de fleste men han har i mange år været en verdenskendt forsker med aldeles enestående indsigt i molekylers egenskaber stråling, som jo er velkendt fra den såkaldte drivhuseffekt. Derudover har han været direktør for forskning i USAs regering under DOE (Department of Energy) - dels under George W. Bush og fortsat under Clinton dels som medlem af the National Security Team under præsident Trump

Happer fortæller meget levende om sig selv i en artikel og debatterer med en kendt klimaforsker her - hvor han meget underholdende og indsigtsfuldt forklarer sit standpunkt.

 • 3
 • 28

Iflg. BP.s Energistatistik for 2019 steg verdens effektforbrug 243 GW fra 2018 til 218. Renwables steg fra 819 til 919 GW altså en stigning på 100 GW eller 42 % af stigningen.

Verdens gennemsnitlige effektforbrug er 2,4 kW per indbygger med stigende tendens. Verdens befolkning steg med ca. 80 millioner svarende til en stigning på 192 GW, men effektforbruget er stigende. De fattige øsnker jo også at få det bedre. Så effektforbruget endte altså med at stige med 243 GW.

Når nu "Renewables" ikke kan følge med denne stigning, hvordan kan det så være umoralsk at investere i udvinding af fossile brændstoffer?

Iflg. BP's Energistatistik var verdens samlede elforbrug i 2019:

TWh . . . . . . . . . . . . 2018 . . . . . 2019 . . . . . Growth

Oil . . . . . . . . . . . . . .890,4 . . . . .825,3 . . . . . -65,1 . . . -7,3%

Natural Gas . . .6082,5 . . . .6297,9 . . . . .215,4 . . . . 3,5%

Coal . . . . . . . . . 10091,3 . . . 9824,1 . . . -267,2 . . . -2,6%

Nuclear . . . . . . . 2700,4 . . . 2796,0 . . . . . . 95,6 . . . . .3,5%

Hydro . . . . . . . . .4171,4 . . . .4222,2 . . . . . . 50,8 . . . . 1,2%

Solar . . . . . . . . . . . 582,8 . . . . . 724,1 . . . . .141,3 . . . 24,3%

Wind . . . . . . . . . .1270,2 . . . .1429,6 . . . . 159,5 . . . 12,6%

Other RE . . . . . . . 615,0 . . . . 651,8 . . . . . . .36,8 . . . . 6,0%

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fossil . . . . . . . . .17064,2 . .16947,3 . . . . -116,9 . . . . -0,7%

Renewables . . . 6639,4 . . . 7027,7 . . . . . 388,4 . . . . 5,8%

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Renewables accelererer og installeres i takt med at kulkraftværker udfases og Naturgas stagnerer.

Vestas installerede hhv 10,8 og 12,9 MW i 2018 og 2019, og fik samtidig hhv 14,2 og 17,9 GW ordrer. Væksten accelererer fortsat!

At renewables "ikke kan følge med" er noget amatøragtigt vås!

 • 23
 • 2

Glimrende at Parisaftalen nu skrottes

Det skorter ikke med tåbelige kommentarer, her på ing.dk.

Nej! Parisaftalen skrottes ikke!

Donald Trump har trukket USA ud af Parisaftalen med virkning fra 4. November 2020, men Joe Biden har erklæret at han genindmelder USA så snart de har halet idioten ud af det hvide hus og indviet Joe Biden.

De 77 dage USA når at være ude af aftalen, bliver kun en pinlig parantes i USA's historie, ligesom Donald Trump selv.

 • 29
 • 5

Så vidt jeg ved er det regeringerne der har indgået aftalen og ikke diverse industrier. Så de trodser ikke nogen aftale. Man kan måske sige at det er folket der trodser aftalen ved at ønske energi og el, og det er da også for galt.

 • 9
 • 13

Parisaftalen skrottes ikke!

den skrotter utvivlsomt sig selv!: Hvis 'u'-landene ikke får (del i) de G$100/år, som de 'rige' lande jf. aftalen har påtaget sig at levere, vil de næppe anse sig på nogen vis forpligtet til at efterleve de aftalte reduktionsmål. P.t. er projekter svarende til knapt 5% af første års 'commitment' under udførelse:

https://www.greenclimate.fund

, så medmindre Sleepy Joe får Senatet overtalt til at hoste op med det fornødne antal G$, ser det noget sort ud. Det blev vist iøvrigt aldrig fastlagt, hvor stor andel hvert enkelt 'rigt' land skal bidrage med - men skulle bidraget eksempelvis være proportionalt med bnp, kommer Uncle Sam jo til at spytte en pæn sum i bøssen! ;)

 • 3
 • 11

Fra artikkelen: "De fortsatte finansielle investeringer i kulindustrien har medført, at verdens kulkraftværkers kapacitet er vokset med 137 GW, siden Parisaftalen trådte i kraft i 2015".

Dersom en ser på Kina alene så har landet utvidet strømproduksjonen med 124 TWh fra 2015 til 2019. I dette tidsrommet har kullforbruket økt svært lite (det var på et maksimum i 2012 og er fortsatt ikke tilbake på dette maksimumet.

En forklaring på økt produksjon er at mange gamle kraftverk er lagt ned og erstattet av nye og mye av hensikten har vært å redusere forurensende utslipp. Samtidig er effektiviteten på nye verk mye høyere, noe som forklarer sterkt øket produksjon uten økning av kullforbruk.

Kullkapasitet 881 GW i 2015 og 1005 GW i 2019.

 • 2
 • 0

Hvilken legitimitet har dette "NGO Urgewald" til at ville bestemme hvad private firmaer i andre lande beskæftiger sig med ? - hvilket demokratisk fora har valgt dem til at være ordførende på området for fossilt kul ? Parisaftalen er for regeringer, og udstikker nogle mål, men heri ligger ikke, at omstillingen til VE skal dikteres af hverken "NGO Urgewald" eller andre selvbestaltede renfærdige med deres på det tørre. U-landenes befolkninger vil jo også gerne have elektrisk lys i lampen og varm mad til en pris de kan betale, og kineserne vil vel det samme, rimeligt nok. Og om Biden melder USA ind i Parisaftalen igen er uden reel betydning. Omstillingen til VE i USA styres alligevel af de enkelte del-stater, og den omstilling stoppede jo ikke selv om Trump meldte USA ud.

 • 9
 • 3

Nu må man jo acceptere at nogle mennesker lever af at sælge mink,andre lever af at sælge el, desto mere el man sælger, desto bedre lever man.

Det er der sådan set ikke noget galt i, fejlen ligger hos helt ignorante og stupide forbrugere, (og afgiftssystemer) i vores "rige" del af kloden.

Som eksempel på stupide forbrugere kan jeg nævne at jeg af eks svigerinden fik en julegave, bestående af 2stk. hyggelamper "uprigts" udført i kobberlook og forsynet med hver 100W halogenrør, de ville i.flg. hende og min eks se godt ud placeret i en gang i åben forbindelse fra stue til børneværelserne.

2x100w x6timer x120 dage = 144 kwh årligt, eneste nytteeffekt er varmen.

 • 2
 • 1

Hvorfor optræder Ingeniøren som mikrofonholdere for en eller anden totalt ukendt miljø NGO? Faktum er, at der bliver produceret de kul der kan afsættes og kapaciteten ligeledes spejler det. Derfor er det hul i hovedet at anbefale boykot af virksomheder i kulindustrien. Kulindustriens fortsatte succes er bl.a. et resultat af lukkede kernekraftværker. Til næste år planlægger tyskerne at lukke f.eks. Brokdorf, et af verdens mest effektive kernekraftværker, der har præsteret at være den reaktor som i løbet af ét år producere mest el. Samtidigt hermed fortsætter tyskerne med at bruge de stærkt forurenene braunkohl.

 • 3
 • 2

Kulindustriens fortsatte succes er bl.a. et resultat af lukkede kernekraftværker

præcis:

Since September, France has relighted four coal-fired power stations with high CO2 emissions to partially offset the shutdown at Fessenheim and the lack of wind for the wind turbines. Since September EDF has also had to occasionally import gas and coal-generated electricity from Germany at a very high cost...

https://www.thegwpf.com/france-restarts-co...

 • 1
 • 6

Hvorfor optræder Ingeniøren som mikrofonholdere for en eller anden totalt ukendt miljø NGO? Faktum er, at der bliver produceret de kul der kan afsættes og kapaciteten ligeledes spejler det. Derfor er det hul i hovedet at anbefale boykot af virksomheder i kulindustrien. Kulindustriens fortsatte succes er bl.a. et resultat af lukkede kernekraftværker

javist, men sandheden er ofte ilde hørt, jf. denne komemntar (fra en anden (ophedet) debat):

Your November 20, 12:06am comment makes too much sense. You are hereby banned from the internet for one week. We can’t have people here who know what they are talking about. The internet was designed by Al Gore to promote anonymous arguments between people not very familiar with the subjects they are arguing about. You have violated the prime directive. … Very concise too. Not like that blabber-mouth commenter Peter Lang, who blathers on and on and on (like the original article)

https://judithcurry.com/2020/11/19/cultura...

 • 1
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten