Rambøll-direktør: Her er mine otte råd til det perfekte mentorforløb

For unge studerende og nyuddannede kandidater er en mentorordning en velegnet måde at få viden om den måde konkrete virksomheder og det generelle arbejdsmarked fungerer, og hvad mulighederne i forhold til at gøre karriere kan være.

Som ny i en virksomhed støder du ofte på udfordringer, der ikke kun er rent faglige, men også kan være politiske og strategiske. Med en mentor kan du vende dine muligheder og få en erfaren medarbejders reaktion på de beslutninger, som du overvejer at gøre, så du lærer at træffe de beslutninger, der kan bringe dig bedst muligt frem til det mål, som du ønsker.

Find ledige stillinger i Rambøll

Rambøll Danmark har i årevis arbejdet med mentorordninger både internt og eksternt, og administrerende direktør Ib Enevoldsen har opsamlet otte gode råd til, hvordan du som studerende eller ung kandidat sikrer dig det bedst mulige mentorforløb.

1. Vælg mentor med omhu

En mentor er sædvanligvis en ældre medarbejder med en solid erhvervs- og livserfaring, som derfor kan give det bredeste input til de udfordringer, som du vil støde på. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken mentor du vælger, siger Ib Enevoldsen.

»Vælg en mentor, som du ved kan udfordre dig og sige tingene direkte. Din mentor må ikke blive en kaffesøster og skal derfor ikke nødvendigvis være den senior, som du har den bedste kemi med. Lav også en aftale med din mentor om, at han ikke har til opgave at give dig alle løsningerne, men skal stille de rigtige spørgsmål, så du selv finder svarene,« siger han.

2. Sæt scenen sammen

På det første møde skal du sammen med din mentor sætte scenen for, hvad I begge ønsker at få ud af mentorforløbet. Dermed sikrer I, at I kører i det samme spor hele vejen.

»Spørg jer selv: Hvad forventer I begge af relationen? Hvad er dine udviklingsmål? Hvilke grundlæggende regler ønsker I for relationen hvad angår fortrolighed, forberedelse, ærlighed, feedback mm.? Hvor ofte og hvor skal I mødes? Hvordan evaluerer I relationen og samarbejdet under forløbet? Hvor længe skal samarbejdet vare?« siger Ib Enevoldsen

3. Forbered dig

For at få mest ud af dine sparringer, skal du forberede dig best muligt inden I mødes. Start hvert møde med opfølgning på det, I har snakket om sidst, lyder rådet fra Ib Enevoldsen.

»På den måde viser du dit engagement og I får samlet op på de emner, som har betydet mest for dig og som du gerne vil arbejde videre med,« siger han.

Find job som nyuddannet

.4 Hav mod til at åbne op

Husk, at mentorforløbet er til, for at du kan blive bedre og få mere indsigt. Du skal udnytte, at du gennem din mentor har en enestående mulighed for at se dig selv og nå til nye erkendelser om dig selv. Men det kræver, at du er modig og tør dele dine tanker og bekymringer.

»For at du kan lykkes med at nå til nye erkendelse, er det vigtigt, at du tør vise, hvem du er. Hav mod til at tale med din mentor om de ting, der rører dig både privat og på dit arbejde. På den måde går du fra at være en passiv modtager af råd og vejledning til en aktiv deltager i din egen udvikling,« siger han.

5. Tag initiativ

I en travl hverdag kan det være svært at fastholde momentum, advarer Rambølls administrerende direktør. Derfor er dit engagement afgørende for at opnå de resultater, du ønsker.

»Sørg for at kontakte din mentor, når du har brug for det og tage initiativ til nye samtaleemner. Og lad ikke "han-har-sikkert-for-travlt-til-at-kunne-mødes-tanken" overtage dig. Din mentor lærer også af samarbejdet med dig og udvikler sig også gennem forløbet,« siger han.

6. Vælg til og fra

Alt, hvad din mentor siger, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig, og du er ikke forpligtet til at tage alt ind som en sandhed.

»Lyt, sorter, og vælg til og fra i forhold til de input, han eller hun giver. Tag dine egne beslutninger, som du tror på, vil fremme din udvikling,« råder Ib Enevoldsen.

Find ledige graduate-stillinger

7. Evaluer undervejs

For at sikre dine personlige landvindinger er det vigtigt, at du og din mentor evaluerer forløbet undervejs, og i hvert fald mindst en gang, når I er halvvejs i forløbet. Rambølls topchef foreslår, at I stiller jer selv spørgsmål som: Mødes vi ofte nok? Føler vi en gensidig tillid? Går vi i den rigtige retning eller er der noget, vi skal justere på? Hvad kan vi gøre bedre?

»Vær åben og giv hinanden den nødvendige, ærlige feedback om, hvordan I oplever hinanden: Jeg oplever dig … Det har den og den effekt på mig … Jeg kunne godt tænke mig, at gøre mere eller mindre af dette … Din mentor vokser også af at føle, at han skaber værdi for dig – og det får I begge noget ud af«, siger han.

8. Slut relationen i tide

Det er begrænset, hvor meget du kan udvikle dig gennem et langt mentorforløb med en og samme mentor. Ib Enevoldsens erfaring er, at et mentorforløb typisk varer 1,5 år, og han råder til at stoppe forløbet, inden der er gået for lang tid.

»Tøv ikke med at slutte relationen, når du føler, at det er ved at være tid. Og husk at evaluere forløbet sammen og få en anbefaling af din mentor,« siger han, men råder samtidig til at overveje at indgå i et nyt mentorforløb.

»Det kan være godt at få ny inspiration fra en seniormedarbejder, der har nogle andre kompetencer og erfaringer end dem, som din mentor havde,« siger Ib Enevoldsen.