Rammes Voyager også af Pioneer-anomalien?

Claus Patuel Rasmussen vil gerne vide, om Voyager er udsat for de samme anomalier som Pioneer-sonderne:

"Har man målt anomalier for Voyager-sonderne, som er analoge til dem, der er målt for Pioneer-sonderne?"

Ingeniørens teknologiredaktør og videnskabsjournalist Jens Ramskov svarer:

"Det korte svar er: Nej. Og det er der en god forklaring på.

Pioneer-anomalien er navnet for den besynderlighed, at rumsonderne Pioneer 10 og 11 opsendt i henholdsvis 1972 og 1973 ikke befinder sig, hvor de burde være ifølge Newtons love. Det er, som om de bliver holdt tilbage i deres vej ud gennem solsystemet af en ukendt svag kraft rettet mod Solen. John Anderson fra Nasa's Jet Propulsion Laboratory (JPL) gjorde allerede i 1980 opmærksom på problemet, og han har studeret problemet i årevis.

Det samme burde være tilfældet for Voyager 1 og 2, men den ukendte kraft og acceleration er så svag, at den ikke kan måles for Voyager-sonderne. Disse er nemlig ikke spin-stabilserede ligesom Pioneer-sonderne. Det betyder, at de jævnligt har skullet affyre små motorer for at holde deres retning mod Jorden. Affyringen har givet anledning til små ændringer i sondernes hastighed, og usikkerheden omkring størrelsen af hastighedsændringen betyder, at små afvigelser på niveau med Pioneer-anomalien drukner i støjsignalerne.

Der er endnu ikke fundet en god forklaring på Pioneer-anomalien, men den kan snart komme. Slava Turyshev fra JPL og Viktor Toth fra Canada har i 2010 udgivet et 175 siders dokument om Pioneer-anomalien, www.livingreviews.org/lrr-2010-4, som optakt til artikel, der forventes offentliggjort i år.

I et interview i Popular Science i december 2010 løfter de sløret for lidt af deres forklaring på Pioneer-anomalien, som de mener skyldes termiske forhold. Strømforsyningen om bord på Pioneer-sonderne leveres af en plutonium-kilde, der har leveret op til 2,5 kW varme. Hvis denne varme ikke udsendes jævnt fra sonderne, kan det give anledning til ekstra kraft.

JPL har ved en undersøgelse i 2002 afvist dette som forklaringen på anomalien, men Turyshev og Toth har analyseret de gamle data med nye og mere avancerede metoder. De mener nu at have påvist, at varmefordelingen kan forklare en stor del af anomalien.

De to forskere ønsker dog endnu ikke at give detaljerede oplysninger - det vil ske i en kommende videnskabelig artikel, fortæller de. Andre forskere er dog skeptiske på forhånd. "Det kan simpelthen ikke være rigtigt," siger Johan Masreliez, som dog også indrømmer at være forudindtaget på området.

Et er sikkert - vi har ikke hørt det sidste til Pioneer-anomalien."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Emner : Satellitter

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.