Rambøll flytter verdens største teleskop fra Europa til Chile
Over 900 spejle på op til 4,5 meter i diameter og en række følsomme instrumenter. De skal transporteres hele vejen fra fabrikker i hele Europa til en bjergtop i Chile.
Sådan lyder opgaven for, at European Extremely Large Telescope kan fungere. Teleskopet er planlagt til at være færdigt i 2024 og bliver verdens største teleskop til en pris på otte milliarder kroner.
Læs også: 44 millioner kr. til verdens største teleskop.
Med teleskopet vil astronomer kunne se galakser over 13 milliarder lysår ude i rummet, og de vil kunne bruge teleskopet til at kigge efter liv på planeter omkring andre stjerner i vores egen galakse, Mælkevejen.
Forudsat altså at flytningen vel at mærke går gnidningsløst. Det skal logistikeksperter fra Rambølls afdeling for forretningsudvikling og logistik i Trondheim sørge for sker i 2020.
»Det der gør spejlene ekstra skrøbelige er, at der er så meget glas i dem. Glasset er poleret ned til nanometer-niveau. Der skal kun lidt til for, at de er helt ødelagt, og det tager adskillige år at producere dem, «siger Terje Norddal fra Rambøll.
Avanceret teknologi
Selve kuplen omkring teleskopet vil være næsten 100 meter i diameter og på størrelse med Colosseum i Rom. Primærspejlet er 39 meter i diameter, og vil bestå af 798 skrøbelige sekskantede spejle, der er ekstremt sårbare over for ændringer i temperatur og mekaniske stød. De vil i fremtiden indfange lige så meget lys som alle verdens teleskoper til sammen.
Terje Norddal og hans kollega Håvard Gaustad Harbo har nu færdiggjort en rapport om, hvordan udstyret rent logistisk skal transporteres fra Europa til den 3700 meter høje fjeldtop i Atacamaørkenen nord for Chile.
»Når udstyret skal transporteres, skal det pakkes korrekt, transporteres med det rigtige transportmiddel og betjenes korrekt. Noget af det vil blive transporteret med skib, de mest sårbare dele skal transporteres med fly,« forklarer Terje Norddal.
Ingen hverdagsopgave
Den største udfordring for de to logistikeksperter har været at få overblik over omfanget af komponenter.
»Programmet består af mange spillere, og mange af hovedkomponenterne er knap nok kommet på tegnebrættet endnu. En stor del af opgaven har derfor været at sætte os ind i, hvordan sådan et teleskop fungerer,« siger Håvard Gaustad Harbo.
»For os teknisk interesserede, har dette været en stor bonus. Transport af sådanne konstruktioner over land, vand og i luften er i sig selv meget avancerede operationer,« siger han.
Læs også: Afskrevet teleskop overrasker
Rambøll er også bygherrerådgiver for European Southern Observatory (ESO), og skal bistå ESO i at sikre, at hele byggeprojektet af teleskopet forløber efter planen.
