Rambøll: 350 millioner kroner for at rydde legepladser for giftstoffer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rambøll: 350 millioner kroner for at rydde legepladser for giftstoffer

Det vil komme til at koste op mod 350 millioner kroner, hvis al sundhedsskadelig jord skal fjernes fra de danske daginstitutioner. Det vurderer Rambøll over for Ingeniøren.

Miljøminister Connie Hedegaard bad for et år siden kommunerne undersøge, hvor mange af landets daginstitutioner der ligger på forurenet jord. En rundringning til landets kommuner foretaget af DR viste, at kun 30 pct. af kommunerne har fulgt opfordringen.

Men regionerne har ikke pengene til at undersøge legepladerne og udskifte jorden. Staten har kun afsat 380 millioner kroner i alt til al regionernes arbejde med forurenet jord i 2008, og de penge er allerede brugt på andre opgaver.

»Pengene er væk. Det er klart, at der er lagt planer for, hvilke oprensninger pengene skal bruges på i 2008, og vi kan ikke bare gå ind og rydde bordet og sige, at nu bruger vi alle pengene på daginstitutioner i stedet,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Han mener, at de forurenede legepladser skal tages alvorligt.

»Nu må vi tage en diskussion på landsplan om, hvordan vi planlægger, prioriterer og finansierer det her,« siger Bent Hansen.

10 pct. af daginstitutioner

I første omgang vil det koste op mod 140 millioner kroner at undersøge jorden i alle landets 7.000 daginstitutioner. Herefter skal jorden så udskiftes i de institutioner, hvor jorden er stærkt forurenet.

I de få kommuner, der har undersøgt jorden i deres daginstitutioner, har den været stærkt forurenet i omkring ti procent af tilfældene I Guldborgsund var jorden eksempelvis lettere forurenet i 13 af 36 daginstitutioner, mens der i fem institutioner - næsten 14 procent. - var tale om kraftigt forurenet jord, skriver Danmarks Radio.

Rambølls vurdering af prisen på de 350 millioner kroner for oprensningen tager udgangspunkt i, at 10 procent af institutionerne ligger på svært forurenede grunde.

Fjerne halv meter jord

»Når jorden er svært forurenet i en daginstitution vil løsningen typisk være, at den øverste halve meter af jorden graves væk og udskiftes med ny ren jord,« siger markedsdirektør Thorkild Feldthusen Jensen, Rambøll.

Jorden er ofte forurenet med bly, der kan hæmme hjerneudviklingen, og kræftfremkaldende PAH'er, der stammer tjære, trafik og forbrændingsanlæg.

Det vil tage ca. to uger og koste 300.000-500.000 kroner pr. daginstitution at bortgrave jorden, bortskaffe den, skaffe ny ren jord og så videre, vurderer Rambøll.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og har allerede gennem de sidste 10 år anvendt millionbeløb til udskiftning af forurenet jord også i
Christianias børnehaver. Børnehaverne fik udskiftet 0,5 meter jord og derefter lagt ren markjord og rullegræs, så børnehaverne blev flotte og næsten nye igen.
De såkaldte jordspisende børn kan indtage betydelige mængde miljøgift ved f.eks at bide negle.
Center for Miljø (tidl Miljøkontrollen) har udgivet en lille "pixie-bog" der kan få forældre og børn til at vaske hænder rigtigt mange gange om dagen.
Men ellers er jordforureningen ikke mere skadelig end så meget andet. Embedslægen udtrykte mere bekymring for cigaretrøg, diesel-os og for brankede frikadeller og medisterpølse.
Men man må jo fjerne de miljøpåvirkninger dér hvor man kan. Blyfri benzin er jo en selvfølge i dag takket være en stor indsats af miljøprof. Phillippe Grandjean.
Der er stadigvæk alt for mange der får kræft og mange tilfælde må da tilskrives de dårlige miljøforhold, vi lever under især i byerne.
Jeg vil skønne at alene Københavns Kommune har anvendt 50-100 mio.kr på dette gode formål at fjerne forurenet jord fra børnehaver m.m. og erstatte denne med markmuld.
Men det skal så lige siges at en del af den rene nye jord måske får et nyt nedfald af miljøgifte fra f.eks afbrænding af diesel uden partikelfiltre. Og her tæller også entreprenørmaskinernes forurening med ud over lastbilernes udstødningsgasser.
mvh
Torben Sønnichsen
www.bioliving.dk

  • 0
  • 0

Læge Tage Voss beskriver problemet således i mini-kronikken "Dagens post efter Nytår"

"Om folketingsbeslutning om kommuners pligt til at registrere forurening af grunde i Danmark. Af nemhedsgrunde indberettes, at alle grunde er forurenede. Det kaldes overfladeklassificering og er meget betryggende. Vi gør da noget ved problemerne."

  • 0
  • 0