Rambøll flytter verdens største teleskop fra Europa til Chile

21. november 2016 kl. 15:306
Rambøll flytter verdens største teleskop fra Europa til Chile
European Extremely Large Telescope vil kunne registrere 15 gange mere lys end de bedste optiske teleskoper, der findes i dag. Illustration: ESO.
Intet er overladt til tilfældighederne, når hundredevis af spejle og følsomme instrumenter fra et mega-teleskop skal flyttes med båd og fly. Rambølls logistikafdeling skal hjælpe.
Artiklen er ældre end 30 dage

Over 900 spejle på op til 4,5 meter i diameter og en række følsomme instrumenter. De skal transporteres hele vejen fra fabrikker i hele Europa til en bjergtop i Chile.

Sådan lyder opgaven for, at European Extremely Large Telescope kan fungere. Teleskopet er planlagt til at være færdigt i 2024 og bliver verdens største teleskop til en pris på otte milliarder kroner.

Læs også: 44 millioner kr. til verdens største teleskop.

Med teleskopet vil astronomer kunne se galakser over 13 milliarder lysår ude i rummet, og de vil kunne bruge teleskopet til at kigge efter liv på planeter omkring andre stjerner i vores egen galakse, Mælkevejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forudsat altså at flytningen vel at mærke går gnidningsløst. Det skal logistikeksperter fra Rambølls afdeling for forretningsudvikling og logistik i Trondheim sørge for sker i 2020.

»Det der gør spejlene ekstra skrøbelige er, at der er så meget glas i dem. Glasset er poleret ned til nanometer-niveau. Der skal kun lidt til for, at de er helt ødelagt, og det tager adskillige år at producere dem, «siger Terje Norddal fra Rambøll.

Avanceret teknologi

Selve kuplen omkring teleskopet vil være næsten 100 meter i diameter og på størrelse med Colosseum i Rom. Primærspejlet er 39 meter i diameter, og vil bestå af 798 skrøbelige sekskantede spejle, der er ekstremt sårbare over for ændringer i temperatur og mekaniske stød. De vil i fremtiden indfange lige så meget lys som alle verdens teleskoper til sammen.

Størrelsen af European Extremely Large Telescope set i forhold til nutidens andre teleskoper og Roms kolosseum Illustration: European Space Organisation .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Terje Norddal og hans kollega Håvard Gaustad Harbo har nu færdiggjort en rapport om, hvordan udstyret rent logistisk skal transporteres fra Europa til den 3700 meter høje fjeldtop i Atacamaørkenen nord for Chile.

»Når udstyret skal transporteres, skal det pakkes korrekt, transporteres med det rigtige transportmiddel og betjenes korrekt. Noget af det vil blive transporteret med skib, de mest sårbare dele skal transporteres med fly,« forklarer Terje Norddal.

Ingen hverdagsopgave

Den største udfordring for de to logistikeksperter har været at få overblik over omfanget af komponenter.

»Programmet består af mange spillere, og mange af hovedkomponenterne er knap nok kommet på tegnebrættet endnu. En stor del af opgaven har derfor været at sætte os ind i, hvordan sådan et teleskop fungerer,« siger Håvard Gaustad Harbo.

Teleskopet vil både fange synligt lys og infrarød stråling, og det sidste er vigtigt, når det handler om at observere de allerfjerneste objekter. Illustration: ESO.

»For os teknisk interesserede, har dette været en stor bonus. Transport af sådanne konstruktioner over land, vand og i luften er i sig selv meget avancerede operationer,« siger han.

Læs også: Afskrevet teleskop overrasker

Rambøll er også bygherrerådgiver for European Southern Observatory (ESO), og skal bistå ESO i at sikre, at hele byggeprojektet af teleskopet forløber efter planen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. november 2016 kl. 08:01

Og derefter kom jeg til at spekulere på, om teleskopet vitterligt kan se 13 milliarder lysår ud i rummet ?

Det rekordstore hovedspejl som Rambøll flytter giver teleskopet en meget høj opløsning, dvs. man vil kunne skelne to lyskilder som er så tæt på hinanden, at de med mindre spejle fremstår som een lyskilde. I forhold til et rumbaseret teleskop er følsomheden (ligesom prisen) størrelsesordener mindre, så en tilstrækkelig kraftig lyskilde fra universets første tid vil kunne ses (og afstands-/alders-bestemmes via rødforskydningen af dens spektrum).

5
22. november 2016 kl. 05:43

En overskrift skal tiltrække læsernes interesse, men også indeholde fakta. Jeg undrede mig også over teksten, men fandt så sandheden længere nede i artiklen.

Og derefter kom jeg til at spekulere på, om teleskopet vitterligt kan se 13 milliarder lysår ud i rummet ?

4
22. november 2016 kl. 00:30

og bliver verdens største teleskop til en pris på otte milliarder kroner.

Jeg er chokeret over at prisen ikke er højere. Jeg troede at det var fordi det ville blive uoverskueligt dyrt, at man havde skruet ned for ambitionen om størrelse. Jeg havde med glæde set at min personlig andel (og andres) betalt gennem skatten var 10 gange større, mod så til gengæld at få et større teleskop. Måske endda det oprindeligt planlagt 100-meter teleskop.

3
21. november 2016 kl. 22:36

Man kan vel, med en vis ret, sige at de flytter teleskobet i adskildt stand, hvis deres opgave omfatter stort set alle teleskobets komponenter, og sådan forstod jeg faktisk artiklen. :)

2
21. november 2016 kl. 20:05

Flytning af et eksisterende teleskop, eller transport af emner til konstruktion af et nyt teleskop???

Manglende præcision i overskrift (som så nu er mere normalen end undtagelsen).

"Over 900 spejle på op til 4,5 meter i diameter og en række følsomme instrumenter. De skal transporteres hele vejen fra fabrikker i hele Europa til en bjergtop i Chile."

Kunne man forslå:

Rambøll flytter dele til verdens største teleskop fra Europa til Chile

1
21. november 2016 kl. 19:56

Flytning af et eksisterende teleskop, eller transport af emner til konstruktion af et nyt teleskop??? Jeg er forvirret.