Rap elbil med gasturbine tager kampen op med Tesla

Inden nytårsaften 2012 ruller elbiler med gasturbiner ud af fabrikken hos virksomheden Velozzi i Los Angeles, hvor bilen Solo bliver udviklet. Dermed bliver Velozzi klar til at tage konkurrencen op med elbilproducenten Tesla Motors nye familieelbil Model S.

Solo bliver kaldt en crossover-SUV og får sin elmotor suppleret med en gasturbine, der kan køre på både benzin, diesel, ethanol, methanol, butanol, biodiesel og naturgas, skriver Thegreencarwebsite.

På den måde får bilen både strøm fra bilens lithium-ion batterier og fra gasturbinen. Det gør den i stand til at køre 42 kilometer på en liter, fremgår det af en pressemeddelse fra Velozzi.

Solo er navnet på den kommende elbil fra den californiske producent Velozzi, der har samlet en lang række forskere og designere til at arbejde på den optimale bil til masseproduktion. (Foto: Velozzi) Illustration: Velozzi

Gasturbiner i elbiler er ikke særlig udbredt, men er prøvet i General Motors EV1 fra 1993 og er for nylig blevet indbygget i en Ford S-Max af britiske Langfords Performance Engineering, der har brugt en mikroturbine-generator fra det californiske Capstone Turbine Engineering. Velozzi oplyser dog intet om, hvem der står bag deres gasturbine.

Letvægter med topfart på 209 km/t

Solo bliver bygget så let som muligt ved brug af kulfiber nanorør og bilen bliver designet til at lagre energi fra opbremsninger i superkondensatorer. Tophastigheden bliver på 209 kilometer i timen, og et tryk på speederen får Solo til at accelerere fra 0 til 96 kilometer i timen på seks sekunder.

Californiske Velozzi har samlet en lang række forskere, designere og leverandører til udviklingen af SOLO, herunder PPG, Ashland, Bayer Material Scence, Weismann R&D og Nanoledge. Men indtil videre er virksomheden stadig meget sparsom med yderligere oplysninger om bilen.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Solo bruger 0,14 liter per kilometer. Dette er ikke korrekt. Solo kommer til at køre 42 kilometer per liter. Netop Solo er heller ikke udstyret med en 574 kW AC motor, men det er derimod den anden bil fra Velozzi, nemlig Velozzi supercar. Vi beklager fejlene.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

en bil med 770 hestekræfter må godt nok være tung hvis den laver 0-60 mph på seks sekunder.

Jeg troede desuden små turbiner generelt har dårlige virkningsgrader, hvorfor de ikke er så interessante i fx. biler.

 • 0
 • 0

Der står ikke noget på Velozzi's hjemmeside om 770 hk til Soloen. Derimod har de en anden bil, Supercar, og der nævnes den høje effekt, samt 0...100 på 3 sekunder og tophastighed på over 300 km/t. Artiklen bør retts lidt til...

Bent.

 • 0
 • 0

Solo kører ganske rigtigt 42 kilometer på en liter og ikke syv kilometer på literen (0,14 liter per kilometer). Det var en dum fejl og jeg beklager. Oplysningen var ellers hentet fra Tekniks Ukeblad, men ikke tjekket med Velozzis egen pressemeddelelse. Mvh Thomas Djusing, journalist på ing.dk

 • 1
 • 0
 

Meget spændende, men mon ikke den bliver ubetalelig pga brugen af kulfiber og andre dyre ting. Jeg vil vædde med at den bliver lige så dyr som spidsen af en jetjager. Altså er den for de flestes vedkommende uinteressant. Der er nok også en grund til at de ikke nævner prisen, det tør de ikke. Vi skal sætte vores lid til bilproducenterne der ved hvordan man får prisen på en bil ned i et realistisk niveau.

 • 0
 • 0

Hehehe........hej Lars, den kendte jeg godt, den er god!

Hej Claus.

Hvis den koster spidsen af en jetjager bliver den bare endnu mere interessant.... tjek denne side med den opdateret pris på spidsen af en jetjager..... hi hi..

http://www.hvadkosterspidsenafenjetjager.com/

MVH Lars R

Anders Jacobsen :

Tjaaaaa 16000 kr om måneden er ikke meget hvis man har røven fuld af penge, men det har jeg desværre ikke. Det jeg savner ved alle disse elbiler er noget hvor man kan sige at den kan bruges til noget udover at vise at man har penge. Der er stadig ikke noget reelt alternativ til de almindelige biler endnu. Det vi ser i øjeblikket er legetøjsbiler, intet andet.

 • 0
 • 0

Anders Jacobsen :

Tjaaaaa 16000 kr om måneden er ikke meget hvis man har røven fuld af penge, men det har jeg desværre ikke. Det jeg savner ved alle disse elbiler er noget hvor man kan sige at den kan bruges til noget udover at vise at man har penge. Der er stadig ikke noget reelt alternativ til de almindelige biler endnu. Det vi ser i øjeblikket er legetøjsbiler, intet andet.

Hvad giver man for en benzindrevet sportsvogn af klassen "strandvejsfræser" med danske afgifter? Det er det jeg sammenligner med. Hvad koster f.eks. en Porsche i samme klassse?

 • 0
 • 0

enige.. man har den nødvendige teknik og komponenter tilgængelige til at lave om eksisternde modeller til el drevne nu i lang tid. Det ville ikke kræve all værden at redesigne eksisterende biler til elektrisk drift. Det er noget med elektronik som skal tilpasses.. men hvis man kan finde ud af det med benzin og diesel, og nærmest 20 forskellige motor alternativer for hver bil :-), så kunne man nok klare at finde en eller 2 alternativer med elektrisk drift.. F. eks med 1 eller 2 batterimoduler.. således man kan købe bilen med den rækkevidde man har behov for, sådan at indkøbspris kan holdes nede.

En prisbillige el bil skulle være tilgængelgie og kunne udbredes selv inden afgiftene kommer på.. men nu er løbet ved at være kørt for den store fordel man har haft et stykke tid. Det virker helt forunderlige at ingen har taget håndsken op og leveret et produkt som er i det normale småbilsegment.. uden at være skrapet, eller overdådige.. blot i linje med fiat, suzuki, skoda, toyota etc. som har store andeler i dette markedsegment.

Det er gang på gang vist TV programmer hvor personer med viden selv har bygget om biler til elektriske.. Moderne småbiler har elektrisk servostyring.. så det er meget lidt som skal til rent teknisk for at bygge om. Jeg er også træt af super biler som aldrig kommer i produktion.. , eller minibiler som ligner på en ellert.. som ingen ønsker at køre i. Giv os blot almindelige biler.. med el motor.. Lige nu ville sådan bil blive billigere end en benzinbil, inklusive batterier.. siden det er afgiftsfritag. Dem skulle da smide nogle tusind biler ud på markedet inden afgifen bliver gældende for el bilerne også...

 • 0
 • 0

Ja men der er ingen som køber en sportsvogn til 1 Mill. som gider at røre disse el/div biler !!!

Man skal lave biler som Hr. og Fru Jensen kan og vil købe, dem med en lille behov, så vil der komme gang i salget, nogle af de mest oplagte kunder er kommuner til brug for hjemmeplejen osv. men de har et budget så e ved hvad elbilenerene skal ned på !! Det samme som en mini bil !

 • 0
 • 0

De dyre biler er her nu (Tesla Roadster). Mellemklassebilerne kommer om 3 år (Tesla Model S, Fischer, Volt, etc). De små biler kommer herefter, jeg gætter på 4-5 år fra nu.

Sådan er det fordi profitmargen er meget større på de dyre biler og risikoen mindre på lave styktal. Så vi må have tålmodighed mens der produktudvikles på de dyre biler.

Hvis norske Think overlever, så kan det være at de laver en mere rimelig udgave af en billigbil på en kortere tidshorisont.

Men mon ikke der skal gå mindst 10 år før alle fabriker kan være omstillet til at masseproducere flertallet af biler som elbiler?

 • 0
 • 0

Den omstillingen kunne dem klaret på 2 år... Dem bruger heller ikke 2 år på at klargøre en bil for en ny motor når disse skiftes ud. Hvis vægt og balance bliver tilnærmet uberørt, så er det jo kun teknologien.. teknologien er velkent..

Mon ikke bilproducentene har haft 10 - 20 år at forberede sig allerede. :-) Så det er kun forhalingstaktik. Hvis dem ønsker at producere en elbil, og sætter fokus på det, så kunne en eksisterende bilmodel nok leveres på 1 til 2 år. Dem skal blot gøre nogle opkøb, eller signere nogle kontrakter med underleverandører. Så er den hjemme. F.eks. kunne bilfabrikantene levere halvfabrikat biler som var tilpassede elektrisk drift, (instrument panel og sensorer , samt computere i bilen ) , som så blev rigget af et egnet firma. Dette ville hurtige få nogle tusind biler ud markedet, som ville kunne leveres meget billige. Og med ok prestationer. Tenk bare.. køb en bil uden afgift, uden motor.. den vil koste meget lidt. Så har du rigtige mange penge tilbage at købe batterier, regulator og motor, inden du kommer op på den pris som bilene blot normalt koster. ;-) AMG med flere leverer jo biler baseret på Mercedes. Cossworth laver special versioner for Ford. Dertil findes det et dusin andre lignende firmaer som jobber tæt med bilfabrikanterne.. Mankunne sågar lave en egen lile fabrik for blot at få nogle produkter igennem pipeline hurtigere.. Borch eller andre 3. parts leverandører kunne nok nemt være med. Den med udvikling fra Tesla til billigbil.. bliver som at si.. nu laver dem Koeningsegg i Sberige.. om 10 år leverer dem billige by biler.. nej du..den tror jeg ikke på.. Værken Ferrari eller Lamborgini ønsker at levere billige biler som forbindes med det eksklusive brand. Så skal dem licensiere teknologi de store ikkeer i stand til at producere og opfinde self ? Den tror jeg heller ikke på.. Det er ret ud baseret på fejlvurderinger.

 • 0
 • 0

Det koncept holder ikke længe. Jeg er ved at udvikle en hybridbil med en hyper-effektiv jetmotor kombineret med pedaler. Den er bygget som eet stort solpanel og har batterier der giver den en autonomi omkring 700km. Den kommer helt sikkert i 20013.

 • 0
 • 0

Så først nu denne tråd, så andre har sikkert korrigeret overskriften til "hybridbil". Men det bestyrker mig i at opprioritere hybridbiler, evt. reducere afgiften også på dem. Og en gasturbine, der trækker en elgenerator, der oplader batteriet og hjælper ved store accelerationer, er en perfekt kombination, der er simpel og derfor ikke fordyrer hybridbilen voldsomt i forhold til den rene elbil. Batterierne kan så være lidt mindre, lettere og billigere, da 100 km på ren el vil være passende til 90% af kørslen. Og så kan turbinen - oven i - levere varme til kabinen i koldt vejr.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten