Rambøll satser som totalleverandør
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rambøll satser som totalleverandør

Sløj indtjening har i flere år tvunget de rådgivende ingeniørfirmaer til at kigge mod nye markeder, og nu forsøger danske Rambøll sig som totalleverandør på telemarkedet. Koncernen skal levere dele af mastenettet til det svenske UMTS-net, der efter planen begynder at skyde op i løbet af efteråret.

»Kunderne på telemarkedet vil ikke længere nøjes med rådgivning, de vil have den fulde pakke. Og da vi i forvejen har netværket af underleverandører, ser vi egentlig den her opgave som en naturlig udbygning af vores arbejdsfelt,« siger Robert Arpe, områdechef i Rambøll Telecom om ordren, der har en værdi på et tocifret millionbeløb.

Reelt er der dog tale om en væsentlig udvidelse af de rådgivende ingeniørers arbejdsområde. Med ordren står Rambøll pludselig med ansvaret, og den økonomiske risiko, for indkøb og leverance af masterne - og det på et marked, der er præget af stor usikkerhed.

I hele Europa vrider teleselskaberne sig i disse måneder for at få lempet myndighedernes krav til udrulningen af 3. generations mobiltelefoni. Krisen i IT- og telesektoren har begrænset operatørernes lyst til at hælde penge i udbygningen, og samtidig er forventningerne til teknologiens potentiale dæmpet.

Alligevel ser Rambøll telemarkedet som et oplagt sted at afprøve den nye rolle som totalleverandør.

»Der er ingen tvivl om, at vi løber en større risiko, men det er vores klare opfattelse, at her ligger et marked med potentiale. Licenserne er købt, og nettene skal jo bygges op - det er nærmere et spørgsmål om, i hvilken takt det vil ske,« mener Robert Arpe, der understreger, at koncernen også på andre områder overvejer at udbygge den traditionelle rådgivning med entreprenørlignende opgaver.

Rambøll har allerede indgået de første aftaler med en polsk producent af netværksudstyr, dog med en indbygget fortrydelsesret hvis udrulningen af UMTS i Sverige bliver udskudt, som teleselskabet Orange har foreslået.

Intet særtilfælde

Hos F.R.I, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, afviser direktør John Cederberg, at der er tale om en ny æra.

»Vi vil se flere tilfælde som dette, hvor rådgiverne udnytter deres ekspertise bredere end i dag. Men du vil ikke opleve, at de store rådgivere eksempelvis går i direkte konkurrence med NCC eller andre store entreprenører,« mener han.

På generalforsamlingen i juni justerede F.R.I dog sine regler, så medlemmerne fremover kan fungere som leverandører og endda gennemføre bygge- og anlægsopgaver blot rådgivning fortsat udgør størstedelen af omsætningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først